Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks a jeho vývoj za pomoci 3D tisku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Renault Trucks lehce poodhalila práci svých vývojářů a projektantů pracujících na 3D tisku, s jehož pomocí již byly vyrobeny komponenty motorů Euro 6.

Oddělení Renault Trucks Lyon Powertrain Engineering se zaměřilo na využití metalické 3D aditivní výroby jako na budoucí proces výroby motorů. K největším úspěchům a nejvýraznějším výsledkům práce tohoto oddělení pak patří prototyp čtyřválcového motoru DTI 5 Euro 6 step C, který byl vyroben výhradně pomocí technologie 3D tisku.

Ačkoli byl již kompletní motor navržen virtuálně, byly ventilová vahadla a držáky vahadel vyrobeny za použití technologie metalického 3D tisku a následně úspěšně testovány na motoru Euro 6 na zkušebních stolicích po dobu 600 hodin.

Damien Lemasson, projektový manažer Renault Trucks, k tomu uvádí, že cílem projektu je ukázat pozitivní vliv na velikost a hmotnost motoru při použití tohoto způsobu výroby. Tento postup umožnil u Renault Trucks snížit hmotnost čtyřválcového motoru o 25%, což činí 120 kg.

Podle slov Damiena Lemassona pak provedené testy prokázaly dobrou odolnost a trvanlivost komponentů motoru vyrobených 3D tiskem.

Renault Trucks ve svých materiálech uvádí, že metalická 3D aditivní výroba otevírá nové možnosti při vývoji spalovacích motorů. Tento způsob, který funguje na principu přidávání materiálu vrstvu po vrstvě, umožňuje výrobu komplexních organických forem, optimalizaci rozměrů jednotlivých dílů motoru a snížení množství operací během vlastní montáže motoru a tedy i počtu komponentů motoru.

V případě čtyřválcového motoru DTI 5 Euro 6 Spec C byl celkový počet komponentů této pohonné jednotky snížen o 25 %, což představuje o 200 méně součástek.

Dopravním společnostem přináší 3D technologie řadu výhod. Budou schopny optimalizovat celkové náklady na provoz svých vozových parků díky snížené hmotnosti motoru, které přispěje k vyššímu užitečnému zatížení a snížení spotřeby pohonných hmot.

V krátkodobém horizontu by tato technologie mohla být využita pro speciální aplikace nebo pro malé série. Po vyhodnocení prvních testů takto vyrobených motorů budou vývojáři Renault Trucks dále pracovat na vylepšování procesu výroby s cílem zvýšit funkčnost jednotlivých komponentů motoru a zvýšení výkonu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
14. 1. 2017 18:17
Tak jsem si říkal,že
se sem kouknu, abych se přiučil něčemu novému od místních teoretiků a virtuálních odborníků na konstrukci aut a ono hovco. Sešlost asi zběsile žvaní pod mistrem Kabáněm a řeší světlomety auta. Chtěl bych mít tyhle starosti. Hoši, něco o 3D tisku. Díky. Tak zatím... >:D