Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia IV: Bude takto vypadat nová generace?

Aleš Dragoun
Diskuze (47)
Fabia III. generace se vyrábí teprve tři roky. První rendery podoby jejího nástupce přicházejí zpoza Atlantiku a vypadají kontroverzně.

Na nástupce Škody Fabia třetí generace (typ NJ, kód SK260) je ještě příliš brzy, vždyť není ani za polovinou svého cyklu. Vyrábí se teprve od srpna 2014 a poslední cizelací prošla letos na přelomu února a března, týkala se ovšem hlavně konektivity. Nicméně designér Kleber Silva z brazilského São Paula předkládá svoje návrhy jejího nástupce. Stvořil pouze dva rendery vnějšího vzhledu a jsou... zvláštní.

Zepředu jde o typickou moderní škodovku s hranatými hlavními reflektory, maskou chladiče s chromovaným rámečkem a svislými černými žebry. Emblém je „vražen“ do ní jako u současného modelu a obklopen prolisy, otevírá se znovu spolu s kapotou. Zmenšily se mlhovky v předním nárazníku. Rozporuplně však působí zadní část včetně boků... „Ocas“ odkazuje na Polo, široký C-sloupek připomíná spíše asijskou konkurenci. Tvar zadního bočního okna může vypadat na první pohled originálně, ale je určitě jakýmsi krokem zpátky... Totéž lze říci i o mohutném spoileru na víku zavazadelníku. Pevně doufám, že Fabia s pořadovým číslem IV takto vypadat nebude.

Třetí Fabia, kterou zvenčí nakreslil hlavně Petr Matušinec, nikoli Jozef Kabaň, jak se mnohdy uvádí, je oproti této vizi stylisticky mnohem vyváženější Jedinou výtku mám osobně k trochu překombinovaným prolisům na víku zavazadelníku v místech kolem registrační značky. Typ NJ je navíc ve rovnání s oblejšími soupeři sympaticky hranatý a originální. Ano, přiznávám, obzvláště krátká varianta se mi líbí ze všech současných škodovek úplně nejvíc...

Možná vám přijde zvláštní, že vůz s okřídleným šípem navrhuje Brazilec. Ovšem na vzhledu první Fabie 6Y se značnou měrou podílel jeho kolega Raul Pirezo, pro finální vzhled byl vybrán právě jeho návrh.

Foto Kleber Silva/Behance.net

Aleš Dragoun
Diskuze (47)
14. 12. 2017 20:11
Škoda Fabia
Nevím, co s ní máte, mně se zalíbila hned na první pohled, takže jsem si ji před pár měsíci i pořídila a nemůžu si stěžovat. Skvělé ovládání, odpružení a v kabině je hezky ticho, i když na to šlápnu na dálnici. Konkrétně jsem kupovala tady - [odkaz] - a mohu jen doporučit :-) Spokojenost ve všech ohledech :-)
Avatar - Kuski
27. 8. 2017 13:52
Výblitek amatéra
Toto a nová Fabie? Předek vzaný ze Superbu, celý bok je nová Ibiza s prolisy ze současné Fabie. To už to vážně Auto.cz nemá o čem psát, než si cucat novinky z * a přebírat články za Světu motoru?
Pro mě je to jedna z nejvíc zbytečných stránek o autech. A to jste kdysi patřili k těm nejleším. :no: :no: :no:
Avatar - _Karel_
27. 8. 2017 11:45
Re: O odsouzeném inženýrovi za Dieselgate
Jeden by myslel, že taková troska může být jen jedna, ale evidentně tu nachází sobě rovné. :-|
27. 8. 2017 11:15
Re: O odsouzeném inženýrovi za Dieselgate
Tupan co tu vzívá takovou lidskou tragédii by zasloužil, stejně jako jeho přikyvovači ozdravný týden s vousáči o kterých tu bájí!
Avatar - _Karel_
27. 8. 2017 09:15
Re: proč to tahá břicho po zemi?
Ok, je možný, že zrovna tobě se do nich nastupuje blbě, ale většina to má opačně a třeba pro mě je nastupování nejzásadnější (a možná jediný) argument, proč bych event. možná jednou byl ochoten jít do SUV.