Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Radary pro úsekové měření se na D1 objeví nejdřív v závěru roku

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Záměr o zavedení úsekového měření na D1 předneslo ministerstvo dopravy už loni na podzim. Systém by měl být uveden do provozu v závěru letošního roku.

Radary pro úsekové měření rychlosti by se na dálnici D1 měly objevit nejdříve letos koncem listopadu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozdělilo původní zakázku na 32 kusů detekčních kamer, které budou automaticky zaznamenávat projíždějící vozidla a počítat úsekovou rychlost do dvou fází. V první řadě by měly být umístěné na mýtných branách v místech uzavírek, kde silničáři rozšiřují dálniční těleso. Další část bude ŘSD do budoucna instalovat i v uzavírkách běžných dálničních oprav. ČTK to řekl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Spolu s tím ŘSD snížilo i očekávanou cenu původní zakázky. Na místo odhadovaných maximálně 100 milionů korun nyní organizace ve Věstníku veřejných zakázek uvádí odhadovanou cenu 30 až 50 milionů korun, což je odhadovaná hodnota první části zařízení.

„Smyslem nákupu těchto radarů je přinutit lidi, aby v uzavírkách jezdili osmdesátkou a ne 120," řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Podle statistik za loňský rok nedodržení rychlosti ve zúžení bylo příčinou i smrtelných dopravních nehod. Nové úsekové radary by tomu měly zabránit, protože budou hříšníka automaticky odhalovat. Ministerstvo podle něj neplánuje sledovat celou dálnici, ale právě jen tato riziková místa.

V souvislosti s předpokládaným nárůstem pokut, které budou muset vyřizovat obce s rozšířenou působností v okolí dálnice, plánuje ministerstvo dopravy v polovině února uspořádat seminář. Na něm bude chtít obce přesvědčit, že zvýšení agendy spojené s trestáním šoférů bude mít pro ně přínos v podobě zvýšených příjmů právě z pokut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Avatar - Aoyagi
25. 1. 2016 16:28
Re: Zvýšením
Tak, bylo to zábavné, ale budu pokračovat v ignorování těch vašich výplodů. Že prý strach >:D . Primitivní...
Avatar - praděda7
25. 1. 2016 12:17
Re: Zvýšením
Musíš asi trpět nějakým stihomanem. Proč tedy na tyto stránky chodíš, když z nás máš strach? Doporučuji ti si najít nějaké náboženské stránky, kde pravděpodobnost setkání s magory je o dost nižší. :-!
Avatar - Aoyagi
25. 1. 2016 11:01
Re: Zvýšením
Ne, opravdu nemám auto, které je vidět na každém rohu. A ano, chci se pokud možno vyhnout osobnímu kontaktu s lidmi jako jste třeba vy, vědomému nebo ne.
Avatar - praděda7
24. 1. 2016 12:59
Re: Zvýšením
Bojíš se, aby ti to škodofku někdo nepoškrábal, nebo co? :-! Jo ale neboj, takových přizdikakačů je na ACZ kopa... :-!
Avatar - Aoyagi
24. 1. 2016 12:11
Re: Zvýšením
A nevím, proč bych si je tam měl dávat.