Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Maharaja Phantom Drophead Coupe: Indický aristokrat pro Dubaj

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Rolls-Royce odhalil opravdu luxusní otevřený Phantom. Není vak určen jen pro bohaté Indy, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Rolls-Royce prodával své „nejlepší vozy světa“ indickým princům a mahárádžům po dlouhá léta. Vždy šlo o zakázkové práce. Sama automobilka tvrdí, že jich za celé půlstoletí prodala 840. Ty, které dodnes přežily, jsou ozdobou sbírek po celém světě. Nejnovější limitovaná edice otevřeného Phantomu si z tohoto zlatého věku bere inspiraci, je jeho připomínkou a oslavou.

Auta jsou lakována bílou barvou Carrara, ručně malovaná „coachline“ na bocích je pro změnu zelená. A nechybí ani motivy páva, indického národního ptáka. Také plátěná střecha je tmavě zelená, její kryt je ze dřeva (!). Podobné barvy a motivy vyznává také elegantní interiér. Sedadla jsou čalouněna krémovou kůží, ani zde na lemech nechybí zelená, dále ji najdeme třeba na vnitřních rámech oken a volantu, pávi jsou vyšiti na opěrkách hlav. Palubní desku a pro změnu opěrky loketní pokrývá dřevěná intarzie. I hodiny mají v sobě ukrytý obraz onoho pyšného opeřence.

Paradoxem je, že britský aristokrat byl představen v Dubaji a také výhradně místním šejkům je určen. Z Indie do Emirátů je to trochu daleko, ale proč ne? Ovšem, žije tam i dosti bohatá komunita pocházející právě odsud, která si tento vůz může dovolit též. Řemeslníci v Goodwoodu zase odvedli tu nejlepší práci, jaké jsou schopni. Rolls-Royce oficiálně neoznámil, kolik kusů hodlá vyrobit, i cena zůstává tajemstvím. Levný ale určitě nebude...

Phantom Drophead Coupé je i v této verzi poháněn vidlicovým dvanáctiválcem BMW, ovšem pro dvě R tradičního objemu 6,75 l s výkonem 338 kW/5350 min-1. O přenos točivého momentu 720 N.m v pouhých 3500 otáčkách na zadní kola se stará osmistupňový automat. Majestátní přes 5,6 m dlouhý kabriolet se umí rozjet až na 240 km/h.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)