Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První statické dojmy: BMW 3 Gran Turismo se zvýšeným podvozkem a karoserií po vzoru 5 GT (+video)

Diskuze (23)
BMW přidává do řady 3 novou karosářskou verzi. Stejně jako u větší řady 5 se jmenuje Gran Turismo a jde o liftback se zvýšenou stavbou karoserie.

Portfolio BMW už dlouho není zdaleka jen o klasických sedanech, kupé a kombi. Po úspěchu celé řady X hledají v Mnichově další cesty expanze a mezi ně patří lifestylové karoserie, které kombinují prvky různých aut. Touto cestou jde například forma Gran Turismo, tedy jakýsi liftback se zvýšenou karoserií – dobře to známe už z řady 5 a teď se stejného rozšíření dočkala i řada 3.

Může to znít jako svatokrádež, ale koncepčně se 3 GT velmi podobá Škodě Octavia – samozřejmě na jiné kvalitativní i cenové úrovni. Vždyť délka 4,82 metru není zrovna typickým rysem prémiové střední třídy a tvar karoserie i její provedení těžko hledá u konkurence obdoby.

Při prvním setkání zaujme mohutnost auta. Výška je o 8 cm větší než u běžné řady 3, díky 2,92metrovému rozvoru ale nepůsobí nepatřičně. Naživo to novému Gran Turismu sluší, rozhodně víc než většímu 5 GT.

Interiér je věrným odrazem sedanu a kombi řady 3. Palubní deska vypadá úplně stejně, jen je společně se středovým panelem ukotvena výš. Vyšší je i posaz, což bude hlavní předností modelu 3 GT. V celkovém kontextu to ale pouze znamená, že se nekoná sportovně nízké posezení jako v normální Trojce. V 3 Gran Turismo se sedí podobně jako v jakémkoliv jiném autě, možná o nějaký ten centimetřík výš.

Zadní sedáky jsou rozumných 35 cm nad zemí, takže vhodně podpírají stehna. Anatomické tvarování sedáku zlepšuje komfort sezení, zároveň ale z 3 GT dělá primárně čtyřmístné auto. Na vyvýšeném a přitvrzeném středu se dá sedět, ale na dlouhé cestování v pěti to nebude.

Zavazadlový prostor o objemu 520 litrů je dlouhý 100 cm, v nejužším místě 94 cm široký a pod platem 48 cm vysoký. I v tomto ohledu nové BMW připomíná Octavii. Do prodeje se dostane v červnu a bude poslední karosářskou verzí řady 3. Další varianty se „přesunou“ do řady 4, navíc se ke kupé a kabrioletu přidá čtyřdveřové Gran Coupé.

Video se připravuje ...

Diskuze (23)
Avatar - klaubi
9. 3. 2013 00:00
V BMW su slepi ?
napr. X6 je v podstate zbytocne auto , no je to frajerina
Ale toto je skarede, ta cinska fajka na prednom blatniku je co , to tam zabudli ?
Zadna cast je zla, oproti trojke je je to slabe, ked sa nieco nove urobi nech je to lepsie ako to co bolo doteraz, 5gt je krajsie, a nova trojka je proti tomuto dokonalost
No nakoniec si zvykneme :)?
Avatar - klaubi
8. 3. 2013 23:40
Re: GT od BMW je hnus
Bojim sa ze nie.
6. 3. 2013 09:13
Re: Vysvětlete mi prosím, proč...
Pokud máš u A6 halogeny, tak jediné vnější LED světlo je osvětlení poznávací značky (plus osvětlení nástupního prostoru, pokud si ho objednáš). :-)
Avatar - Johny.Rico
5. 3. 2013 23:21
Re: Vysvětlete mi prosím, proč...
O těch trubicích vím. Stejně jako minulá generace 3er po faceliftu: předek bez xenonu, předek blink bez diod.
Současná A6: předek není komplet vydiodovaný, nemá tím pádem diodový blinkr. Když vidím toho chudáka (žárovku) tam blikati mezi svými vyspělejšími bratry, je mi ji fakt líto.

X5 facelift, žádné diody... tohle je fakt na hlavu!
5. 3. 2013 22:48
Re: GT od BMW je hnus
Souhlasím! Od BMW jednoznačnej výstřel do tmy,stejně jako v případě 5GT. Jako kdyby Ferrari začalo dělat skříňovou dodávku s přídomkem GT... Trošku úlet, ale i přešlapy patří k velkým automobilkám :-)