Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru BRZ po lehkém omlazení designu i techniky (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (50)
Subaru si pro kupé BRZ modelového roku 2017 připravilo jemné úpravy designu karoserie a výbavy interiéru i poněkud výraznější zásahy do techniky.

Subaru si podobně jako Toyota u GT86 připravilo pro modelový rok 2017 omlazení sportovního kupé BRZ, které se dotklo prakticky všech jeho hlavních skupin.

Změny provedené v designu přinesly nový přední nárazník s ostřejšími liniemi, zatímco na zádi se usadil nový hliníkový spoiler v barvě karoserie a nový design mají i 17-palcová kola s deseti paprsky. Modernizací prošly i hlavní světlomety a koncové svítilny. Standardem jsou nyní LED a pro vyšší stupeň výbavy jsou určeny i LED mlhová světla.

Výrazněji se modernizace projevuje v případě motoru a podvozku. Pod kapotou je i nadále atmosférický plochý čtyřválec o objemu 2,0 litru, ale s novými hlavami válců, vačkami i ventily. Nové je i hliníkové sání a přepracování se dočkal i výfukový systém. Výsledkem je zvýšení výkonu ze stávajících 147 kW (200 k) na 151 kW (205 k) a točivého momentu z 205 N.m na 211 N.m.

Vedle mírného zvýšení výkonu a točivého momentu má k vylepšení dynamických schopností přispět i zkrácení stálého převodu ze současných 4,1 na 4,3:1. Standardem je rovněž diferenciál Torsen s omezenou svorností. Všech těchto novinek v oblasti pohonu si budou ovšem užívat jen majitelé vozů se šestistupňovou manuální převodovkou, zatímco v případě automatu zůstává vše při starém.

Modernizace se dotkla i podvozku, kde jsou pro modelový rok 2017 použity nové tlumiče i pružiny a silnější zadní stabilizátor. K dalšímu zesílení podvozku má přispět křížová rozpěra v oblasti převodovky a pevnější podběhy v prostoru uložení zavěšení zadních kol.

Zájemci o ještě sportovnější svezení si budou moci objednat paket Performance, jehož součástí jsou tlumiče Sachs, brzdový systém Brembo s větší kotouči pro přední i zadní nápravu a černá 17-palcová litá kola.

V interiéru se podobě jako v případě karosérie odehrály pouze jemné retuše, z nichž tu nejvýraznější představuje 4,2-palcový displej určený pro vyšší výbavy, který umí zobrazit řadu zajímavých údajů od příčného zrychlení přes pozici plynového pedálu a úhel natočení volantu až po teplotu vody, oleje, napětí akumulátoru či stopky. Modernizace zasáhla i kůží obšitý volant a přinesla nový audio systém.

Subaru prozatím představuje BRZ v omlazené podobě pouze v provedení pro severoamerický trh, kde se jeho prodej jako zástupce modelového roku 2017 rozběhne na podzim letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (50)
28. 5. 2016 16:23
Re: přelom
:-) Tak pod Primacy HP mají snad nějaké obyčejnější, 3? A pak mají vyloženě "ekopneu" (Energy Saver). Plus jsou tu celoroční. A dnes se valivý odpor skloňuje snad i u UHP. Nad nimi je snad Pilot Sport a pak Super Sport. Proto jsem napsal v rámci nabídky. Ono je to relativní.

Pointou výběru Primacy HP mělo být, že jsou relativně levné a zase tolik nedrží, tedy jsou dobré na hraní. Ale nejsou to vyloženě "ekopneu". Když už, tak bych je nazval obyčejnými.
Avatar - Bully_
28. 5. 2016 15:42
Re: přelom
Dnesni terminologie je vubec nafukovaci. Pneu s udajne zesilenymi bocnicemi maji bocnice mekke jako blato, UHP je spis jako HP, ale s napisem UHP se lip prodava. Neco nazvou HP a zaroven je v dalsim popisu nazvana vicemene typickou ekopneu (pripad Primacy HP), ale High Performance zni prece tak hezky. Realne rozmery- sirky behounu- se mezi sebou lisi klidne desitky mm, pres stejny udavany rozmer- ale v testech o 15 mm uzsi plaste vykazou kupodivu nizsi spotrebu. Marketing je mocny :-)
28. 5. 2016 11:22
Re: přelom
Já jen aby pak někdo nekoukal jak puk, až by za to chtěli 40+ tisíc €. Jinak si nestěžuji, Elise je dobrá hračka.
28. 5. 2016 11:04
Re: přelom
Na předváděcích Priusech (alespoň tady) minulé generace (nevím, co má ten nový) jsem viděl Energy Saver. Dylan by o tomhle určitě věděl víc než já. Možná v nějaké vyšší výbavě/ na větších kolech měl i Primacy HP; v Japonsku je na Prius snad dávali s nějakým sportovním balíčkem, ale normálně je také neměl.

V nabídce Michelin jsou Primacy HP high performance pneumatiky. Žádná divočina, ale ani "ekopneu".
Avatar - Enthusiastic.driver
27. 5. 2016 22:31
Re: přelom
A já úplně živě vidím, jak by se ta přeplňovaná GT86 představila a neprodávala by se vůbec, protože:

"... no jo, ale za ty prachy už je Mustang s V8..."
"...vůbec nevim, proč kupovat Toyobaru, když stejně umí driftovat i Focus RS a je za ty prachy silnější a praktičtější..."
"...jako jo, už to konečně jede, ale stojí to 40.000€... to je strašně moc, jak to za 250 koní můžou chtít? KDyby to tak stálo 27k€ jako NA verze..."

Evropský trh nechce levná sportovní kupé. bohužel.