Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rivian Automotive je konkurent Tesla Motors, který na to jde trochu jinak

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Tesla Motors a celá řada podobných firem dnes s velkou slávou představuje prototypy svých budoucích modelů a teprve potom řeší téměř vše, co souvisí s jejich uvedením na trh. Rivian Automotive má opačný postup.

Společnost Rivian Automotive v současnosti znají nejspíše jen velcí příznivci elektromobilů a to i přesto, že existuje již od roku 2009. Tehdy byla založena jako Mainstream Motors, aby byla přejmenována na Avera Motors a následně se po sporu s automobilkou Hyundai ohledně svého jména nakonec v roce 2011 proměnila v Rivian Automotive, jíž je dodnes.

Zakladatelem společnosti je R.J. Scaringe, absolvent Massachusetts Institute of Technology, který chtěl původně vyvinout sportovní automobil se spotřebou paliva na úrovni hybridního modelu Prius značky Toyota, ale s ohledem na módu posledních desetiletí zásadně změnil plány.

Namísto jejich hlasitého prezentování veřejnosti se R.J. Scaringe zaměřil na vybudování společnosti, která bude schopna zajistit vývoj i výrobu plánovaných vozů.

Nejprve sestavil tým úspěšných specialistů se zkušenostmi z automobilového průmyslu, mezi nimiž jsou například designér Tom Gale, který je podepsán pod první generací Dodge Viper nebo Anthony Sheriff, který se v letech 2004 až 2013 podílel na úspěšném vstupu McLaren Automotive mezi výrobce supersportovních vozů a od stejné firmy pochází i Mark Vinnels, který pracoval na vývoji modelu MP4-12C.

Vedle odborníků potřebovala společnost Rivian Automotive, jejíž základna pro vývoj a design je v Plymouth v Michiganu i vhodné prostory pro samotnou výrobu. Ty získala koncem roku 2016 v podobě bývalé továrny automobilky Mitsubishi ve městě Normal v Illinois. Vedle nich pak má ještě pobočky, které se věnují elektronice a bateriím v San Jose a Irvine v Californii.

V současnosti má tedy Rivian Automotive k dispozici tým kvalitních odborníků i prostory pro výrobu s potřebnou kapacitou a zlehka na sebe začíná upozorňovat. Prozatím neodhaluje designové studie nebo prototypy, které mají blízko k sériové výrobě, ale oznamuje, že na rok 2020 připravuje představení čistě elektřinou poháněného pětimístného pick-upu a sedmimístného SUV.

Ohledně technicky obou vozů pak uvádí, že budou sdílet u Rivian Automotive vyvinutou flexibilní platformu pro elektromobily s pohonem všech kol. Pick-up i SUV mají vynikat svým dojezdem i dynamickými schopnostmi. Zmiňována je akcelerace z 0 na 96,6 km/h kolem 4,0 s. K dispozici mají být i systémy autonomního řízení pro dálniční provoz a následně i pro celou jízdu bez zásahu řidiče od jejího startu až do příjezdu do cíle.

S ohledem na dosavadní postup společnosti Rivian Automotive lze předpokládat, že její připravované elektromobily, na jejichž vývoji v tichosti již několik let pracuje, budou skutečně pro rok 2020 připraveny v produkční podobě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)