Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania láká do svých řad mladé profesionály (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Scania Czech Republic nabízí ve spolupráci s Integrovanou střední školou automobilní Brno vlastní středoškolský vzdělávací a stipendijní program.

Společnost Scania Czech Republic rozšiřuje dlouhodobou spolupráci s Integrovanou střední školou automobilní Brno. Po několika letech partnersky zajišťované studentské praxe vzniká v školním roce 2017/2018 samostatný vzdělávací program Mechanik nákladních vozidel a autobusů Scania.

Při této příležitosti společnost představuje komplexní podporu tříletého studia pro žáky z celé České republiky. Studium bude sestávat z kombinace teorie v Brně a praxe ve 12 servisech Scania co nejblíž k bydlišti konkrétního studenta.

James Armstrong, generální ředitel Scania Czech Republic, k tomuto rozšíření spolupráce s ISŠA Brno uvedl, že dochází především k co nejužšímu propojení teorie s potřebami praxe, kdy se za účasti kvalifikovaných mentorů a instruktorů zvyšují šance profesního uplatnění studentů.

Podle slov Jamese Armstronga je třeba tuto situaci vnímat v širším kontextu, a proto se Scania Czech Republic snaží studium maximálně zpřístupnit dětem z různých prostředí, včetně dětských domovů, což je také cílem stipendijní podpory.

Program v České republice je vedením společnosti vnímán jako pilotní, po jeho vyhodnocení chce Scania podobné aktivity iniciovat také na Slovensku a v Maďarsku.

V České republice žáci, kteří se účastní programu Mechanik nákladních vozidel a autobusů Scania, získají výuční list ve tříletém oboru „Mechanik opravář motorových vozidel“ (kód oboru: 23-68-H/01).

Součástí tohoto studia je množství benefitů, včetně plné úhrady řidičského průkazu skupin B a C. Studenti kromě ubytování a stravy v Brně získají v závislosti na místě bydliště zdarma také příspěvek na dopravu až 1200 Kč měsíčně a finanční podporu ve formě měsíčního stipendia až 3000 Kč a v závislosti na úspěšnosti studia roční stipendijní bonus až 16.000 Kč.

Společnost dále nabízí možnost stáže v závodě ve Švédsku, studium anglického jazyka, odměnu za produktivní práci, placené brigády o prázdninách, poskytování pracovních oděvů a další benefity.

Společnost Scania Czech Republic uvádí, že její servisní síť se neustále rozšiřuje, ale již delší dobu v České republice eviduje nedostatek odborné pracovní síly. Do roku 2020 plánuje společnost zaměstnávat 220 automechaniků, což představuje nárůst o 50 profesionálních mechaniků. Právě od úzké spolupráce s partnerskou školou očekává vedení společnosti snazší dosažení tohoto cíle.

Přihlášky na střední školy podávají žáci v únoru. Nový obor představuje příležitost pro ty, které zajímá středoškolské studium technického směru s minimem nákladů a s možností výdělku během studia. Úspěšným absolventům společnost Scania nabízí možnost uplatnění ve své rozsáhlé síti servisů. Při uzavření pracovního poměru získá absolvent nástupní bonus 8100 Kč.

Společnost Scania pro zájemce o studium nového vzdělávacího programu připravila Den otevřených dveří. Žáci 9. ročníku ZŠ v doprovodu dospělých mohli na přelomu ledna a února navštívit tyto servisy v Chrášťanech u Prahy, Jihlavě, Modleticích u Prahy, Olomouci, Paskově a Ústí nad Labem.

Mladí návštěvníci servisů potvrzovali zájem o nejnovější techniku, stroje a jejich opravování. Vyzkoušeli si sklápění kabiny kamionu, povolování a utahování kolových matic při demontáži kol a zažili také ukázkovou jízdu s kamionem nové generace Scania.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)