Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rafako E-Bus: Elektrická novinka z Polska

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Polská společnost Rafako S.A. představila svůj první prototyp elektrického autobusu. Ten je zároveň prvním polským elektrobusem s bateriemi umístěnými v podvozku.

Společnost Rafako S.A. se sídlem v Ratiboři v jižním Polsku je součástí skupiny PBG a specializuje se na energetické služby se zaručeným výsledkem (EPC - Energy Performance Contracting) pro plynárenský, ropný a energetický průmysl.

V současnosti se společnost Rafako S.A., která působí mimo Polsko v řadě evropský a asijských zemí včetně České republiky, Francie, Německa a Číny, věnuje i obnovitelným zdrojům energie a elektrické mobilitě.

Právě poslední zmiňovanou oblast zastupuje Rafako E-Bus pro městský a příměstský provoz, který zaujme především svou konstrukcí a umístěním baterií v podvozku mezi koly přední a zadní nápravy. Základem autobusu je prostorový rám, který nese povrchové panely z hliníkové slitiny a plastů.

Konstrukce elektrického autobusu společnosti Rafako má nízkou hmotnosti, projevující se pozitivně na prodloužení dojezdu až o 10 % ve srovnání s podobně velkými elektrickými autobusy a baterie umístěné pod podlahou pak mají výrazně zvyšovat stabilitu vozidla.

Společnost Rafako S.A. prozatím neuvádí výkony svého elektrického autobusu, ale zmiňuje, že LTO akumulátory lze dobít na 90 % jejich kapacity za pouhých 15 minut.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme