Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra touží po novém muzeu. To stávající ale bude zachováno. Proč?

David Bureš
Diskuze (0)
Kopřivnická automobilka chce posílit svoji tradici a podpořit cestovní ruch ve svém sídelním městě. Řešením má být dvojice muzeí.

V Kopřivnici by už brzy mohla být dvě muzea zabývající se automobily Tatra. Zástupci automobilky, Moravskoslezského kraje, Muzea Novojičínska, Města Kopřivnice a Národního technického muzea nedávno podepsali tzv. Memorandum o spolupráci při ochraně a popularizaci technických památek a industriální historie Moravskoslezského regionu. Výsledkem memoranda s komplikovaným názvem mají být právě dvě muzea Tatra.

Dvě podobná muzea v jednom malém městě mohou překvapit, majitelé Tatry ale mají jasno, že se to vyplatí. Stávající Technické muzeum v Kopřivnici a chystaná nová expozice se mají synergicky doplňovat, aby posílily tradici nejstarší automobilové značky ve střední Evropě a zvýšily zájem turistů o Kopřivnici. Podle dřívějších zpráv by nové muzeum mělo vzniknout v dosud prázdné hale bývalé slévárny na okraji továrního areálu Tatry.

„Zde nejde jenom o Tatru, ale také o rozvoj turistického ruchu v Moravskoslezském kraji díky jeho bohaté průmyslové historii,“ říká k plánům René Matera, akcionář Tatra Trucks. „Muzejní expozice, které v zásadě mapují historii automobilismu od konce 19. století, dělá z našeho města atraktivní turistický cíl i v mezinárodním měřítku,“ dodává k tomu kopřivnický starosta Miroslav Kopečný.

Existence dvou velkých expozic umožní vystavit bohaté zásoby historických vozidel, které mají akcionáři Tatrovky k dispozici. To dnes není možné, protože stávající kapacita Technického muzea v Kopřivnici je naplněna, a tak zajímavé vozy není kde vystavovat.

Tatra Trucks třeba nedávno odkoupila soukromou sbírku pana Jiřího Hlacha, která obsahuje 63 vozidel, z toho 45 značky Tatra. Cenným úlovkem poslední doby je i Tatra 815 6x6 VE ‚Ostrý-II‘, speciál pro Dakar z roku 1986, který automobilka získala od soukromého majitele výměnou za novou Tatru Phoenix.

Přestože se se vznikem nového muzea věnovaného tatrovkám obecně souhlasí, zatím není jasné, zda bude skutečně vybudováno. Realizace projektu je totiž závislá na financování prostřednictvím dotace z Evropských fondů, o kterou požádal Moravskoslezský kraj. Ten chce získat 123 milionů korun, které by měly pokrýt 85 % nákladů. Zda bude žádosti vyslyšeno, bude kraj vědět na začátku roku 2017.

David Bureš
Diskuze (0)