Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto hlásí historicky nejúspěšnější rok

Martin Machala
Diskuze (29)
Na výroční tiskové konferenci jsme se dozvěděli, že se domácí automobilce ještě nikdy tak nedařilo. A že i pro Škodu je v centru zájmu „digitalizace individuální mobility“.

U mladoboleslavské automobilky si už pomalu zvykáme na „nadmilionové“ výsledky, za rok 2015 hlásí Škoda 1.055.500 vozů, což představuje nárůst o 1,8 % (konkrétně o 18.300 aut). Tržby se pak zvýšily o 6,2 % na 12,5 miliard eur, tedy zhruba 337 miliard korun. Zisk před zdaněním pak vzrostl o 9,2 % na 846 milionů eur (necelých 24 miliard korun), po zdanění pak 708 milionů eur (zhruba 19 miliard korun, nárůst o 6,5 %). „Naše výsledky jednoznačně dokazují, že Škoda dosáhla nové výkonnostní úrovně a náš úspěch je navíc trvale udržitelný,“ uvedl na výroční tiskové konferenci Bernhard Maier, předseda představenstva.

Letos chce Škoda znovu růst (jak jinak), a to výraznému propadu důležitého ruského trhu navzdory (zhruba třetinový pokles na 55.000 vozů). Na ještě důležitějším čínském trhu však loni mladoboleslavský výrobce zaznamenal nárůst o desetinu procenta na 281.700 vozů, čímž se Čína stala pro Škodovku nejdůležitějším odbytištěm.

Letošním prodejům avizovaná SUV novinka zřejmě ještě nepomůže, i bez „Kodiaqu“ se ale zatím Škodovce daří. Za první dva měsíce celosvětově dodala 170.300 vozů, meziročně tedy o 4,5 procenta více. Leden a únor 2016 jsou tak pro mladoboleslavskou automobilku historicky nejúspěšnější první dva měsíce roku.

A samozřejmě ta digitalizace, hybridizace, elektrifikace a autonomní řízení… I u Škody jde o významné téma, přístup domácí automobilky mi však přišel střízlivější a rozumnější než v případě mateřského koncernu. V Ženevě, v předvečer autosalonu, na výrazně komornějším koncernovém večírku jsem měl pocit, že se nejvyšší představitelé Volkswagenu stávající spalovací produkce vysloveně štítí a že se už digitálně-autonomních zítřků nemohou dočkat. Škoda také připravuje hybrid, ale až na rok 2019 (požehnán bude Superb), na čistě elektrickém modelu údajně také pracuje. A jak řekl Bernhard Maier, „i v centru naší pozornosti jsou nové alternativní automobilové koncepce a digitalizace individuální mobility s novými nabídkami pro naše zákazníky. A samozřejmě rozšíření palety vozů kategorie SUV.“

Martin Machala
Diskuze (29)
17. 3. 2016 11:55
Re: Podvody živený úspěch
Kecáš, Ibizy se prodalo jen o pár tisícovek méně než Leon, a to je nakonci svého životního cyklu! :-!
17. 3. 2016 09:05
Re: Podvody živený úspěch
To je takové krásně typicky české.

Pochop pokud je někdo jednou schopný podvádět, tak se dá předpokládat že to dělá pořád, ve více místech a často.
Když zloděj něco ukradne a vyvázne bez trestu co ho donutí přestat krást ?

Avatar - fOE
17. 3. 2016 08:03
Re: Aj Audi hlási rekordný rok...
Nechce se mi to cist, tak se jen ve zkratce zeptam: Jak se tedy vede te jiz brzo az treti nejvetsi premiove automobilce? >:-[] >:-[] >:D
Avatar - fOE
17. 3. 2016 08:02
Re: Podvody živený úspěch
A vis z jakych duvodu tu Hyundai onu fabriku postavil a proc to zaroven znamena, ze se skodovka mimo EU posouvat nebude? ;-)
Avatar - Ji/Ri
17. 3. 2016 07:43
Re: Podvody živený úspěch
S tvou inteligencí máš radost si koupit lístek na bus,viď? DG byla o něčem jiném. Divím se, že po tisících a tisících příspěvků se ještě najde někdo, kdo to matlá kolem.