Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Teslu Model 3 teď nabijete na více místech. V Evropě dostane jiný konektor

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
Na evropské trhy zamíří Tesla Model 3 nově s konektorem CCS, což podstatně zvýší možnosti dobíjení. Zkrátka nepřijdou ani majitelé Modelu S a Modelu X.

Automobilka Elona Muska přišla s velmi dobrou zprávou pro zájemce o novou Teslu. Nejnovější Model 3 totiž dostane konektor CCS, jenž je dnes standardem u drtivé většiny evropských elektromobilů. Model S a Model X nový konektor nedostanou, o přívětivější síť dobíjecích stanic ale nepřijdou. Dostanou CCS adaptér, který máme podle Tesly očekávat co nevidět.

Kromě jiného si to vyžádá i změny u nabíjecích stanic Supercharger, kde přibude další dobíjecí kabel. Připomeňme, že v Evropě má Tesla 430 takových stanic s 3600 dobíjecími stojany.

Majitelé Tesel však s novým konektorem dostanou podstatně více možností a nabíjet budou moci tam kde všichni ostatní. Třeba v síti IONITY, což je společný projekt Volkswagenu, BMW, Daimleru a Fordu. Za cíl mají vybudování 400 rychlonabíjecích stanic napříč Evropou do roku 2020. Sedm z nich se má už příští rok objevit v České republice. Stanice umožní nabíjení o výkonu až 350 kW, i nejnovější Audi e-tron však lze nabíjet nanejvýš výkonem 150 kW.

Zatím není jasné, jestli to bude fungovat i naopak. Tedy zdali majitelé elektromobilů jiných značek budou moci nabíjet u Superchargerů, taková možnost se ale s nastolenými změnami přímo nabízí.

Stanislav Kolman
Diskuze (4)
16. 11. 2018 15:18
Re: "je dnes standardem u drtivé většiny evropských elektrom
Relativně dost ... zoe, c-zero, i3, e-up, e-golf, e-tron, eqc, i-pace, taycan, e-mehari, iOn, smart ED.... je ti to málo?
16. 11. 2018 14:54
"je dnes standardem u drtivé většiny evropských elektromobil
Co to je za formulaci? Kolik evropských elektromobilů existuje?.)
Avatar - Peto02
16. 11. 2018 14:23
Tesla inovuje
Dalsia vyhoda oproti klasickym EV ;-)
Nieje na dlhej ceste dostupny 120kW Tesla Supercharger, nevadi, staci sa zastavit pri klasickej 50kW rychlonabijacke (kym sa nerozsiria 150kW) a nabit sa ako kazde ine EV :yes:
Avatar - xmarek
16. 11. 2018 14:08
Redukce v kufru
Takže si prostě koupím nový iPhone, pardón Teslu s všelijakou výdrží baterií kdy mi budou měnit konektory co "rok". Za mně: [odkaz] NE. Ale pokud nevíte co s penězi. >:-[]
„Peníze nemají žádnou cenu, když je nepoužijete na dobrý účel“ (Film Ďáblice).