Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno: Nové velké SUV z Boleslavi se bude jmenovat Škoda Kodiaq

David Bureš
Diskuze (87)
Velkým modelem zahajuje Škoda ofenzivu v oblasti SUV. Název novinky se inspiroval u původního obyvatelstva Aljašky.

Škoda pro letošní pařížský autosalon chystá důležitou novinku, velké SUV. Po konceptu VisionS naznačujícím vzhled vozu výrobce novinářům krátce ukázal i jeho zamaskovaný prototyp. Nyní automobilka odhaluje název, nové SUV se bude prodávat jako Škoda Kodiaq.

Oficiální prohlášení mladoboleslavského výrobce potvrzuje naše dřívější zprávy, že se novinka dosud známá jako A plus SUV bude jmenovat právě kodiaq. Jméno se odvolává na medvěda kodiaka, žijícího na stejnojmenném ostrově u jižního pobřeží Aljašky. Přepis jména se inspiroval u tamějšího původního obyvatelstva, kmene Alutiiqů. V jeho jazyce se totiž medvěd kodiak jmenuje Taq uka 'aq.

Škoda navíc tvrdí, že jméno odkazující na medvěda kodiaka naznačuje i charakter nového automobilu. Kodiak je největší druh medvěda hnědého, stejně tak kodiaq bude pořádný „macek.“ Na délku bude novinka stejně jako koncept Vision S měřit 4,7 metru, přičemž její kabina pojme až sedm osob.

Kodiaq se navíc inspiruje i dravým vzhledem kodiaka. Velké SUV totiž vsadí na výrazné, svalnaté linie, které zdůrazní robustnost auta. Základ designu jsme viděli už u VisionS, sériové auto však dostane poupravenou příď i lehce přepracovanou záď. Rozdělené světlomety ale zůstanou i v produkci.

Také charakter kodiaků byl inspirací pro kodiaq. Kodiakové jsou totiž charakterističtí svým společenským a „rodinným“ životem, což u medvědů nebývá obvyklé. Právě na rodiny bude myslet i nové SUV.

Nabídka motorů by se neměla tolik lišit od té v současných modelech značky. Benzinovým základem by podle dostupných zpráv mělo být 1.4 TSI s 92 kW. Jistotou je příchod i 1.4 TSI ACT (110 kW) s vypínáním válců.

Základem velkého SUV bude modulární platforma MQB, její technické řešení bude mít nejblíže tomu ve Volkswagenu Tiguan, rozvor však bude delší. Architektura vedle zástavby plug-in hybridu umožní i použití pohonu všech kol, který bude řešen mezinápravovou spojkou Haldex páté generace.

Nová škoda se světu poprvé představí v druhé polovině roku, hovoří se o výstavní premiéře na pařížském autosalonu. Do prodeje pak vstoupí na začátku roku 2017, první kusy u českých prodejců by se ale mohly objevit už letos.

Škoda je v tuto chvíli známá hlavně svým mottem Simply Clever, při uvádění kodiaqu na trh však mladoboleslavská značka bude užívat i heslo Discover new grounds (Objevování nových terénů). Automobilka tím chce nalákat na zahájení SUV ofenzivy. Kodiaq je totiž první hned z několika nových SUV s okřídleným šípem ve znaku. Vedle nového Yetiho se počítá i s malým SUV nebo se sportovně střiženým SUV, zatím plánovaným pouze pro Čínu.

David Bureš
Diskuze (87)
Avatar - rohYpnol
7. 5. 2016 20:51
Re: 10 let pozadu...
1) Psali že má být i 7-místné
2) základ má být MQB nejblíže Tiguanu
3) má být větší než Tiguan

Takže to vidím na klasickou střelbu mezi třídy, tedy rozhodně větší než Sportage, o fous menší než Sorento. Takže znovu - kdo v téhle třídě chce rozežraný benzin ... >:-[] ;-)
Avatar - Emel
7. 5. 2016 19:19
Re: 10 let pozadu...
Třeba u CX-5 je to víc než půlka prodejů, u CR-V třetina, u Kugy a Qashqaie o něco méně než půlka, u Tiguanu čtvrtina. Dokonce i Q7 se tu loni prodalo 106 v benzínu.

Pokud jsi to minule nepobral - Kodiaq není třída Sorenta.
Avatar - rohYpnol
7. 5. 2016 18:39
Re: 10 let pozadu...
ŠPATNĚ? Ne, to rozhodně není špatně. Jen je to S KŘÍŽKEM PO FUNUSE :-!
Avatar - rohYpnol
7. 5. 2016 13:49
Re: 10 let pozadu...
a kdo v SUV téhle velikosti stojí o benzin pod kapotou?
Avatar - Googlit
7. 5. 2016 07:48
Re: Název
To si pleteš, to je kaďár. Škoda kaďák je volný.