Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První modernizovaný Porsche Macan pro zákazníka sjel z výrobní linky

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Porsche Macan, tedy menší SUV značky, absolvovalo pro rok 2019 modernizaci. Záhy po premiéře byla spuštěna výroba vozu v německém Lipsku. První kousek modernizované řady si objednal zákazník z Číny.

Model Macan se v Číně těší značné oblibě. Od roku 2014 se tady prodalo více než 100.000 Macanů. První kousek z modernizované řady má karoserii v odstínu zelená Mamba. Spolu s Macanem ovšem vyrostl také závod v Lipsku. „V roce 2011 bylo rozhodnuto o jeho rozšíření na plnohodnotný výrobní závod, právě z důvodu přípravy výroby modelu Macan,“ říká Gerd Rupp, předseda představenstva společnosti Porsche Leipzig GmbH. „Modernizace a rozšíření závodu spočívalo zejména ve vytvoření vlastní karosárny a lakovny,“ upřesňuje Rupp. V době náběhu výroby Macanu v roce 2014 se počítalo s výrobou 40.000 vozů ročně. Jelikož je ale o toto Porsche nečekaný zájem, produkuje lipská továrna těchto exkluzivních SUV za rok více než 90 000 kusů. Auta odsud putují do celého světa. Nikde jinde se Macan nevyrábí.

V tomto se Porsche odlišuje i od jiných prémiových výrobců. Zatímco BMW či Mercedes-Benz mají své filiálky všude možně po světě, zůstává Porsche záležitostí výhradně domovského Německa. Možná jde o jeden z pilířů jak zaručit špičkovou kvalitu vozů této skvělé značky. Třeba v USA Macan opakovaně zvítězil v uznávané průzkumu spokojenosti zákazníků s autem J.D. Power.

Premiéra v Šanghaji

Že je čínský trh pro tento vůz obzvláště důležitý, dokazuje také místo konání světové premiéry inovovaného Macanu. Tím se koncem července stal autosalón v Šanghaji.

A čím se vlastně nové vydání liší od toho původního? Třeba mírně pozměněným tvarem zadní části, která ale vychází z původního návrhu, který je pro Macan charakteristický a dobře jej odlišuje třeba od většího modelu Porsche Cayenne. Auto dostalo nové plně diodové hlavní světlomety a nový 10,9 palcový dotykový displej rozhraní Porsche Communication Management (PCM), který je nejnápadnější novinkou v kabině vozu. A dále to jsou jinak tvarované výdechy ventilace. Nový volant verze GT pak pochází ze slavné sportovní 911.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
2. 9. 2018 03:54
Re: Porsche zalezitost cisto nemecka?
nic moc, toto je off road [odkaz] :-!
1. 9. 2018 20:27
Porsche zalezitost cisto nemecka?
Nezabudajme prosim na produkciu Porsche Cayenne zo zavodu VW Bratislava. Dnes uz v tretej generacii a navyse od tretej generacie je v Bratislave aj kompletna vyroba a lakovanie karoserie. Macane je sice auto s najvyssim poctom vyrobenych ks ale Cayenne tvori cca 50% cisteho zisku pre Porsche. Vyroba v DE uz davno nie je to co byvala...