Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takhle byste museli vypadat, abyste přežili vážnou nehodu (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
Jak by muselo vypadat vypadat lidské tělo, které přežije autonehodu bez zranění? Poměrně bizarně a groteskně.

Jmenuje se Graham a je součástí kampaně vládní organizace TAC (Transport Accident Commission) za větší bezpečnost na silnicích. Na poměrně dalekých, až v australském státě Victoria. Jenže ty se liší od našich vlastně jen tím, že se na pátém kontinentu jezdí vlevo. Má ideální postavu na to, aby přežil nehodu v automobilu při vyšších rychlostech. A člověka připomíná pouze vzdáleně.

Je dílem sochařky Patricie Piccinini, která na jeho výrobě spolupracovala s odborníkem, chirurgem Christianem Kenfieldem. Použila silikon, laminát, resin, veškeré ochlupení není ovšem umělé, nýbrž skutečné, lidské.

Tak trochu provokativní „mutant“ zcela postrádá krk, aby si při nárazu nemohl zlomit krční páteř. Tvar obří hlavy připomíná spíše cyklistickou přilbu, projektu se účastnil také cyklista Cadel Evans, vítěz Tour de France 2011. Virtuální realita umožňuje pomocí tabletu nahlédnout i do jeho útrob. Žebra má daleko odolnější než živý člověk.

Kampaň včetně Grahama apeluje na účastníky silničního provozu, aby si uvědomili vážná rizika dopravních nehod a chovali se na silnicích zodpovědně. To samozřejmě neplatí jen pro Austrálii, ale celosvětově... Dnes sice používáme moderní asistenty, které zobrazí zvířata, chodce, čtou dopravní značky, hlídají mrtvý úhly a umí samočinně brzdit, ale hlavní slovo v autě má stále řidič. A lidé umírají pořád.

Aleš Dragoun
Diskuze (15)
25. 7. 2016 14:04
Re: Včera na Idnes
Neříkal jsi, že chceš zrušit účet? Teď tady hoď seznam článků, které mělo ACZ minulý týden dříve než zpravodajší server iDnes, chytráku...
25. 7. 2016 08:19
A ešte mu zabudli ...
... skrátiť nohy.
Avatar - peter_ko
24. 7. 2016 12:15
Re: Ha, Ovarová hlava!
Aj my na Slovensku máme podobnú hlavu... [odkaz]
Avatar - maxi!
24. 7. 2016 11:14
Re: Ha, Ovarová hlava!
tak to si vystihol! :yes:
Avatar - Hammunasakra
24. 7. 2016 10:04
Re: Ha, Ovarová hlava!
Nejen žije = ale dle článku vše přežije >:D >:-[]