Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia není bestsellerem jen u nás. Nejprodávanější je i v dalších zemích Evropy

Stanislav Kolman
Diskuze (35)
V České republice se Octavia dlouhodobě řadí mezi nejžádanější automobily vůbec. Víte ale, kde jinde se mladoboleslavským s tímto modelem prodejně daří?

Každý měsíc vám z tuzemského trhu přinášíme prodejní čísla jednotlivých značek a modelů, které uveřejňuje Svaz dovozců automobilů. Ohlédneme-li se za nedávnou minulostí, určitě vás nepřekvapí, že v České republice je dlouhodobě nejprodávanějším modelem Octavia. Britský Autocar se nyní zaměřil na prodeje v prvních osmi měsících letošního roku napříč celou Evropou a zjistil, že českému bestselleru se daří i v dalších částech kontinentu.

Zůstaňme ale ještě chvíli u nás: od ledna do srpna prodala mladoboleslavská automobilka 18.232 kusů octavií, 17.757 fabií a 10.214 rapidů. Škodovka si na domácím trhu drží dominantní postavení, vždyť z deseti nejžádanějších modelů je pět jejích.

Octavii se však daří i v naší oblíbené dovolenkové destinaci – Chorvatsku. Tam se situace v posledních letech značně změnila. Zatímco před dvěma lety byl nejžádanější Nissan Qashqai následovaný Toyotou Yaris, letos je to právě Octavia před Renaultem Cliio a Volkswagenem Polo. Mezi českou a francouzskou automobilkou je to nicméně těsné. Škodovka prodala 2466 octavií, Renault 2250 kusů Clia.

Škodovce se prodejně daří i v Polsku, kde je nejžádanější Octavia (14.842 ks) před Fabií (13.134 ks). Na pomyslných stupních vítězů je doplňuje Astra s počtem 11.645 prodaných aut. Na Slovensku nalezneme na prvních dvou místech stejné modely, jen v opačném pořadí. Slovací totiž letos nejvíce kupují Fabie (3843 ks) následované Octaviemi (3331). Třetí místo drží Rapid s 2579 prodanými kusy.

Zřejmě nejpřekvapivější destinací, kde je Octavia nejprodávanějším autem, je Švýcarsko. Země nemá vlastní automobilku, která by produkovala auta masově, tudíž tamní zákazníci nejčastěji kupují Octavie (5600 ks), Golfy (4453 ks) a Tiguany (4012 ks).

I když se Škodovky těší obrovské oblibě ve Velké Británii, v zemi se co do prodejů nevešel ani jeden model do první desítky. Letos s přehledem vede Ford Fiesta, kterého se prodalo 67.189 kusů. Následují Volkswagen Golf (49.692 ks) a Nissan Qashqai (34.910 ks).

Stanislav Kolman
Diskuze (35)
Avatar - Emel
1. 10. 2018 16:05
Švýcarsko
Švýcarsko přece není vůbec žádné překvapení, Octavia se tam drží na bedně už roky...
Avatar - palix
28. 9. 2018 20:12
Re: Nemuseli ste sa nám vysmievať.
Ono nedysi v 90-tých rokoch boli autá neskutočne drahé k platom. Bežný človek si ani Felíciu nedovolil. Bolo to extrémne drahé a platy boli malé. Moji rodičia vtedy patrili k strednej vrstve, mali 4 deti, ale o novom aute ani len nesnívali. Aj jazdenky boli extrémne drahé. Ešte aj po roku 2000 stála jazdená Felícia majetok - vzhľadom k platu. A potom išli platy hore a ceny áut postupne dole. Teraz sú ceny v pohode a jazdené autá sú za "babku". Nikdy nebolo na cestách toľko áut ako je teraz.
Avatar - palix
28. 9. 2018 20:04
Re: Nemuseli ste sa nám vysmievať.
Chodím občas do Nemecka (Mnichov, Stuttgart) 1 až 2x ročne a Nemci nemajú oveľa lepšie autá ako my. Tí bohatší as samozrejme vozia na drahších autách, ale normálny Nemec je šetrný človek, ktorý pozerá na cenu.
Avatar - Andromeda
28. 9. 2018 13:56
Re: Nemuseli ste sa nám vysmievať.
No, s tím náhle polepšeným lichvářem a obchodníkem s chudobou ( jenž má vládní letku jako soukromý taxík ) , co Vám hnípe na Vašem hradě, bych byl ticho ...
PS: Už ten génius vyřešil tu "politickou vraždu" na objednávku onoho novináře a jeho družky, kvůli které ta osoba rozpoutala slovenský Majdan?
Avatar - speedfred
28. 9. 2018 08:52
Re: Nemuseli ste sa nám vysmievať.
gramatické okienko ??