Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Special Operations: Jaguar Land Rover má novou divizi pro speciální auta

David Bureš
Diskuze (2)
Nová divize britské automobilky se nezaměří jen na nové vozy, ale nabídne také restaurování těch historických.

Britská automobilka Jaguar Land Rover již delší dobu pracuje na nové divizi určené pro speciální modely. Tato divize je nyní oficiálně představena; jmenuje se Special Operations a jí vytvořené vozy ponesou zkratku SVO – Special Vehicle Operations.

Součástí nové divize budou čtyři oddělení. První se zaměří na speciální modely, druhé na personalizaci vzhledu aut, třetí na dědictví značky a poslední na další zboží se znaky Jaguaru a Land Roveru.

Co se týče automobilů, nová divize nebude navrhovat jen sportovní modely s vysokým výkonem, ale také luxusní vozy. Pracovníci Special Operations budou rovněž pracovat na úpravě vozů na zakázku, na limitovaných edicích stávajících aut nebo restaurování starých vozů.

Jedním z projektů Special Operations je nedávno oznámená výroba šesti exemplářů odlehčeného modelu Lightweight E-Type. Divize by rovněž měla postavit sportovní variantu Range Roveru Sport nebo velice schopné terénní vozidlo. První auto divize má být představeno v blízké době, zřejmě na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, který se koná mezi 26. a 29. červnem.

Hlavou nové divize se stal John Edwards, bývalý ambasador značky Land Rover, šéfem designérů a inženýrů je Paul Newsome, bývalý pracovník společnosti Williams Advanced Engineering, který byl mimo jiné šéfem projektu supersportovního konceptu Jaguar C-X75. Na projektu rovněž spolupracuje Harry Metcalfe, bývalý šéfredaktor britského magazínu Evo.

Divize Special Operations bude zaměstnávat na 700 pracovníků. Někteří z nich budou pracovat v nově budovaném technickém centru ve West Midlands, které bude otevřeno v příštím roce. Součástí centra poblíž sídla automobilky bude i lakovna, díky které automobilka zákazníkům nabídne bohatší možnosti zbarvení karoserie. Specialisté na historické vozy zase budou sídlit v Browns Lane, v Coventry, kde měl Jaguar mezi lety 1951 a 2005 svoji továrnu.

Nová divize nahrazuje dřívější tým Engineered To Order, který například pracoval na luxusním Range Roveru Autobiography a sportovním Jaguaru XFR-S.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - dolfi
14. 6. 2014 16:30
A speciální budou v tom...
...že se budou sypat míň, než ty standardní? >:D
Avatar - flyboyeda
13. 6. 2014 19:06
Super Veloce
:-)