Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První Ford Mustang si v roce 1964 koupila žena (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Ford Mustang letos slaví kulaté jubileum, je mu padesát. První exemplář byl ovšem prodán dva dny před oficiálním debutem.

Fordův „pony car“, sporťák pro široké masy si odbyl výstavní premiéru 17. dubna 1964 na Světové výstavě v New Yorku. Američané si tehdy ještě nehráli na modelový rok '65 počínaje předchozím letopočtem (případně ještě dříve), jako je tomu dnes. Původní Mustang byl však označen jako model 1964 1/2, což je v historii případ vskutku ojedinělý.

První vůz ovšem modrý ovál prodal dva dny předtím, tedy 15. dubna. Exemplář výrobního čísla 5F08F-109896 ve světle modré barvě Skylight si koupila tehdy dvaadvacetiletá učitelka Gail Brown. Zaplatila za něj 3.400 dolarů. Její touha byla ryze praktická, potřebovala auto na denní cesty do školy, vlastně za prací. Navštívila tedy v Chicagu s rodiči nejbližšího dealera Fordu. Ano, jejím požadavkem byl kabriolet... U prodejce Johnson Ford však žádný neměli, jen vzadu pod plachtou schovanou novinku, se kterou se ovšem neopomněli pochlubit. Světle modrý „divoký kůň“ byl rázem její, zamilovala se do něj na první pohled. Nebylo divu, mladé učitelce slušel a mezi přáteli poutala značnou pozornost.

Přitom Ford cílil marketing zejména na mladé muže, kterým chtěl nabídnout sportovní náčiní za rozumné peníze. A povedlo se, ale paradoxně se první zákaznicí stala žena... S platbou na místě pochopitelně pomohli rodiče, mladá slečna si takový vůz ze svého platu dovolit nemohla. Ale postupně jim investované peníze vrátila a modrý klenot vlastní dodnes. Elegantní dáma Gail Wise má pochopitelně ke svému čtyřkolému miláčkovi veškeré dokumenty, které dokazují, že je skutečně majitelkou nejstaršího prodaného Mustangu. Od poloviny 70. let jej používal každý den její manžel Tom, kterého pouští za volant raději i dnes.

Auto pochopitelně trpělo v zimních podmínkách, postupně korodovalo a stíhaly jej problémy s karburátory. V roce 1979, po patnácti letech provozu, bylo odstaveno do garáže, kde odpočívalo dalších dlouhých sedmadvacet let. Vzkříšení bylo v plánu, ale znáte to, příští týden, příští měsíc... a roky plynuly. Navíc se najednou nedostávalo místa, tak bylo nutné ještě jednu garáž přistavět, aby mustang nemusel nadobro pryč. V roce 2006 se konečně churavějící oř octl na podvalníku a putoval k renovátorovi. Ten mu vdechl nový život a „pony“ vypadá opět tak, jak si ho přešťastná Gail před půlstoletím odvezla domů. Je to krasavec! Její choť musel navíc zklamat jednoho hrdého prodejce ve státě Illinois, který na stránkách Mustang Magazine tvrdil, že právě on má nejstarší prodaný kus. Bohužel, na faktuře stálo datum 16. dubna 1964.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - pratel
24. 2. 2014 15:36
Americky sen
a pre nas cista utopia. Mlada ucitelka si mohla za dva svoje platy kupit nove auto... Ale ani svetovy policajt uz dnes nie je to co byval.