Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej elektromobilů vzrostl o 63 procent a je na rekordu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
Celosvětový prodej elektromobilů ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 63 procent na rekordních více než 287.000 vozů.

Růst zajistila hlavně vysoká poptávka v Číně, vyplývá ze zprávy Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím prodej vzrostl o 23 procent.

Údaje zahrnují elektrické bateriové vozy a takzvaná plug-in hybridní auta. Ta jsou poháněna elektromotorem dobíjeným z běžné elektrické sítě a vedle toho mají malý spalovací motor, který po vybití baterie může vyrábět elektřinu pro další jízdu.

Čína se na celkovém prodeji podílela více než polovinou, zřejmě i proto, že prodej v Číně podporují vládní pobídky. Druhým největším trhem pro elektrické vozy byla Evropa, která na celkovém trhu měla podíl 24 procent. Následovala Severní Amerika.

"Čínská vláda se velmi zaměřuje na posílení prodeje elektrických vozů," řekla analytička Aleksandra O'Donovanová, která se na zprávě podílela a která se v BNEF věnuje dopravě. Jedním z důvodů, proč vláda v Pekingu tento segment podporuje, je podle O'Donovanové úroveň znečištění ve městech. Druhým důvodem je pak snaha Číny vytvořit domácí "hrdiny", kteří jsou konkurenceschopní na globálním trhu.

BNEF očekává, že prodej elektromobilů za celý rok poprvé překoná jeden milion vozů. Růst trhu elektrifikované dopravy začíná nabírat tempo, protože dobíjecí infrastruktura se stává dostupnější a výrobci přicházejí s novými modely s delším dojezdem. Letos oznámilo plány výroby elektrické verze svých vozů v příštích letech mnoho zavedených automobilek, od firmy Jaguar Land Rover až po společnost Volvo Cars.

Některé vlády také oznámily cíle pro čistší dopravu, částečně i v reakci na emisní skandál Volkswagenu. Francie a Británie chtějí zakázat prodej nových vozů s benzinovým a naftovým motorem do roku 2040. Nizozemsko plánuje, že všechny nové vozy prodané do roku 2030 budou bez emisí. Svůj vlastní zákaz prodeje aut se spalovacím motorem zvažuje i Čína, která je největším automobilovým trhem světa.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
24. 11. 2017 13:04
Zcela nový automobilový průmysl
Láme se chleba. Čína dobře ví, že elektromobilita znamená nový restart autoprůmyslu. Pro Čínu je elektromobilita příležitost, začít na nové starovací čáře jako rovný s rovným se západními automobilkami. Zatímco se splovacími vozy měla Čína stále jen image toho kdo dotahuje náskok. Ale ten kdo s masovou výrobou elektromobilů přijde dříve, obsadí trhy, získá důvěru zákazníků, jako ten, kdo novou technologii umí a pokud neudělá fatální chybu, bude jejich lídrem další století. Dosavadní pozice stávajících automobilek neznamenají nic, protože jde o principiálně novou technologii. Proto Čínská vláda elektromobilitu tlačí mocně, zatímco západní automobilky a jejich vlády teprve začínají pomalu chápat, která bije.
24. 11. 2017 11:02
Re: HELE "WinDiesel" TY PRÝ JSI HLOUPÝ BLBEC :-)
Před 20 lety.. se z Ni-cd přecházelo na Ni-mh, potom Li-on, nyní li-pol. Takže bych se nebál, že dojde nějaká surovina, když nevíme, jaké budou technologie. Zejména bude důležité, aby byly baterie recyklovatelné a pak ani nevzroste příliš ekologická zátěž...
23. 11. 2017 17:28
Re: HELE "WinDiesel" TY PRÝ JSI HLOUPÝ BLBEC :-)
TY JSI NEVZDĚLANÝ? MÁŠ VŮBEC ALESPOŇ MATURITU?? TADY BY NEMĚLI HONIT TRIKY VÝUČNÍCI, TAKOVÝ PÓVL PATŘÍ DO ŠÁDE NA LINKU >:D >:D >:D >:D
23. 11. 2017 17:20
Re: NA LÍTIUM KAŽDÝ ZVYSOKA JAKO SRAČEK, DŮLEŽITĚJŠÍ JE KOBA
jj
KOBALT [odkaz] A KUPUJEME UŽ JEN ELEKTROMOBILY [odkaz] AUTOPOPELNICE VÁM STEJNAK BRZO ZAŘÍZNOU ;-)
>:D
>:D >:D
>:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D :yes:
Avatar - Zetti
23. 11. 2017 16:57
Re: Opravdu?
nemluvil sem o priusu, to je opravdu takovy gumak, ja mam outlandera, ten za to umi vzit docela razantne