Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Silniční daň pro všechny osobní vozy nebude, ujišťuje Ťok

David Bureš
Diskuze (8)
Ministr dopravy Dan Ťok nechce zvyšovat daně. Kvůli tomu se majitelé osobních aut nemusí bát, že by jim hrozilo placení silniční daně.

Vláda minulý týden schválila Nároční akční plán čisté mobility, který naznačil, že by v Česku mohla být zavedena silniční daň pro osobní vozy. Ministr dopravy Dan Ťok ale řidiče ujišťuje, že vláda se zavedením silniční daně pro osobní auta v tuto chvíli nepočítá.

„Jsem zásadně proti jakémukoliv zvyšování daní. Proto říkám, že silniční daň pro všechna osobní auta nebude, nemá v současnosti žádné opodstatnění,“ tvrdí Ťok. Podle ministerstva financí by navíc výběr této daně byl administrativně náročný, proto se raději chce zaměřit na zefektivnění výběru stávajících daní.

Podle Národního akčního plánu čisté mobility by silniční daň byla zavedena kvůli podpoře prodejů nízkoemisních automobilů. V dokumentu se přímo píše: Jedná se o běžný ekonomický nástroj, který je v řadě zemí používán i jako prvek napomáhající systémovému snížení exhalací u provozovaných vozidel.

Auta s ekologickým pohonem by na rozdíl od vozů s běžným motorem byly podle tohoto plánu od silniční daně osvobozeny, což by je v očích zákazníků mohlo zvýhodnit. Výše daně by se u běžných aut podle schváleného dokumentu odvíjela podle jejich velikosti a vypouštěných emisí.

„Ministerstvo dopravy dostalo za úkol zpracovat analýzu současných forem zpoplatnění i ve srovnání s ostatními zeměmi, kde silniční daň pro všechna osobní auta mají. Nesouhlasím s tím, že by to snad znamenalo, že takovou daň podporujeme,“ uvádí na pravou míru ministr dopravy.

Podle Ťoka je možné vozy s nízkými emisemi podpořit i jiným způsobem než zdaněním všech osobních vozidel a následným daňovým zvýhodněným nízkoemisních aut. Národní akční plán čisté mobility počítá se zavedením dotací na elektromobily, plug-in hybridy nebo vozy na CNG. Elektrovozy by podle tohoto strategického plánu rovněž nemusely v budoucnu platit dálniční známku, případně by mohly využívat jízdní pruhy vyhrazené autobusům a taxíkům.

Silniční daň v současnosti platí pro motorová vozidla registrovaná a provozovaná v České republice používaná k podnikání. Silniční daň navíc musí platit všechna vozidla nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladu, naopak se netýká speciálních pásových vozidel nebo traktorů. Od placení daně jsou též osvobozeny linkové autobusy, vozy ozbrojených sil nebo autobusy na CNG nebo LPG.

Výše daně se u osobních vozů odvíjí podle objemu motoru. Například u aut s objemem motoru od 1,5litru do dvou litrů činí 3.000 korun za rok. U nákladních vozů a autobusů je výše daně stanovena podle jejich hmotnosti a počtu náprav.

David Bureš
Diskuze (8)
27. 10. 2019 22:23
daň
Koukal jsem se na https://ideaclub.cz/…jmu/silnicni-dan co to silniční daň vlastně je a v soukromém sektoru mi opravdu smysl nedává. Myslím si, že motoristé už platí dost peněz ve spotřební dani, povinném ručení a dalších věcech, takže by další daňová zátěž byla vážně uplně mimo....
19. 3. 2018 21:23
Silniční daň
No to doufám, nedovedu si představit, že bych ještě s dálniční známkou, pojištěním, povinným ručením a vším, co mě provoz auta stojí, platila ještě i silniční daň.. Mimochodem, o tom, koho se to týká a jak to s tou platbou vlastně probíhá, jsem si četla tady - [odkaz] - pokud by si to někdo taky potřeboval ujasnit.
Avatar - donPedro
1. 12. 2015 16:36
Re: vcera ale psali jinak
Nebylo ono to s DPHčkem tak, že se s ním hejbalo když se zaváděl ten II. důchodový pilíř, který dle předvolebních slibů vítězů tak nějak víceméně v tichosti skončil?

Ano, ta analogie s rokem 1953 mne napadla rovněž - oni občas volení či "volení" zástupcové svých občanů se svými voliči takto vysouloží, a to nejen v naší malé, milé zemičce středoevropské ...
1. 12. 2015 15:19
Re: vcera ale psali jinak
jen jestli tem klukum ve strakofce nekrivdime
zatímco ten dabel kalousek zpusobil celosvětovou ekonomikou krizi >:D , sobotka s babisem cely svet z ty krize naopak vyved >:D (snad az s výjimkou ruska a ciny).
a ja cekam, kdy konecne snizej soucasny DPH 10, 15 a 21% na předkrizových 5 a 19%. aspoň podle jekotu socanu a komousu když se dane zvysovaly jsem cekal, ze az bude po krizi a u vlády budou socani, tak dane dolu pujdou.
a ono ejhle - na obzoru nova plosna dan a ministr o nicem ani nevi
jen aby to nebylo jako za tondy novotnyho a jeho menovy loupeze v roce 1953, ted taky jeden patek tvrdil ze to jsou jen pomluvy imperialistu a ono ejhle - v sobotu to byla pravda...
Avatar - donPedro
1. 12. 2015 14:59
Re: vcera ale psali jinak
Tak ona ta naše veselá parta HIC ze Strakovky jede tak kvalitní matroš že levá ani přibližně netuší co dělá pravá a naopak :-) Ovšem jak zanořiti svou nenechavou ručku šátralku co nejhloubějc do našich kešení, tak vo tom špekulujou furt, a buďme si jisti že převelice usilovně.