Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra vydává svůj výroční kalendář 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Společnost Tatra Trucks plánuje na rok 2017 oslavy 120 let výroby vozidel se spalovacím motorem v Kopřivnici a k této příležitosti byl vydán výroční kalendář.

Společnost Tatra Trucks do tohoto výjimečného kalendáře zařadila celkem třináct vozidel značek NW a Tatra reprezentujících nejdůležitější milníky ve vývoji automobilů z Kopřivnice.

Jednotlivá vozidla byla podle oficiálních materiálů společnosti vybrána především s ohledem na vývoj a výrobu nákladních vozidel, která je již dlouhou řadu desetiletí pro značku Tatra určující a klíčová.

Standardních třináct listů kalendáře formátu 470 mm x 480 mm je doplněno dalšími dvěma.

Čtrnáctý list kalendáře přináší časovou osu s dalšími zvýrazněnými modely vozidel, které hrály v historii výroby značky Tatra rovněž významné role. Na patnáctém listu je shrnuto 120 let vývoje a výroby v Kopřivnici formou krátkého textu.

Kořeny kopřivnické automobilky sahají až do roku 1850, kdy se Ignác Šustala za pomoci dvou tovaryšů pustil do výroby kočárů a díky kvalitním výrobkům i svým obchodnickým schopnostem dokázal z malé živnosti vybudovat jeden z významných evropských podniků. V roce 1882 se navíc pustil do výroby železničních vagónů, s nimiž rovněž dosáhl úspěchu.

Druhá polovina devadesátých let devatenáctého století pak do Kopřivnice přinesla počátky výroby automobilů. Ty zde byly až do roku 1919 vyráběny pod označením NW. Odvozeného od jména původní společnosti Nesselsdorfer Wagenbau Fabriks-Gesellschaft (Kopřivnice se německy jmenovala Nesselsdorf).

První nákladní automobil byl v Kopřivnici vyroben v roce 1898 a k jeho pohonu sloužila dvojice ležatých dvouválců značky Benz u zadní poháněné nápravy. Skutečná sériová produkce nákladních automobilů se ovšem rozběhla až v roce 1914 s modely TL 2 a TL 4. Právě druhý z této dvojice se v roce 1919 dočkal jako první užitkový model jména Tatra.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
1. 12. 2016 11:46
Re: Česká pýcha...
Ano, reklama pro blbce věřící "H-Faktoru". >:D >:D >:D
1. 12. 2016 10:45
Re: Česká pýcha...
Reklama nám přeci říká, že Hyundai je jediná domácí automobilka :-)
1. 12. 2016 09:08
Česká pýcha...
Toto je pýcha Českej republiky, jediná naozaj domáca automobilka. :yes: