Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Macan čeká facelift. Dostane nové motory a zbaví se turbodieselu

David Bureš
Diskuze (27)
Z nabídky Macanu se potichu vytratil vznětový motor. Nevrátí se ani po blížícím se faceliftu.

SUV Macan rozšířilo nabídku Porsche v roce 2014, a tak letos nastává čas na jeho modernizaci v polovině životního cyklu. Ještě před podzimní premiérou automobilka uvolnila o připravované novince první informace. Díky tomu víme, že se modernizovaný Macan dočká nových agregátů.

Nové nebo inovované motory se objeví ve třech nabízených verzích. Výchozí Macan si sice uchová přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec, jeho výkon však vzroste někam k hranici 300 koní (221 kW), tedy na úroveň Golfu R, který využívá shodnou jednotku. Dnes základní verze Macanu poskytuje výkon 185 kW.

Macan S a Macan Turbo se pak nadále spolehnou na šestiválce, v obou případech však nové. V prvním případě půjde o třílitr z Panamery, který bude vyladěn na nějakých 261 kW (z dnešních 250 kW). V druhém případě pak půjde o 2,9litrový agregát (kvůli klice zvládající vysoký výkon má kratší zdvih), který nahradí dosavadní 3,6litr. Navzdory downsizingu však vzroste výkon z dnešních 294 kW na nějakých 324 kW.

Naopak s naftovou variantou se u Macanu už nepočítá. V souvislosti s novými emisními normami se Porsche již dříve zbavilo turbodieselů ve svých modelech, přičemž do Macanu se již nevrátí. Překvapivě se přitom nemluví ani o plug-in hybridu, jejichž nabídku Porsche rozšiřuje. Naopak Macan GTS se později vrátí.

Motorové změny ale nejsou jediné úpravy modernizovaného Macanu. V zavěšení se objevily nové hliníkové prvky pro snížení hmotnosti, nové izolační materiály zase potlačují hluk, zatímco nové příplatkové brzdy s wolframovým povrchem zlepšují brzdné schopnosti. A změnilo se i řízení.

To vzhled se typicky pro Porsche tolik nezmění. Očekávejme pouze lehce upravená světla a nárazníky. Zato na vnitřku se zapracuje, auto dostane nový rozměrný TFT displej na středovém panelu pro multimediální systém, což bude znamenat přesunutí výdechů ventilace z jeho stran pod něj.

David Bureš
Diskuze (27)
Avatar - wikinko
7. 6. 2018 00:05
Re: redakcia halo?
Super diky za info, snazil som sa k niecomu dogooglit ale nedarilo sa mi.
Avatar - twistedTSD
6. 6. 2018 18:10
Re: redakcia halo?
No, podívej se sám. [odkaz] Měl by nabíhat v 31. KT.
Avatar - Korendir
6. 6. 2018 17:36
Re: Konečne
tak v tomhle souhlasim. Nevim proč brát naftu, jen proto, že je to SUV. A jsou značky, kam se nafta (životním postojem) prostě nehodí.
Avatar - Hittman
6. 6. 2018 13:10
Re: Konečne
Když se člověk podívá u Porsche na podíl prodeje nafty v SUV, tak jsem zvědavý, čím tu ztrátu vykryjí.. ;-\ ;-)
Avatar - Machýrek
6. 6. 2018 10:49
Re: Konečne
jasne, myslel jsem to obecne
viz vyse pisu, ze diesel v Porsche je pro me nestravitelny