Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a Paříž hledají alternativu k dieselu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Francouzská metropole chce do roku 2025 vykázat ze svých ulic vozidla se vznětovými motory. Scania se svou širokou nabídkou motorů spalujících alternativní paliva je ideální volbou zdejších dopravců.

Paříž v červenci loňského roku zakázala vjezd všem vozidlům se vznětovým motorem vyrobeným před rokem 1997. Zákaz platí během pracovních dnů, o víkendech a v noci (mezi osmou hodinou večerní a osmou ranní) stará naftová auta do Paříže mohou.

Francouzská metropole navíc počítá s postupným zpřísňováním nařízení, na začátku letošního roku se zákaz rozšířil i na vozidla registrovaná k silničnímu provozu před rokem 2001. Do roku 2025 pak chce Paříž vozy se vznětovým motorem vykázat z města úplně.

Scania má ve své nabídce vedle konvenčních pohonných jednotek, spalujících motorovou naftu, i širokou paletu plynových, hybridních, bioetanolových motorů a motorů na bionaftu a HVO. Všechny splňují normu Euro 6.

Pařížští dopravci právě pro její širokou nabídku a bohaté zkušenosti s vývojem i provozem motoru na alternativní paliva volí často značku Scania. Mezi největší z nich patří například společnost Franprix, která využívá nákladní vozidla k rozvozu potravin do prodejen ve francouzském hlavním městě.

Flotilu společnosti Franprix v současnosti tvoří celkem 144 užitkových vozidel s celkovou hmotností od 14 do 44 tun. Mezi její nejnovější přírůstky patří jednadvacet vozidel Scania P340 CNG, k jejichž pohonu slouží devítilitrové pětiválce na CNG o výkonu 250 kW (340 k) při 1900 min-1 a točivém momentu 1600 N.m při 1050 až 1400 min-1.

Tato vozidla vedle podstatného snížení emisí oxidů dusíku až o 20 % při srovnání se stejně výkonným motorem spalujícím naftu vynikají i výrazně nižší hladinou hluku produkovaného jejich pohonnými jednotkami. K dalším přednostem vozidel ve službách společnosti Franprix patří jejích obratnost, kterou využijí v úzkých městských ulicích a vděčí za ni své řiditelné třetí nápravě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - wakantanka
27. 2. 2017 21:01
Pekné promo
že na ten zákaz vstupu dieslov už dávno existuje riešenie asi nikoho nenapadlo, že? Námatkou také Iveco už v druhej generácii predáva CNG, LPG, Hybridy či elektro úžitkové vozidlá. To len Scania v tejto oblasti zaspala, bohužiaľ .
Avatar - nathan
27. 2. 2017 09:26
Sebereflexe?
Francouzi spolu s Němci vsadili poslední dekády plně na dieselové motory. Prostě gro motorizací byly chrochtáky. To se pak rozšířilo napříč, zejména poskomunistickými zeměmi, kde každý jouda řeší na prvním místě spotřebu, pak spotřebu a nakonec spotřebu. Výsledek vidíme všude kolem. V devadesátých letech jsem také kupoval chrochtáky. Byl jsem blažený, když jsem si pořídil A6 s 2.5 TDI, mimochodem ten pětivál měl nádrž na 90 litrů a ujel jsem s tím v pohodě cca 1200 km. Ačkoli byl vůz nový, strašně chrochtal a duněl. Další A6 byla taky v naftě. Pak jsem v 2002 koupil ženě Chryslera PT Cruiser 2.4 benzín v automatu a hádal jsem se s ní, kdo bude řídit, páč mě tato kombinace benzín & automat dostala. Od té doby mám už třetí vůz v tto kombinaci a nechci chrochtáka ani vidět ani cítit. A manuál/fofrklacek, no to už vůbec ne, no >:D