Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda vyrobila v Kvasinách půlmiliontý Superb

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Z bran závodu v Kvasinách vyjela 22. června 2012 Škoda Superb s pořadovým číslem 500.000.

Jubilejním exemplářem se stalo bílé kombi ve špičkovém provedení Laurin & Klement. Vlajková loď se vyrábí již jedenáct let, od roku 2001. Ano, toto kulaté číslo obsahuje i první „novodobou“ generaci 3U. Ta vycházela do značné míry z Passatu B5, což jí někteří vyčítají dodnes. Ale byl to určitě ten nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak vytvořit nový model pro posílení image značky. A ten navíc možná jednou bude velmi vzácný, vždyť jich vzniklo jen 136.068.

Aktuální řada s továrním kódem 3T je však obchodně mnohem úspěšnější. Od roku 2008 se totiž rozjelo do světa již celkem 363.932 vozů. Sedan dostal dvoustupňové otevírání zadního víka Twindoor, které si automobilka nechala patentovat. Takové BMW ji s podobným řešením následovalo až později a ještě nikoliv u tříprostorové karoserie. Před třemi lety konečně nabídku doplnilo praktické kombi.

Superby lze označit vzhledem k jejich velikosti a ceně za populární, byť se nejedná o žádnou lidovku. Zákazníci dokážou leckteré vlastnosti ocenit, vždyť zejména na zadních sedadlech nabídne auto v obou karosářských verzích prostor opravdu velkorysý.

Není tedy divu, že se jich jen v loňském roce prodalo v 85 zemích světa zhruba 117.000. Čtyřicet procent z nich odebrali Číňané. Mimochodem, Superb na tamních silnicích dosáhl zajímavého rekordu: cestu ze Šanghaje do Pekingu dlouhou přes 1.200 km absolvoval na jedinou nádrž a ta po dojetí ještě nezůstala úplně prázdná. Nejzajímavější na celé věci je fakt, že nešlo o turbodiesel, ale o vůz poháněný zážehovým motorem 1,4 TSI s dvouspojkovou převodovkou.

Pro označení nemusel výrobce z Mladé Boleslavi chodit daleko. Našel jej, jak je u něj ostatně obvyklé, ve své bohaté historii. Limuzíny s tímto jménem byly nejprestižnější řadou modelové palety okřídleného šípu už ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Avatar - VL4D
26. 6. 2012 20:06
Re: Laurin&Klement???
Takže tady máme nedorozumění, a to kvůli tomu, že jsi si pořádně nepřečetl můj příspěvek, ve kterém se píše, že kdo čte autoweb, ten předse ví, že...

Cituji: ''Půl milionu superbů tak Škoda vyrobila od roku 2001. No, nejedná se o žádný trhák, ale automobilka má jiné masové produkty. Poprvé prodala více jak 100 000 superbů až v loňském roce. Výroční automobil je bílý kombík ve výbavě Klement&Gottwald.''

Mě ani tak nenaštvalo to, že je tam ten Gottwald, jako spíš to, že redaktor nepozná velice známou výbavu škodovek... Jinak kdyby jsi si přečetl tamní diskusi... Někteří píšou, že to byl z jeho strany jenom fór, a když je to tak, tak podle mého názoru byl nepovedený :no:

Čti pozorněji příspěvky v diskuzích, já jsem v žádnem případě neměl na mysli politiku, a Zlín ať bude Zlínem, mně je to jedno :-) Rýpnutí, to bylo adresováno redaktorovi, a je mi jedno jestli to byl fór, nebo ne.
Avatar - guze
24. 6. 2012 12:23
Re: Laurin&Klement???
:yes:
Avatar - VL4D
23. 6. 2012 18:50
Re: Laurin&Klement???
Kdyz jsi nepochopil muj prispevek, to je OK, z me strany to bylo pouhe rypnuti... Ale reagovat takhle? Ty asi budes paranoidni - spominas komunisty tam, kde to neni potreba... A jinak ty me znas? Kdo ti rek, ze jsem komunista? Nebo jenom mala slovni zasoba? :-O
Avatar - VL4D
23. 6. 2012 12:22
Laurin&Klement???
Jaky pak Laurin&Klement? :-O Kdo pozna Skodu a cte autoweb, ten predse vi, ze jenom Klement&Gottwald :yes: ;-) >:D