Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat ČR vstupuje do závodů evropských cestovních vozů ETCC

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)

Zúčastnili jsme se oficiálního představení nového závodního vozu Seat Leon Cup Racer, se kterým bude jezdit dvojnásobný šampion seriálu ETCC, Čech Petr Fulín.

Dvojnásobný držitel Zlatého volantu a rovněž dvojnásobný šampion evropského poháru cestovních vozů ETCC, Petr Fulín, dnes spolu se značkou Seat představil veřejnosti svůj nový závodní automobil, Leon Cup Racer. Celý projekt nese název Seat Olé Motorsport a má tvořit mimo jiné podporu operativního leasingu pro soukromé osoby, který se nazývá Seat Olé! V rámci tohoto pronájmu vozidel si totiž můžete vybrat i sportovní modely Cupra s výkonem 280 koní.

Vozidlo Fulínovi připravuje zkušený tým Křenek Motorsport a závodník by chtěl bojovat o prvenství v šampionátu a obhájit tak loňské výhry. Kalendář ETCC pro rok 2015 zahrnuje celkem šest závodů, přičemž poměrně mnoho se jich jede ve Střední Evropě. V květnu závodníci navštíví například maďarský Hungaroring, v červnu Slovakiaring a v září i brněnský Masarykův okruh. Na jaký okruh se Fulín těší nejvíce? „Mám hrozně rád atmosféru na Slovakiaringu, tam budou závody jistě úžasné. Kalendář letošních závodů je však velmi pestrý, není zde slabého místa, takže se těším na všechny okruhy,“ říká.

Závodní Leon pro Fulína vychází z běžné Cupry, má tedy motor 2.0 TSI, avšak naladěný na 243 kW (330 koní) a točivý moment 400 N.m. Síla je přenášena na přední kola prostřednictvím dvouspojkové převodovky DSG s ovládáním na volantu a elektronicky řízeného samosvorného diferenciálu. Nechybí samozřejmě nutné bezpečnostní vybavení vozu ani úpravy na podvozku s víceprvkovou zadní nápravou. Rozchod náprav je o téměř 40 cm širší. I proto „závoďák“ naživo vypadá impozantně.

Seat Leon Cupra nyní bude na českém trhu ve třech karosářských variantách. Po pětidveřovém hatchbacku se přidá i třídveřák standardně s paketem Performance a rovněž praktická kombi varianta Leon Cupra ST.

Ondřej Chamilla
Diskuze (1)
Avatar - romgator
23. 1. 2015 16:37
Jsem fanouškem
WTCC, ETCC a BTCC (britská verze). Mrzí mne malá rozmanitost značek v tomto šampionátu. Třeba u WTCC je to hlavně Seat, Chevrolet, BMW, Honda, Lada, Citroen a to je myslím vše.