Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SEMA 2006: Ford ve znamení výkonu

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
Mezi koncepty představenými v rámci prezentace Fordu nechybí nový crossover Edge nebo legendární Mustang.

Ford vystaví na autosalonu více než 30 vozů a soustředil se v duchu letošního tématu hlavně na zvyšování výkonu.

Samotný Ford nejvíce prezentuje úpravu modelu Fusion T5 od tuningové firmy MRT. Označení T5 je prozaické: T je turbo a číslo 5 označuje pětistupňovou automatickou převodovku. Fusion byl nalakován do “jinovatky”s čímž kontrastují doplňky vyvedené v černém chromu. Fusion T5 s náhonem na všechna kola pohání vidlicový šestiválec o objemu 3 l, který firma MRT doplnila o turbodmychadlo. Interiér byl pojat značně velkoryse, obsahuje osmipalcovou dotykovou obrazovku s možností připojení k internetu, technologii Bluetooth a navigační a DVD systém.

Druhým lákadlem bude sportovní pick-up F-150 FX2. U pickupu bylo sníženo zavěšení kol a byl vybaven prototypem 20palcových sportovních kol GFA. Jiný je také kryt masky motoru. Korba pickupu je zakrytá zamykatelným krytem. Vidlicový osmiválec 5,4 l dostal dmychadlo a výfuky s chromovanými koncovkami používané v závodních vozech Ford. S těmito prvky dosahuje výkon vozu 336 kW (450 k).

Množství úprav pickupů nám může připadat poněkud zvláštní, ale Ford vysvětluje, že majitelé pickupů patří mezi největší úpravce svých vozů. Podle Fordu upraví pickup na 70 % majitelů a to každoročně za zhruba 1 500 dolarů, což je více než dvojnásobek průměrné částky vydané na “vylepšení” sériových vozů.

Na autosalonu se objeví také crossover Edge pro rok 2007. V karosářské úpravě od firmy 3dCarbon bylo sníženo zavěšení kol zhruba o 5 cm a použita byla 22palcová kola. Interiér byl obohacen o provedení v kůži a DVD systém.

V neposlední řadě přiláká návštěvníky i upravený model Mustang, který se dlouhodobě drží na předních místech tuningových úprav. Na autosalonu SEMA se objevilo takových úprav hned pět. Ta od samotného Fordu se týkala verze GT, která byl “dovybavena” 25 prvky ze závodních vozů Ford. Verze GT od firmy Stichcraft Interiors sice dostala navíc dmychadlo a výfuky MAGNAFLOW, ale největších změn se dotkl interiér s individuální audio soupravou a masážními sedadly. Skutečným skvostem je pak Ford Mustang Boss 302 z roku 1970, kterého se celosvětově dochovalo na 7 tisíc kusů.

Dan Vořechovský
Diskuze (8)
3. 11. 2006 17:30
Re: f150
díky bohu málo ... lincoln jsem myslel na sériovou produkci .. i když navigator s kompresorem ... . :-)
3. 11. 2006 14:59
f150
no osobně bych to viděl na vylepší f150 s krátkou boudou, verze fx4, pořádný kole, lehonce přizvednout, a možná nějaká ta závěrka nebo nárazníček .. to by stačilo .... ----- vystavuje tam lincoln ????