Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Řídili jsme Nissan Juke-R 2.0, crossover za 13,5 milionu korun (+video)

Jan Mička
Diskuze (17)
Snad ještě nikdy jsme neměli na získání prvních jízdních dojmů méně času. I krátká chvíle za volantem Nissanu Juke-R 2.0 ale stačila k odhadnutí jeho charakteru.

Většina novinářských prezentací probíhá velmi podobně. Dopraví vás na místo pořádání, dostanete klíče od vozu, během pár hodin najedete několik stovek kilometrů, a pak už jenom s kolegy diskutujete o tom, co vás nejvíce překvapilo a co naopak zklamalo. Zkrátka taková rutina. Nissan Crossover Carnival se ale nesl v trochu odlišném duchu…

Jezdilo se totiž hlavně s automobily, které už z testů na Auto.cz velmi dobře znáte – Jukem Nismo RS, Qasqaiem a X-Trailem. Jenže v programu figurovalo ještě jméno Juke-R 2.0. Zjednodušeně řečeno jde o Nissan GT-R Nismo přetvořený do podoby crossoveru, nebo chcete-li druhou generaci jednoho z nejšílenějších výtvorů automobilky Nissan. Vůz se oficiálně představil na letošním Festivalu rychlosti v Goodwoodu, má výkon 600 koní (441 kW), točivý moment 652 N.m a z 0-100 km/h patrně zrychlí za méně než tři sekundy. Spekulace o dynamice je opodstatněná, protože bližší technická data jsme nezískali ani od zástupců automobilky.

S Nissanem Juke-R jsme měli tu čest už v červnu 2012, jenže zatímco tehdy stačilo pro krátkou seznamovací jízdu navštívit parkoviště před pražskou O2 Arenou, nyní jsem se musel se zbytkem šestičlenné české výpravy vydat na jihovýchod Francie, konkrétně do obce Megève obklopené alpskými štíty. Zájemců o svezení bylo hodně a času málo, a proto se testovací trasa omezila pouze na vytyčený prostor malého letiště. Z jednoho prostého důvodu navíc nikdo z nás neseděl v kokpitu ani na vteřinu sám: Juke-R 2.0 totiž stojí 500.000 eur, v přepočtu tedy více než 13,5 milionu korun…

Čekání na Godota?

Dlouhé hodiny čekání v zapadlém městečku kdesi v Alpách zprvu nešlo přirovnat k ničemu jinému než názvu absurdního dramatu Samuela Becketta. Tušil jsem, že je Juke-R 2.0 někde blízko, ale ani zevrubné prohledávání přilehlých letištních hangárů jeho přítomnost nepotvrdilo.

Čas krácený popíjením čerstvého pomerančového džusu se naplnil až v podvečer, kdy matně černý crossover v celé své zběsilosti rozzářil letištní plochu. Odhalená vidlicová tři-osmička jemně pobublávala ve volnoběžných otáčkách, a já přemýšlel, jak je možné, že tak velký motor Britové doslova narvali ještě před přední nápravu (vůz montuje britská společnosti RML založená v roce 1984). Samotný agregát nicméně v Jokohamě sestavil jistý Izumi Shioya, jeden ze čtyř řemeslníků, kteří mají na starosti pohon Nissanu GT-R.

Do Francie jsem odlétal s vědomím, že na Juke-R 2.0 budu mít odhadem tak deset minut času, tabule s rozpisem jmen ale smetla původní představy ze stolu. Do tohoto času jsme se totiž měli vejít dva, navíc včetně nastupování připomínajícího gymnastickou sestavu. V přiloženém videu uvidíte, že proces není pro člověka mých tělesných proporcí (výška 190 centimetrů a hmotnost okolo 100 kilogramů) vůbec jednoduchý.

Místa uvnitř není nazbyt, a upřímně řečeno jsem asi dosud neseděl v autě, ze kterého by bylo tak špatně vidět ven. Jedná se ale o prototyp, kterému odpustíte i pouze výškové nastavení volantu (stejně jako u sériového Juku), nebo pozici pedálů vyhovující snad jenom „kompaktnějším“ Japoncům. Zkrátka nic pro dlouhány!

Než padlo svolení k vyjetí na připravenou trať, měl jsem chvíli na rozhlédnutí po interiéru. Kdepak, tohle není ten Juke, který znám! Dotyková obrazovka, panel rádia a přepínače pro nastavení podvozku pocházejí z modelu GT-R, stejně jako volič sedmistupňové převodovky a startovací tlačítko. Zbývalo už jenom aktivovat sportovní režim, pevně chytit volant a vyrazit vstříc prvnímu retardéru.

Video se připravuje ...

Motor z Nissanu GT-R má neskutečnou sílu, rozhodně bych ale nedal ruku do ohně za to, že crossover žene vpřed stádo šesti set koní. Prodleva dvojice turbodmychadel je jedna věc, nicméně například Audi RS6 Avant (má 560 koní), které jsem nedávno řídil, zabíralo mnohem mohutněji. A to váží dvě tuny! Krátký sjezd zvládá Juke s mohutnou střelbou od koncovek výfuku, do první šikany se láme s takovou vervou, jako by snad ani neexistovala fyzika, a na výjezdu zkouší lehce pohodit zadkem.

Na rozdíl od běžných supervýkonných automobilů, jako je například zmíněné Audi RS6 Avant, tenhle Japonec nemusí svou zběsilost krotit přemírou elektronických systémů, posilovačů a kdo ví čeho ještě. Jde o prototyp, který vás klidně povodí od patníku k patníku a bude mu to úplně jedno. Řízení je hodně divoké (cítil jsem snad každý kamínek a nerovnost nekvalitní letištní plochy), přesto ale věřím tomu, že kdyby na sedadle spolujezdce celou dobu někdo neseděl, asi bych se neudržel a vyrazil na běžné silnice i za cenu pozdějšího ostrého proslovu od lidí z Nissanu. Musel by to být neskutečný adrenalin, rozhodně o poznání větší než návrat zpátky k místu, odkud jsem asi před dvaceti sekundami vyrážel. Motor od středního pásma otáček táhne opravdu razantně, 600 koní se ale z mého pohledu projevuje trochu jinak…

Nejkratší testování všech dob

Jak jste určitě pochopili, jízda zaznamenaná v přiloženém videu znázorňuje celý proces testování. Délku trasy bych odhadoval tak na 400 metrů, během kterých jsem si vyzkoušel zrychlení, brzdy, řízení a podvozek. Na plnohodnotné jízdní dojmy je to ale opravdu málo.

Z Francie jsem odjížděl s pocitem, že Nissan vyrobil regulérního sígra, který nejdříve ohromí vzhledem a způsobem projíždění zatáček, ale ve chvilce nepozornosti vám klidně vrazí nůž do zad. Jenom tak, protože se mu zrovna chce. Až se tohle začne vyrábět (má vzniknout omezená série), bude na silnicích hodně veselo!

Jan Mička
Diskuze (17)
Avatar - pelikoš
27. 9. 2015 12:45
Re: Konečně auto s motorem
tak ho vyspovídej ;-)
26. 9. 2015 18:59
Re: Konečně auto s motorem
Nevím,má to teď nové a ještě jsem s ním nemluvil...(on má naproti nám chatu,takže jezdí jen víkendy...) má ho v černé barvě na opravdu hezkých kolech.... jak to vyjelo nové,tak se mi to vůbec nelíbilo,ale teď se mi to líbí čím dál víc....asi bych šel do žlutého Nisma..
Avatar - Individualita
26. 9. 2015 17:32
Re: parádní
Ale jo, považuju to za hnus fialovej a motor z GTR z něj hezčí auto neudělá ;-)
Avatar - pelikoš
26. 9. 2015 15:32
Re: parádní
sám tomu nevěříš :no:
Avatar - Individualita
26. 9. 2015 13:32
Re: parádní
Spíš bych se v tu chvilku uchechtl nad tou žábou v zrcátku a jel v klidu dál >:D