Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Proč by neměl Pininfarina zaniknout. Velká galerie toho nejlepšího z Turína

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
Pininfarina se zmítá ve finančních problémech a osud slavného studia je nejasný. Zájem má indická Mahindra. Stihne jej osud Bertoneho, nebo se udrží?

Soumrak firem věnujících se individuálním automobilovým zakázkám už tu jednou byl. Spoustu jich zahubil mohutný nástup samonosných karoserií v padesátých letech minulého věku. Uživili se pouze výrobci speciálních nástaveb, většina z přeživších se vrhla na design. Ale i návrhářská studia to mají v poslední době těžké. Automobilky si většinu svých speciálních modelů už vyrábějí samy a nespoléhají se na jejich služby, maximálně v oblasti tvarových skic a následných prototypů. Jenže taková produkce samozřejmě nikoho neuživí a může dojít k nejhoršímu.

Jeden z takových příkladů najdeme přímo na Apeninském poloostrově. Smutný osud potkal staroslavného Bertoneho, o společnost nikdo neměl zájem. Nejlépe z triumvirátu italských firem dopadl Italdesign, který koupil jeho bývalý klient Volkswagen. Ale Giorgetto Giugiaro prodal zbývající podíl a odešel na odpočinek. Otazník zatím visí nad osudy Pininfariny. Udrží se, padne nebo z něj zbude jen značka (viz Ghia a Vignale)? Pochopitelně nejšťastnější je vize převzetí finančně silným partnerem. A to, že v Indii mají peněz dost, víme. Koncern Mahindra & Mahindra zachránil nedávno jihokorejský SsangYong, Jaguaru a Land Roveru se v náruči Taty rovněž daří nadmíru dobře...

Začátky

Battista Farina (1893-1966) pracoval nejprve v dílně svého bratra Giovanniho, karosárna Stabilimenti Farina byla jinou společností, byť v rodinném majetku. Vlastní podnik Società Anonima Carrozzeria Pinin Farina na Corso Trapani si založil v Turíně přesně 22. května 1930. Přezdívku „Pinin“ (malý, menší, či nejmenší bratr) si vysloužil coby druhé nejmladší dítě z jedenácti (!), ho provázela celý život... Těžištěm prvních prací se staly automobily domácích značek Alfa Romeo, Fiat, Isotta-Fraschini a Lancia, šlo ještě o zakázkové vozy na objednávku. Velmi brzy však „oblékal“ i vozy s trojcípou hvězdou a dokonce Cadillacy V16! V polovině 30. let přišly ke slovu kapkovité aerodynamické kreace... Battista však chtěl navrhovat i velkosériové automobily, proto se od bratra oddělil.

Za druhé světové války vyráběl vojenskou techniku včetně součástek do letadel, potřebné sanitky, nákladní vozy a dokonce i plynové sporáky! Mírový návrat k osobním automobilům nezbrzdil ani rozsáhlý požár továrního komplexu. Zrodila se spolupráce s malou továrnou Cisitalia Piera Dusia a s americkým Nashem, zkrátka nepřišel ani modrý ovál z Dearbornu. Dlouholetá kooperace s francouzským Peugeotem začala v roce 1951, je škoda, že nepřetrvala dodnes, současné modely by ji nutně potřebovaly. O rok později přibylo do portfolia i Ferrari. O vzhled většiny prototypových i produkčních modelů se stylizovaným písmenem „f“ a vzpínajícím se koníkem se později postaral Leonardo Fioravanti. V roce 1954 se přímo v karosárně rozběhla i výroba celých automobilů. „Šaty“ pro Ferrari ovšem měl na starosti Scaglietti. Ono písmeno „f“ odkazovalo na původní příjemní Farina.

Změna jména

V sezóně 1958 byl otevřen nový závod v Grugliascu. Pininfarina se také věnoval stavbě rekordních Abarthů a italského citu pro design si vážili i na Ostrovech: u British Motor Corporation a tehdy ještě samostatného Jaguaru. I když v případě BMC (pozdějšího British Leylandu) šlo o sériové modely značek Austin, MG, Morris a Wolseley, zatímco v případě šelem z Coventry jen o několik málo kusů. Alespoň zmínku si zaslouží kupé MGB GT s výklopnou zádí a několik dalších studií pro General Motors se znaky Oldsmobile a Buicku. MGB bylo dlouhodobě nejprodávanějším sporťákem světa, než ho předstihla Mazda MX-5.

Italský prezident Giovanni Gronchi v roce 1961 vydal dekret, který opravňoval rodinu Farinů ke změně příjmení na Pininfarina. Mimochodem, první mistr světa F1 Giuseppe Farina byl Batistovým synovcem. Strýc ho ale přežil o půl roku. Po smrti Battisty v dubnu 1966 se šéfem stal jeho syn Sergio (1926-2012). Ač je považován za designéra a měl technické vzdělání strojního inženýra, nikdy návrhářem ve skutečnosti nebyl, podílel se třeba na projektu továrny v Grugliascu. Jinak pouze schvaloval návrhy svých podřízených, firmu vedl a věnoval se také politickým aktivitám poslance Evropského parlamentu.

Aerodynamický tunel

Od roku 1966 se experimentální prototypy rodily v novém oddělení na Corso Trapani, mohly zde vznikat skutečně kompletní. Pokračovala i úspěšná kooperace s Peugeotem. Ač se traduje, že v Turíně vznikla také velmi úspěšná řada 205 se skoro 5,3 miliony exemplářů na kontě, není to pravda. Platilo to jen v případě odvozeného kabrioletu, hatchback si navrhli u PSA sami. Otevřená verze s ochranným obloukem se v Itálii také vyráběla.

Významný milníkem v historii bylo zprovoznění aerodynamického tunelu v listopadu 1972, dala se zde ofukovat auta i ve skutečné velikosti, což do té doby možné na Apeninském poloostrově nebylo. V roce 1979 vznikla holdingová společnost Pininfarina S.p.A., která rozdělila návrhy a produkci do dvou celků, Studi & Ricerche a Industrie. Zajímavostí byla i výroba karoserií pro otevřený Cadillac Allanté, které se poté letecky přepravovaly do USA. Myšlenku pohonu dvoudobým motorem oživila trojice studií Ethos (1992-1994), revoluční tříválec Orbital vyvinuli Australané. Podvozkové skupiny pro studie pocházely i od Hondy, Opelu a Citroënu.

Nové tisíciletí

K velkému ocenění rodinného díla došlo v roce 2002, kdy byl zakladatel firmy Battista Farina zařazen do Evropské síně slávy automobilového průmyslu (European Automotive Hall of Fame).

V květnu 2006 převzal vedení podniku Sergiův syn Andrea. Sedmého srpna 2008 však zahynul coby cyklista při nezaviněné dopravní nehodě a do čela se tak postavil druhý syn Paolo. Sergio zemřel 3. července 2012 a jeho jméno nese dvoudveřový supersport s motorem Ferrari V8 4,5 l vyrobený v sedmi kusech včetně prototypu.

Studio se v současnosti nebrání ani spolupráci s asijskými výrobci (Mitsubishi, Hyundai, Tata) a nejsou mu cizí také elektromobily. Vrátilo se k Fordu a kabriolety Volvo C70 se rodily ve společném podniku se Švédy, Pininfarina Sverige AB v Uddevalle. Pininfarina se neomezuje pouze na automobily, navrhuje i další dopravní prostředky, například motocykly, motorové čluny, rychlovlaky Pendolino, které známe i my, interiéry letadel a také jiné průmyslové výrobky a zboží. Jaké nejvýznamnější klenoty na čtyřech kolech za 85 let existence firmy vyjely do světa? Pojďme se na některé z nich alespoň krátce podívat.

Cisitalia

Kupé Cisitalia 202 využívalo podvozkových skupin Fiatu 1100. Zakladatelem značky byl nadšenec a závodník Piero Dusio, monoposty D46 se objevily dokonce ve VC Československa 1949 a on sám nahlédl i do formule 1. Pininfarinou karosovaná 202 představuje jeden z mezníků automobilového návrhářství, jeho jednoduché a vyvážené tvary se splývající zádí jsou neuvěřitelně nadčasové, dodnes z nich kdekdo vychází. Své místo v Muzeu moderního umění v New Yorku okupuje kráska právem!

Italské spidery

Lancia Aurelia B24 Spider představuje další veledílo, dodnes je považována za jeden z nejkrásnějších počinů na čtyřech kolech v celé historii. Za dva roky (1954 a 1955) jich vzniklo jen 240, o extrémní vzácnosti tak nemůže být pochyb a když se nějaká draží, částky tomu odpovídají. Oproti kupé B20 měla o dvacet centimetrů kratší rozvor a nejvýraznějším jejím prvkem bylo panoramatické čelní sklo. Na Lancii jako značku budeme beztak zanedlouho pouze vzpomínat...

Jedním z nejklasičtějších děl je i „nesmrtelná“ Alfa Romeo Spider. Ve čtyřech sériích strávila na linkách celých sedmadvacet let. Nejpovedenější je původní Duetto představené v Ženevě 1966, naopak nejméně atraktivní „gumová“ třetí série z let osmdesátých. Ale čas letí, také ona se stala youngtimerem, nebo dokonce veteránem a nabírá na ceně... Osudy některých aut jsou zkrátka nevyzpytatelné. Na Duettu se ještě podílel i samotný Battista.

Otevřený Fiat 124 se vrátil, ten současný je ale upravenou Mazdou MX-5, byť stylistickými prvky ctí originál. Původní z období 1966-1985 se exportoval hlavně za moře, motory DOHC si během času polepšily z 1,44 až na dvoulitrový objem a dostaly i přeplňování, novinka jej má též. Poslední tři roky si jej vyráběl Pininfarina sám v San Giorgio Canavese. Obrovská obliba znamenala skoro 200 tisíc postavených aut.

Ferrari

Ferrari 365 GTB/4 Daytona vynikalo hodně zajímavou přídí, kterou se později nechal inspirovat i Rover SD1 . Ačkoli se tehdy v Maranellu připravovali na přechod k motorům uprostřed, dosud jej využívali hlavně u závodních vozů a menších modelů samostatné značky Dino, legenda měla ještě klasickou koncepci s motorem V12 a pohonem zadních kol. Daytona nebylo oficiální označení, jednalo se o přezdívku.

Dvoumístná Testarossa (1984) vynikla mohutně žebrovanými boky své takřka dva metry široké karoserie a ve dvou evolucích se vyráběla celých dvanáct let. Poslední F512M už neměla typické výklopné světlomety, které nevyhovovaly bezpečnostním požadavkům a byly „nemoderní“. Následovala legendární výroční F40, poslední Ferrari, které vzniklo za Enzova života. Supersport jel až 324 km/h, byl vlastně závodním vozem převlečeným do civilní karoserie a stal se předmětem mnoha spekulantů. Jeho vidlicový osmiválec 2,94 l byl přeplňován turbodmychadly. Všechno už tu jednou bylo... Následník F50, také z Pininfarinovy stáje, se vrátil k atmosférickému V12 4,7 l.

Se lvem ve znaku

Úhledné a originální tvary Peugeotu 504 se zkosenou zádí dostal na starosti pozapomenutý Aldo Brovarone, tehdejší šéfstylista u Pininfariny. Auta proslula nejen takřka nezničitelnými vznětovými motory Indénor, které si oblíbili zejména severoafričtí taxikáři, ale hlavně se vyráběla přes třicet let. Osobní verze dožívala v Latinské Americe a v Nigérii, „lev“ teprve v závěru sezóny 2005 odmítl pro tamní závod na černém kontinentu dodávat stavebnice. Produkce pick-upů u čínského Guangzhou-Peugeot byla ukončena ovšem až v roce 2009! Kupé i berliny se prosadily v soutěžích.

Čtyřdveřový trojzubec

Předposlední generace Maserati Quattroporte (M139) byla jedním z nejkrásnějších vozů první dekády 21. století. Nová na ni svou šikmookou přídí navázat nedokáže. Čtyřdveřový sedan, toho jména pátý, měl pod kapotou osmiválce 4,2 a 4,7 l. Zaujal hlavně půvabný „čumáček“, ale tvary vyrážely dech komplexně a byly protiváhou německé, britské, japonské i americké konkurenci. Chcete-li hezké auto, nechte si jej zkrátka a dobře navrhnout v Itálii!

Aleš Dragoun
Diskuze (12)
24. 11. 2015 23:27
Re: Smutný konec jako obraz současné doby...
Tohle kdysi někdo skutečně napsal a já měl tu informaci dlouho zafixovanou. Většina dostupných životopisů ovšem uvádí, že šéfoval Centro Stile Fiatu.
24. 11. 2015 16:35
Re: Smutný konec jako obraz současné doby...
A já si jsem takřka jist, že to tehdy byl zaměstnanec Pininfariny. :-!
Avatar - Emel
24. 11. 2015 15:05
Re: Smutný konec jako obraz současné doby...
Myslím, že pracoval na zakázku přímo pro Fiat.
24. 11. 2015 13:00
Re: Smutný konec jako obraz současné doby...
No jo, ale on ten Bangle právě tehdy pracoval coby zaměstnanec Pininfariny! :-)
24. 11. 2015 12:58
Re: Pininfarina ?? Už aby krachla !! ...
Jsi těžký případ pro psychiatra, asi následkem přílišného vystavení mozku elektrošokům! >:D >:D >:D