Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Electric dodala 120 trolejbusů pro Bratislavu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Škoda Electric úspěšně dokončila dodávku celkem 120 trolejbusů pro Dopravní podnik Bratislava.

Plzeňská firma do Bratislavy dodala v období od dubna roku 2014 do konce letošního září trolejbusy za zhruba dvě miliardy korun. Bratislavský dopravní podnik v rámci této zakázky získal sedmdesát vozidel Škoda 31 Tr a padesát vozů Škoda 30 Tr.

První z této dvojice s označením 31 Tr představuje plně nízkopodlažní pětidveřový kloubový trolejbus, vyráběný ve spolupráci s firmou SOR Libchavy. Vozidlo s celkovou délkou 18 750 mm disponuje výkonem 250 kW, dosahuje maximální rychlosti 65 km/h a nabízí prostor pro 163 sedících a stojících cestujících.

Škoda 30 Tr je rovněž výsledkem spolupráce s výrobcem autobusů značky SOR. Tento dvounápravový trolejbus je dlouhý 12 150 mm a pojme až 104 cestujících. Pohonný systém tohoto modelu disponuje výkonem 160 kW a maximální rychlost vozidla je 70 km/h.

Komfort cestujících u obou modelů zvyšuje klimatizace, bezbariérový přístup a rovněž větší počet dveří, přispívající především v dopravní špičce k rychlejším výměnám pasažérů.

Škoda Electric pro bratislavský dopravní podnik vyrobila část trolejbusů s pomocným diesel-agregátem, schopných jízdy i na místech, kde není trakční vedení.

Aktuální kontrakt pro Bratislavu navazuje na zatím poslední dodávky trolejbusů pro slovenskou metropoli z roku 2006. V dodávkách trolejbusů na Slovensku je ovšem plzeňská Škodovka úspěšná i v Prešově, Banské Bystrici a Žilině. Škodovácké trolejbusy jezdí také ve třinácti městech České republiky včetně Ostravy, Plzně nebo Hradce Králové.

Skupina Škoda kromě dodávky trolejbusů do Bratislavy uspěla i v tendru na nové tramvaje ForCity Plus. Celkem zamíří do služeb bratislavského dopravního podniku šedesát tramvají z toho třicet v jednosměrné a třicet v obousměrné variantě. První novou tramvaj od českého výrobce dopravní podnik nasadil do provozu letos na jaře a s ukončením kontraktu se počítá v příštím roce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - pumpkin
23. 10. 2015 14:44
Re: dakujem
Sú fajn, ale prvá séria týchto kasní, čo jazdia v BA ako autobusy a boli dodané pred šiestimi rokmi je už pomaly súca do šrotu. Snáď časom už vychytali chyby, asi najvážnejšou bolo praskanie rámu za harmonikou. Novšie série už majú aj trochu kvalitnejší interiér.
23. 10. 2015 11:49
dakujem
su super tiche ;-)