Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Phoenix s nástavbou pro přesazování stromů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Tatra Phoenix se dočkala další nové role a společnost Polyos, spol. s r.o. představila speciální provedení s nástavbou určenou pro přesazování stromů.

Společnost Polyos, spol. s r.o. z Frenštátu pod Radhoštěm se věnuje vývoji a výrobě speciálních úprav vozidel značky Tatra podle individuálních požadavků svých klientů od roku 1993 a již více než patnáct let přitom úzce spolupracuje s kopřivnickou automobilkou.

Spolupráce obou firem pokračuje i po převzetí automobilky Tatra novými majiteli a jejím nejnovějším výsledkem je Tatra Phoenix s nástavbou pro přesazování stromů, kterou Polyos připravil pro svého německého zákazníka.

Poprvé v historii Tatry Phoenix je pro zákazníka připraveno čtyřnápravové vozidlo s bezrámovým podvozkem. Od sériového provedení se tento stroj liší řadou technických detailů. Hlavní rám podvozku je ukončen za sestupnou převodovkou, kde je napojený na rám nástavby. Na zadních nápravách jsou použity tzv. široké nápravy, které jsou odpruženy listovými pružinami.

Speciální nástavba, umožňující vyjmutí stromu i s kořeny a jeho převoz v transportní poloze i nové usazení, byla pro použití na novém podvozku demontována z vozidla Tatra Terrn°1.

K pohonu vozidla slouží dle přání zákazníka kapalinou chlazený šestiválec Paccar MX340 o objemu 12,9 l s výkonem 340 kW a točivým momentem 2300 N.m ve spojení s šestnáctistupňovou manuální převodovkou ZF, který plní emisní normu Euro V.

Tatra Phoneix pro přesazování stromů je vybavena střední kabinou s lůžkem. Standardní výbava zahrnuje multifunkční volant, tempomat, autorádio a klimatizaci. Na přání je vozidlo vybaveno nezávislým topením Webasto, přídavnými sdruženými světlomety umístěnými v nárazníku a hlavními xenonovými světlomety.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - PeterLuk
4. 6. 2013 13:22
Re: Čepeček
>:D >:D :yes: :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
4. 6. 2013 08:27
Čepeček
S tím by šly dělat veliké kopečky zmrzliny. Nebo sněhulák :-)