Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Renault Espace (+video)

Jan Mička
Diskuze (44)
Renault Espace přichází ve své páté generaci. Na vůz jsme čekali dvanáct let a značka již o něm nemluví jako o MPV.

Na klíčové modely Renault nespěchá. Už v případě druhé generace Twinga nás nechal čekat patnáct let a MPV Espace na tom není jinak. To se totiž z Paříži představilo ve svém pátém vydání, přičemž od předchozího jej dělí dvanáct let.

S novým vozem přišla také nová podniková strategie – Espace už totiž není MPV, ale crossover, což dokládá robustní karoserie, obrovská kola s pneumatikami 235/55 R 19 a tři řady sedadel, na které se usadí až sedm cestujících. Sedadla jsou ukotvená poměrně vysoko a dovnitř se nastupuje jako do offroadu. Potěší „drobnost“ v podobě krytých bočních prahů, které jsou překryty dveřmi a tudíž odpadá problém se zašpiněnými nohavicemi.

Crossovery musí být praktické, což Renault Espace rozhodně je. Uvnitř totiž najdeme obrovské schránky ve dveřích, pod loketní opěrkou a dokonce i pod středovým tunelem, kam si můžete odložit drobnosti a dokonce i dva kelímky s kávou. Před spolujezdcem je zase umístěn rozměrný „šuplík“, kam schováte povinnou dokumentaci, rukavice a spoustu dalších drobností.

V rámci modelové řady Espace je novinkou systém řízení náprav 4 Control. Dosud jsme jej znali pouze z modelu Laguna, také v novém crossoveru se však postará o natáčení zadní nápravy po nebo proti smyslu natáčení předních kol. Robustnímu vozu by to mělo zaručit stabilnější chování ve vyšších rychlostech a především lepší ovladatelnost ve městě díky menšímu stopovému průměru otáčení.

Ačkoliv vůz na fotografiích vypadá skutečně robustně, vnějšími rozměry příliš nepřekvapí. Na délku měří 4,85 metru, je 1,87 metru široký a 1,68 metru vysoký. Vnitřní prostor v podélném směru těží z rozvoru náprav 2,88 metru, v souvislosti s vyšším posazem však registrujeme méně prostoru nad hlavou v druhé řadě sedadel, hodně však udělalo také panoramatické střešní okno. Dvojice zadních sedadel pak vyhoví především dětem, kratší vzdálenosti však přežijí i dospělí.

Renault si uvnitř pohrál s variabilitou, díky čemuž se dají jednotlivá sedadla v prostřední řadě v širokém rozsahu posouvat. Hlavní „vychytávka“ však tkví jinde – řidič totiž může jednotlivá sedadla sklápět prostřednictvím multimediálního systému R-Link2 s obrazovkou o úhlopříčce 8,7“, ale také přímo ze zavazadelníku (objem je 660 litrů) pouhým stisknutím tlačítka. Celkově interiér působí vzdušně, v hodné míře jsou zde zastoupeny kvalitní materiály a především vysoká úroveň dílenského zpracování. Minulý Renault Espace má tedy adekvátní náhradu, která jej překonává rozdílem třídy.

Nový Renault Espace bude dostupný s trojicí pohonných jednotek, a světe div se – všechny mají objem 1.6 litru. Základem se stane motor vznětový motor Energy dCi 130 s výkonem 96 kW a točivým momentem 320 N.m v 1750 otáčkách za minutu. Renault říká, že je verze určená pro zákazníky, kterým jde především o komfort a nízké provozní náklady, což je ideální stav v případě firemních flotil. Motor bude spojen výhradně s manuální šestistupňovou převodovkou.

Druhou vznětovou možnost představuje čtyřválec Energy dCi 160, ovšem s přídomkem EDC, který značí automatickou šestistupňovou převodovku. Motor má výkon 120 kW a točivý moment 380 N.m ve stejných otáčkách, jako výše popsaná verze, v souvislosti s automatickou převodovkou však vůz přináší zajímavou „vychytávku“ jménem Shift-by-Wire. V podstatě se jedná o stejný systém jako u Toyoty Auris Hybrid, mezi voličem převodovky a samotnou skříní tedy není žádná mechanická vazba.

Vrcholem nabídky není vznětový, ale benzinový motor. Pod označením Energy TCe 200 se ukrývá čtyřválcová šestnáctistovka s výkonem 147 kW a točivým momentem 260 N.m, která standardně spolupracuje s automatickou sedmistupňovou převodovkou EDC. Nehledejme v tom žádné složitosti – stejný turbomotor totiž najdeme také pod kapotou Renaultu Clio RS.

Ačkoliv se na pařížské výstavní ploše představil hotový produkční vůz, v Česku si na něj budeme muset ještě počkat. Do prodeje se totiž dostane až v dubnu příštího roku za dosud nezveřejněnou základní cenu.

Video se připravuje ...


Jan Mička
Diskuze (44)
4. 10. 2014 23:10
Re: no neviem
ked taku ukaze volvo tak sa vsetci idu uobit z toho, ale ked renault, tak vsetci blvu
4. 10. 2014 23:09
Re: Trendy...
ak ti ide o tretu radu, tak ti poradim daciu lodgy ;-) Ako naozaj, ja so svojimi 196cm sa do tretej rady zmestim a spojim kolena a na vysku na strop je to tak akurat na limite
4. 10. 2014 23:07
Re: ZMĚNA SMĚRU
no uprimne,,,,neviem sice kolko bude vazit, ale tych 96kw beriem ako rozumny zaklad pre 1580kg grand scenica a nie pre odhadom 2t espace.....
4. 10. 2014 06:24
Re: jedním slovem famózní...
JJ, s šestnáctkovými motory...úplnou hvězdou výkřikáři. :-)
Avatar - PeterLuk
4. 10. 2014 00:48
Re: Trendy...
Sharan - Alhambra sú u mňa ako sedemmiestne autá odpísané - vzadu nieje absolútne žiaden priestor na nohy a majú tiež spojené zadné sedadlá. Skús sa odviezť z Bratislavy do Malaciek v treťom rade v Espace tretej generácie a potom v novom. Potom pochopíš. Voyager to má vymyslené asi najlepšie a je aj najpriestrannejší - ale ten je o čosi večší aj drahší, preto ho nepovažujem za priameho konkurenta, ináč ale má môj hlas. A Galaxy - miesto na nohy je, sedadlá sú ale spojené. Ja teraz neriešim veci ako motor, dizajn apod. - riešim tretí rad, priestrannosť, praktickosť - a mám pocit že konsštruktéri vo večšine nových demmiestnych áut ani v treťom rade nesedeli. Samozrejme, jedna vec je, keď tam sedí osemnásťročný chalan a jedna vec keď je tam osemročné dieťa - ale ajtak mi to nepríde práve najpraktickejšie...