Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kodiaq: Proč se tak jmenuje? Medvěd Kodiak je prý rodinný typ...

David Bureš
Diskuze (55)
Spekulovalo se o názvech Polar nebo Snowman. Nakonec se však nová velká škoda bude jmenovat kodiaq.

Škoda dnes oficiálně oznámila, že se její chystané sedmimístné SUV bude prodávat s označením kodiaq. Jméno vzbudilo mezi fanoušky značky rozporuplné ohlasy, a tak si pojďme shrnout, proč se novinka právě takhle jmenuje. Automobilka totiž použití názvu detailně vysvětlila ve zveřejněné tiskové zprávě.

Novinka svým názvem odkazuje na medvěda kodiaka, žijícího na stejnojmenném ostrově u jižního pobřeží Aljašky. Jméno přitom má upozornit na charakter nového SUV. Velikost, síla a mimořádné outdoorové schopnosti – medvěd i vůz Škoda Kodiaq mají společné charakterové rysy, vysvětluje mladoboleslavská automobilka.

Podle Škody se velké SUV inspirovalo u kodiaka i svým vzezřením. Skrytá síla dravce je patrná i v designu vozu Škoda Kodiaq – jeho výrazné, svalnaté linie symbolizují dynamiku, robustnost a výraznou sílu ochránce, píše výrobce.

Další paralelou mezi kodiaqem a kodiakem má být i smysl pro rodinu, sedmimístné SUV totiž bude myslet na rodiny s dětmi. Škoda v této souvislosti připomíná charakter medvěda žijícího na Aljašce: S délkou až tři metry a hmotností zhruba 400 kilogramů, v případě samců, je kodiak jedním z největších a nejsilnějších poddruhů medvěda. Přitom však na rozdíl od některých jiných druhů medvědů vedou vysloveně mírumilovný a společenský život: Scházejí se v tlupách, podobných rodinám, vyměňují si zkušenosti a občas si spolu hrají. Někteří medvědi se spolu dělí o nejlepší místa pro lov lososů. Tato chytrá zvířata přitom – v duchu motta „Simply Clever“ – vyvíjí nové triky a techniky, podobně jako jsou vyvíjena nová řešení, usnadňující obsluhu vozů značky Škoda.

Na novém SUV zaujme i přepis jeho jména s písmenem q na konci. Tímto způsobem Škoda vzdává hold kmeni Alutiiqů, původním obyvatelům Aljašky. V jazyce původních obyvatel kmene Alutiiqů se totiž medvěd kodiak jmenuje Taq uka 'aq, přičemž písmeno „q“ na konci slova je charakteristické pro jména zvířat. Díky použití písmene „q“ navíc dle výrobce vzniká nezaměnitelné svébytné jméno nového SUV.

Škoda Kodiaq se světu oficiálně představí v druhé polovině letošního roku, výstavní premiéra proběhne na podzimním autosalonu v Paříži. Do prodeje pak vstoupí na začátku roku 2017, přičemž o výrobu se postará závod v Kvasinách. Kodiaq je předzvěstí ofenzivy Škody v oblasti SUV, v následujících letech se v Boleslavi vedle kodiaqa chystá také nové yeti, nové malé SUV a sportovně laděný model ve stylu BMW X6.

David Bureš
Diskuze (55)
Avatar - MANDALORIAN 66
6. 2. 2017 16:53
škoda kodiaq
Kodiaq je krásné designové dílo a hodně lepší než OCTAVIA 2016 FACELIFTKodiaq by měl mít o trochu výraznější design. :yes:
9. 5. 2016 00:39
Nebude to náhodou
první sedmimístné auto v novodobé historii Škody? Ale že jsme se načekali...
Btw. osobně bych spíš ocenil něco praktičtějšího s lepším využitím obestavěného prostoru, prostě normální MPV, ale ne takovou nepraktickou hrůzu jako byl Roomster. Tady ty vysoké SUV s bachratými tvary a nic moc vnitřním prostorem, na co to je? Je špatně vidět ven, špatně se parkuje, víc to žere.
8. 5. 2016 20:30
Re: jméno?
nemyslíš spíš Passat ?? Skopčáci vždycky měli rádi zdvojený eska :-!
8. 5. 2016 18:50
jmeno
"Škoda Kodiaq: Proč se tak jmenuje? "

protoze "Kodiak" ma registrovane a pouziva Chevrolet?
8. 5. 2016 14:13
Re: Škodovácke mená
Fabia měla být ve skutečnosti Favia. (Místo významu Fobia mělo být Fa-via). Je to ve škodovce spletli jako ostatně skoro vše.