Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Cullinan už zná datum premiéry! Ukáže se příští týden

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Nejluxusnější SUV světa má za sebou finální testování s vrstvou kamufláže a brzy se světu ukáže bez jakéhokoliv tajemství.

Pro automobilku Rolls-Royce je projekt Cullinan nesmírně důležitý, vždyť jde o první SUV v historii značky. Oficiálně již byl potvrzen název i fakt, že auto prochází finálním testováním (které podrobně mapují National Geographic), zbývalo jen prozradit datum slavnostní premiéry.

Nebudeme vás napínat, Rolls-Royce Cullinan se světu ukáže 10. května, tedy příští týden ve čtvrtek. Pokud se vám zdá, že společnost přípravu nejluxusnějšího SUV zvládla rychle, jen připomeňme, že od prvních testovacích jízd prototypů oběhly tři dlouhé roky. Závěrečné jízdy se odehrávaly v průběhu dubna na skotské vysočině, v rakouských Alpách, pouštích Blízkého východu i těžkém terénu ve Spojených státech.

O technických podrobnostech automobilka zatím neinformovala, nicméně vůz dostane hliníkovou platformu Phantomu, kterou Rolls-Royce označuje jako architekturu luxusu. Očekává se i stejný motor, tedy 6,75litrový dvanáctiválec se dvěma turby, jenž produkuje výkon 420 kW a 900 N.m točivého momentu. S největší pravděpodobností se jednotka spáruje s osmistupňovou samočinnou převodovkou, která sílu pošle na všechna čtyři kola.

Vnější design zatím zůstává uschován pod vrstvou maskování, šikovný grafik už ale ze zveřejněných fotografií poodhalil, jak by auto asi mohlo vypadat. Exteriér asi nebude patřit k nejvzhlednějším SUV na trhu, uvnitř se nicméně očekává luxusní zpracování včetně prémiové kůže a dřevěných ozdob. Cullinan taktéž dostane digitální přístrojový štít a středovou konzolu s ovladačem typu iDrive.

Perličkou interiéru jsou dvě luxusní kožená křesílka se stolkem vysouvající se ze zavazadelníku, což majitel v přírodě při západu slunce jistě ocení. Na definitivní podrobnosti (včetně verdiktu o možnosti čistě elektrického pohonu) si budeme muset počkat do příštího čtvrtka.

Na finální testování v náročných pouštích se můžete podívat na videu přiloženém níže...

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Avatar - vabis
3. 5. 2018 15:08
Re: Svět se zbláznil...
Pohoda jazz, mohu Te ubezpecit, ze Rolls vyrabi z vetsi casti pouze to, co chteji jeho zakaznici. Zda tomu nerozumi tam z venku ostatni nezakaznici, to je uplne jedno. Dokonce je to tak lepsi a malinko o to jde.

Vis, ono za par (desitek) let uz tady nebudem. Nudna auta zname, lode, letadla, naha devcata, zvlastni mista. Vsechno uz tu bylo. Pro muze je vsak treba novych hracek a podnetu. Tradice fungujici par desitek let, nastaveny nekdy prave majiteli Rollsu, jsou dnes relativni. Kolik dnesnich automobilek drive delalo letadla, sici stroje nebo jizdni kola? Auta typu “lepsi Bmw X7” ale porad unikaji. Urus nebo Kombat 98 nejsou reseni. Escalade a Range je malo, ale jsou uspesne a u Rollsu to dobre vedi. Bentayga je i pres silnejsi motor jizdne nepohodlna. LC200 se politicky i zpracovanim jako kravatacke SUV vubec nehodi.

Dubaj, Hong Kong, Rusko se take nudi. Tak co s tim?! Vetsina bude s LHD a pujde na export. Ale i treba sama Britanie je tvorena z vetsi casti venkovem. Krajina z Harryho Pottera nebo Pana Prstenu neni fantazie, opravdu existuje. Kamenne surove retro domy, luka, zive ploty, kone, vodni kanaly. Tzv. “green laning” tedy neco jako jizda v zeleni a SUV tam maji tradici. Nemusi to byt jen Leak District nebo Snowdonia. Stejne jako tmavezelene gumaky a k nim kosile s kravatou. Nemusis rozumet vsemu, jen si bud jisty, ze Rolls SUV bude uspesne auto. Co na tom, ze jsem jej cekal o neco vetsi.
Avatar - 3_diamanty
3. 5. 2018 11:04
Re: Svět se zbláznil...
brunejski sultani ( ak si dobre spominam na casy davno minule ) si uz pred XY rokmi nechali postavit na zakazku terenne rollsy a bentleye odvodene od vtedajsich limuzin ( peniaze dokazu vela ) .... takze nic nove... raz to uz muselo prist ;-) SUV su proste ziadane a bolo len otazkou casu kedy pride aj rolls a bentley s nimi ako "seriovkami" na trh... ako vravim ... ti najbohatsi s nimi jazdili uz davno ... SUV od rollsa teda nie je nic nove pod slnkom ;-) .. vid "gugl" ..
Avatar - 3_diamanty
3. 5. 2018 11:03
sice
z tychto spy foto sa neda uplne presne urcit co a ako ... ale dovolim si tvrdit uz teraz aspon z toho co vidim ze voci kusok gycovej a za mna aj akejsi nevkusnej bentayge ( podobny "SUV nevkus" a dizajnovy nepodarok podla mna predvadza aj cayenne ) toto uz bude vizualne ina liga .. rolls je proste rolls ... ale v terene asi aj nadalej range rover ostane kralom ... lebo predpokladam ze rolls pojde viac po luxuse ako po prekonavani terenu
Avatar - Vojta D
3. 5. 2018 10:48
Svět se zbláznil...
To je hrůůza, SUV od RR