Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Audi S1 Sportback

David Bureš
Diskuze (0)
Ingolstadtská automobilka chystá pětidveřový hot-hatch odvozený od modelu A1.

Špionážní fotografové zachytili během zimního testování ve Skandinávii prototyp Audi A1 s dvěma páry koncovek výfuku po stranách zádě. Jedná se o chystaný hot-hatch, který by se mohl prodávat s označením S1.

O modelu Audi S1 se hovořilo již v loňském roce. Z automobilu, jehož název by byl totožný s rallye speciálem z osmdesátých let, však nebylo nic. Místo toho Audi představilo limitovanou edici A1 quattro s 2,0 TFSI o výkonu 188 kW (256 k).

Třídveřové S1 a pětidveřové S1 Sportback mají být poháněny motorem 2,0 TFSI, tedy přeplňovaným benzinovým čtyřválcem, který bude zřejmě naladěn na výkon 162 kW (220 k). O použití této jednotky se hovořilo již loni, kdy byl prototyp S1 zachycen poprvé. Loňské zprávy dále naznačovaly použití dvouspojkové převodovky a pohonu všech kol.

Mezi konkurenty hot-hatche se čtyřmi kruhy ve znaku má patřit například Mini John Cooper Works, jehož přeplňovaná benzinová šestnáctistovka dává výkon 155 kW.

S1 se bude od ostatních verzí A1 dále lišit agresivněji tvarovanými tvary, po vzoru větších Audi s písmenem S v názvu.

Použití jména S1 pro plánovaný hot-hatch není potvrzeno. Automobilka se totiž v minulosti nechala slyšet, že označení S1 zachová jen v historických análech jako poctu slavnému rallye speciálu z osmdesátých let. Nabízí se tedy také označení RS1. Zatím Audi nabízí jen limitovanou edici 333 kusů speciálně upravených A1 quatttro.

David Bureš
Diskuze (0)