Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Suzuki Concept S: Předobraz rychlého sviště

David Bureš
Diskuze (6)
Sériový Swift Sport by mohl dostat 1,6litrový motor o výkonu 112 kW.

Suzuki představuje na ženevském autosalonu předobraz nejsilnější verze modelu Swift, takzvaný Concept S. Studie je širší a nižší než sériový Suzuki Swift.

Automobil dostal přední světlomety zvýrazněné tmavým podbarvením a agresivnější nárazník s kruhovými mlhovkami. Z boku zaujme průduch za předními koly a 18palcová kola (s rozměry 225/45), na zádi se objevil mohutný přítlačný spoiler a difusor se dvěma zabudovanými koncovkami výfuku.

Nové designové prvky spolu s faktem, že je automobil nižší o 30 mm a širší o 60 mm znamenají, že Swift rázem vypadá ještě sportovněji a agresivněji. Sportovnější vzhled zvýrazňuje i perleťový žlutý lak, doplněný o žluté detaily v interiéru. Uvnitř vozu najdeme kožené sedačky, upravený volant a středový panel z karbonových vláken.

Před zahájením ženevského autosalonu zahraniční média spekulovala nad tím, že sériový Swift Sport bude prvním evropským autem, ve kterém se projeví spolupráce Suzuki a Volkswagenu. Pod kapotou nového ostrého Swiftu se tak podle nich měl objevit motor 1,4 TSI (132 kW), který pohání Škodu Fabia RS, Volkswagen Polo GTI a SEAT Ibiza Cupra.

Suzuki ale tyto spekulace rázně utnulo, pod kapotou Conceptu S je totiž upravená 1,6litrová jednotka. Čtyřválec 1,6 VVT o výkonu 92 kW už používal předchozí Swift Sport. Loni v Paříži se hovořilo o tom, že ten nový by měl dosahovat výkonu 112 kW. O přenos výkonu na přední kola se v Conceptu S stará šestistupňový manuál.

Aktuálně se Suzuki Swift nabízí v tří- a pětidveřovém provedení s motorem – 1,2 Dual VVT o výkonu 69 kW, s možností manuální i automatické převodovky. Nedávno se nabídka rozrostla i o turbodiesel 1,3 DDiS (55 kW) a motor 1,2 Dual VVT v kombinaci s pohonem 4x4 pomocí jednoduché viskózní spojky.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Barrichello
7. 3. 2011 14:55
Re: Povedený koncept
:yes: :yes:
Moc pěkný malý autíčko
Avatar - Choochoo
6. 3. 2011 17:46
Re: Malý krok pro Suzuki, velký skok pro konkurenci
:yes:
Avatar - dr.biker
6. 3. 2011 17:21
Re: Malý krok pro Suzuki, velký skok pro konkurenci
Taky souhlasím, moc pěkný koncept. Jestli takhle přijde do sériové výroby, tak se můžeme těšit na další povedený hot-hatch! Čtyřválcový motor 1,6 VVT o výkonu 112 kW bohatě stačí na Sviště vážícího něco málo pod tisíc kilogramů. Akorát aby to nebyl kostitřas na těch 18-ti palcových kolech, to bude asi hodně tvrdé auto. No nechme se překvapit, s čím přijde Suzuki ve finální verzi…
Avatar - CHerokee
6. 3. 2011 11:49
Re: Malý krok pro Suzuki, velký skok pro konkurenci
Souhlasím, je poměrně originální a líbivý.
Avatar - rohYpnol
6. 3. 2011 11:42
Malý krok pro Suzuki, velký skok pro konkurenci
Jednoznačně skvělé. Jen to přetáhnout do sériové výroby a o úspěch je postaráno. Vedle tohoto vypadá Polo GTi jako konzumní tuctovka, o Fabii RS nemá cenu se ani zmiňovat.
Myslím, že takhle má vypadat ztělesnění dětkého snu o pořádném malém pekáči. Za mě :yes: :yes: :yes: