Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks Maxity Electric v Paříži

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Elektřinou poháněná rozvážková vozidla Renault Trucks Maxity Electric ve službách Greenway Services v pařížských ulicích najela přes 220.000 km.

První exempláře Maxity Electric byly klientům společnosti Renault Trucks dodány v roce 2010 a od roku 2011 je tento elektromobil v provedení pro využití při rozvážce zboží v městských centrech nabízen na vybraných evropských trzích.

Společnost Greenway Services patří k prvním firmám, které zařadily rozvážkové elektřinou poháněné nákladní automobily do svých služeb. Do její flotily od roku 2011 dodnes zamířilo celkem deset vozidel Maxity Electric se skříňovou nástavbou, která mají v blízké době doplnit další dva tyto elektromobily.

Zástupci Greenway Services po zkušenostech z několikaletého provozu vozů Maxity Electric v ulicích Paříže, během nějž desítka elektromobilů v rámci své služby najela přes 220.000 km, vyzdvihují nulové emise v místě provozu, minimální hlučnost, jednoduchou obsluhu i údržbu a také nízké provozní náklady.

Renault Maxity Electric využívá ke svému pohonu asynchronní elektromotor 400 V/47 kW s točivým momentem 270 N.m. Nosnost elektromobilů ve službách Greenway Services se pohybuje okolo 1,5 tuny a k jejich řízení stačí řidičské oprávnění, odpovídající skupině B.

Potřebnou energii elektromotoru poskytují lithium-iontové baterie s kapacitou 42 kWh. Ty jsou rozděleny do čtyř bloků instalovaných v rámů vozidla mezi nápravami a zadním převisu. Kompletní čas dobíjení je sedm hodin a vozidla Greenway Services je potřebují absolvovat jednou denně, což znamená, že jejich náklady na energii jsou zhruba 2 Eura na den.

Na jedno nabití ujede Maxity Electric až 100 km a je schopen se pohybovat rychlostí až 90 km/h, i když Renault Trucks nabízí omezení maximální rychlosti na 70 km/h pro dosažení delší dojezdové vzdálenosti.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)