Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rimac Automobili Concept_One: Chorvatský supersport pro IAA 2011

David Bureš
Diskuze (1)

Elektrický supersport z Chorvatska má dosahovat výkonu 800 kW.

Na letošní frankfurtský autosalon se chystá i chorvatský výrobce Rimac Automobili, který zde má představit studii elektrického supersportu. Plány chorvatské firmy jsou ambiciózní, prezentovaný elektromobil má dosahovat výkonu 800 kW (1.088 k).

Takzvaný One Concept mají pohánět čtyři nezávislé elektromotory, umístěné v kolech, které doplňuje měnič a redukční převodovka. Díky tomu je možné každé kolo zrychlovat, nebo zpomalovat nezávisle na ostatních. Systém řídicích jednotek ovládající tyto elektromotory Rimac Automobile nazývá All Wheel Torque Vectoring (AWTV).

Celkový výkon této pohonné soustavy má být 800 kW (1.088 k), maximální točivý moment je 3800 Nm.

Firma ambiciózně tvrdí, že supersport díky této síle zrychlí z 0 na 100 km/h za 2,8 s, maximální rychlost konceptu je elektronicky omezena na 305 km/h. Dojezd automobilu, který podle chorvatské společnosti váží 1.650 kg, je 600 km.

Energii budou elektromotory čerpat ze sady baterií o kapacitě 92 kWh. Firma tvrdí, že vyzkoušela pět různých akumulátorů. Testování probíhalo na silnici i během závodů. Díky nízko položenému těžišti má automobil poskytnout skvělé jízdní vlastnosti.

Informace o pohonném systému studie One Concept chorvatská firma doplňuje obrázkem zakrytého vozu. Z něho je patrné, že se elektromobil bude pyšnit dlouhou kapotou a mírně se svažující kabinou. Z profilu chorvatský supersport částečně připomíná Ferrari 599 GTB Fiorano či Aston Martin DB9.

Bližší informace o automobilu poskytne Rimac Automobili přímo na letošním frankfurtském autosalonu, jehož brány budou pro veřejnost otevřeny mezi 15. a 25. zářím. Novinářské dny proběhnou 13. a 14. září 2011.

Zakladatelem firmy Rimac Automobili je chorvatský automobilový nadšenec Mate Rimac, který si v minulosti postavil elektrickou verzi BMW řady 3 z osmdesátých let. Se svým zeleně nalakovaným vozem nazvaným e-M3 se zúčastnil rallye elektromobilů vedoucí z Mnichova do Svatého Mořice. Právě na tomto voze byly ozkoušeny poznatky, které využije i One Concept.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - ryman
15. 8. 2011 13:15
Hehe
>:-[] :yes: