Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Clio se zřejmě dočká hybridního pohonu

David Bureš
Diskuze (32)
Francouzská automobilka chce v malém modelu nabídnout hybridní pohon. Hledá však nějaké levné řešení.

Aktuální generace Renaultu Clia se prodává již od konce roku 2012, je tak nejvyšší čas pracovat na jejím nástupci. Výkonný viceprezident Renaultu Bruno Ancelin naznačuje, že by se nové Clio mohlo dočkat hybridního pohonu.

Ancelin tvrdí, že automobilka chce nabídnout cenově dostupnou techniku umožňující hybridní pohon. Díky nízké ceně by hybridní ústrojí mohlo být užito i v malých modelech, jako je Clio. V současnosti je technika hybridů natolik drahá, že se v malých autech cenově nevyplatí. Právě z toho důvodu vzniklo jen minimum malých hybridů – na českém trhu je nyní jen jeden – Toyota Yaris.

Řešením pro Clio by mohlo být ústrojí z nového Scénicu. Ten bude na vybraných trzích dostupný ve verzi Energy dCi 110 Hybrid Assist, která umí při zpomalování ukládat kinetickou energii a využívat ji následně při zrychlování. Na rozdíl od full-hybridu (např. právě Yaris) neumí mild-hybrid jet výhradně na elektřinu – elektrická energie pouze pomáhá spalovacímu motoru.

Ancelin přiznává, že by se tato technika Scénicu mohla objevit i v Cliu. Renault totiž zvažuje její použití i v dalších modelech. Zároveň to však podle Anceliniho není jediné řešení snížení spotřeby paliva, na kterém se ve francouzské automobilce pracuje.

Jisté je pouze to, že Clio v dohledné době nebude plug-in hybrid. Takový vůz by totiž byl až příliš drahý. Naopak ve větších modelech se Renault plug-in hybridům nebrání. Ancelin si navíc myslí, že se automobilka takovým modelům ani nevyhne, a to kvůli stále přísnějším emisním normám.

Renault už v roce 2014 konceptem Eolab naznačil, jak by mohla vypadat budoucnost jeho malých hatchbacků. Jeho plug-in hybridní kombinace elektromotoru a tříválce 0.9 TCe a lehká karoserie z hliníku, hořčíku a kompozitů byla ale spíše hudbou vzdálenější budoucnosti.

David Bureš
Diskuze (32)
Avatar - white label
2. 4. 2016 15:44
Re: Otázka
Tak to by ses zřejmě dost divil...
Avatar - white label
2. 4. 2016 15:37
Re: Otázka
Přesně tak! ;-)
2. 4. 2016 15:35
Re: Otázka
Což jen potvrzuje, že jsi na něj zapomněl a nevyzkoušel ho. :-)
31. 3. 2016 06:20
Re: Otázka
Síce som naň zabudol, ale ľutovať nemusím 4stupnovy automat hádam ešte s deväťdesiatych rokov v kombinácii s malým motorom znamená tragickú dynamiku aj spotrebu.
30. 3. 2016 23:04
Re: Otázka
Zapomněl jsi minimálně na Swiště, ten má také automat s hydrodynamickým měničem.