Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Kia Optima 1.7 CRDi (104 kW) – Korejský Passat

David Bureš
Diskuze (318)
Kia Optima se v nové generaci na první pohled nezměnila – podobné tvary, pod kapotou motor 1.7 CRDi. Bližší průzkum ale odhalí mnohé změny. Povedly se?


Design, Interiér


Kia je na evropských trzích zavedený výrobce menších a rodinných vozů, v jejím portfoliu ale nechybí ani manažerský sedan, který je mimo Evropu obzvlášť populární. Kdysi se jmenoval Magentis, dnes je to Optima, která v lednu dorazila na český trh v nové generaci. Zjišťovali jsme, jak se změnila a zda má českým zákazníkům co nabídnout.

Minulá Optima na český trh vstoupila v roce 2012, dva roky po světové premiéře. Širokou zákaznickou skupinu z řad tuzemských zákazníků si ale nikdy nenašla. V roce 2012 sice bylo v Česku podle statistik Svazu dovozců aut registrováno 76 kusů Optimy a o rok později dokonce 90 exemplářů, v každém z posledních dvou let ale model překonal jen zhruba 20 prodaných kusů. Důvodem byl ale i fakt, že na jiných trzích byl o Optimu takový zájem, že českému zastoupení bylo dodáváno jen několik desítek aut ročně.


V nové generaci chce Optima více cílit na evropské klienty, když nabídku nově obohatí kombi. Zatím si ale musíme vystačit pouze se sedanem, což je karoserie, která na českém trhu není zrovna dvakrát populární. Navíc i motor je v tuto chvíli jediný – turbodiesel 1.7 CRDi se 104 kW. Naftový motor by ale stejně měl dominantní postavení v prodejích, a tak je tento krok Kie logický. Portfolio se navíc časem rozšíří - počítá se s plug-in hybridem a zaslechli jsme dokonce zvěsti o dvoulitrovém turbodieselu. V Německu je pak k dispozici i benzinový dvoulitr se 120 kW.

Bez větších změn

Kia se inspirovala u Volkswagenu a tvary Optimy v nové generaci tolik nezměnila. Automobilka to přiznává a tvrdí, že design nebylo potřeba radikálně měnit, protože zákazníci vzhled vozu hodnotili velice kladně. Proto tým Petera Schreyera sáhl po evoluci designu než revoluci. Optimě třeba zůstal zajímavý detail v podobě chromované linky na bocích karoserie protažené od bočních skel přes sloupky C. Maska chladiče s tvary tygřího nosu se zúžila a hlavní světlomety už nejsou jednoduše tvarovány, ale tvoří jakousi vlnovku. Na zádi pak najdeme přepracované víko kufru a opět o něco užší světla.

Optima se díky změně tvarů lehce natáhla. Je o rovných 10 mm delší než předchůdce, o stejnou hodnotu se prodloužil i rozvor – na celkových 2.805 mm. Novinka je zároveň o 25 mm širší (nyní 1.860 mm) a o 10 mm vyšší (1.465 mm). Korejský sedan ale vlastně reaguje na soupeře - zatímco minulou generaci jsme řadili na pomezí střední a vyšší střední třídy, ta aktuální je typickým zástupcem střední třídy.


To vnitřek se kompletně změnil. Středový panel natočený k řidiči připomínající menší Cee’d nahradila jednoduše řešená palubní deska, která se svým horizontálním členěním nepochybně inspirovala v Mnichově. Zatmavený stínící pás na čelním skle nebo tvar volicí páky převodovky jsou nádechem devadesátých let, jinak je ale design podle poslední módy.

kia testy strednitrida kia testy strednitrida  

Optima potěší naprosto perfektním zpracováním a vhodným výběrem materiálů, ať už jemné kůže nebo měkčených plastů. V tomto ohledu by se od korejského výrobce třeba u Fordu mohli rozhodně něco přiučit. Displej navigace a multimediálního systému (v základu sedmipalcový, u vrcholné verze osmipalcový) umístěný na vrchu palubní desky je hezky na očích, hbitě reaguje na pokyny a potěší i moderní grafikou a intuitivním ovládáním.

Sedačky jsou pěkně pohodlné, ve vrcholné verzi pak ty přední vedle vyhřívání nabídnou i ventilování, což ani u vozů mainstreamových střední třídy není zrovna běžná funkce. Hlavně vyšším řidičům ale bude vadit poněkud vyšší posaz - strop je pro ně poněkud blízko. Volant by mohl mít tlustší věnec, také jsme trochu bojovali s množstvím tlačítek. Zajímavostí je ale fakt, že vyhřívaný je celý věnec a ne jen místa úchopu v pozici tři čtvrtě na tři, jak bývá zvykem.

Zadní sedadla potěší dostatečně dlouhým sedákem a prostorem pro kolena – tady je natažený rozvor opravdu znát. S prostorem pro hlavu je to ale horší kvůli svažující se střeše. Přesto se zde pohodlně usadí i osoby s vyšší postavou.

Bohatý prostor pro pasažéry ale poněkud omezuje objem zavazadelníku – ten je velký jen 510 litrů. Ve srovnání se zástupci luxusních značek je na tom Optima dobře, na mainstreamové soupeře ale ztrácí. Vždyť třeba Passat nabízí 586 litrů a Renault Talisman dokonce 608 litrů. Zadní sedačky se sklápí poněkud nešikovně – je potřeba v kufru vytáhnout páčku a pak opěradla ručně sklopit.

Motor, jízdní vlastnosti


Silou nenadchne

Použitý motor s obchodním označením 1.7 CRDi známe již z předchůdce, ve srovnání s ním však došlo k lehkým úpravám. Nové je turbodmychadlo s variabilní geometrií lopatek a elektronicky řízeným ovladačem nebo nové rozvodové kolo klikového hřídele. Výsledkem je na jedné straně mírné zvýšení výkonu na 104 kW (+4 kW) a na druhé straně snížená hlučnost agregátu. Čtyřválec si pomohl nejen o čtyři kilowatty, ale také o 20 N.m, výsledkem čehož je síla 340 N.m, která je dostupná mezi 1750 až 2500 otáčkami.

Už u předchůdce jsme psali, že agregát bude vyhovovat jen klidným řidičům, což se navzdory mírnému posílení nezměnilo. Ne že by síla byla při běžném tempu nedostatečná, jen Optimě chybí výkonová rezerva. Předjíždění je tak otázkou dlouhého rozmýšlení, v dálničních stoupáních pak ztrácí dech, což automat mnohdy řeší podřazením o dva stupně. Motor je ale jinak kultivovaný a jeho zvuk je kvalitně odhlučněn.

Zatímco předchůdce sázel na šestistupňový automat s hydrodynamickým měničem, novinka jej nahradila nově vyvinutou dvouspojkovou převodovkou se sedmi stupni. Proti manuálu se za ní připlácí 55.000 korun.


Chování převodovky ukazuje, že Kia v oblasti dvouspojek ještě má na čem pracovat. Ve většině případů je sice změna převodů naprosto hladká, stačí ale třeba dojíždět kolonu a postupně zpomalovat, za což se automat při podřazování ”odvděčí” lehkým cukáním. Také rozjezdy nejsou zrovna plynulé, prudce se spínající spojky znamenají ostré reakce, které třeba při manévrování na parkovišti rozhodně nepotěší.

Převodovka pak sice nabízí manuální řazení pomocí páček pod volantem, v praxi ale nemá větší smysl. Dovoluje jen lehké korekce, protože pokud si to automat usmyslí, přeřadí stejně sám. Při akceleraci se k omezovači nedostanete, převodovka sama odřazuje nahoru nad hranicí 4000 otáček. Řidič by v této oblasti také řadil – v těchto otáčkách už totiž síla agregátu slábne. Je jenom škoda, že Kia nenechá volbu převodu zcela na jeho bedrech. Navíc reakce na manuální pokyn nejsou zrovna hbité.

kia testy strednitrida kia testy strednitrida  


Modernizovaná sedmnáctistovka se nadále chlubí nízkým apetitem. Dálniční přesuny znamenaly 6,5 litru na 100 kilometrů, na stejnou hodnotu jsme se dostali i na trase kombinující rovnoměrně dálnici, okresní silnici a město. V městském prostředí počítejte s osmi litry. Optima navíc náramně potěší obří palivovou nádrží o objemu 70 litrů, to ve střední třídě rozhodně není zvykem.

Potěší komfortem

Chabá síla agregátu zamrzí i v zatáčkách. Podvozek tvořený vzpěrami McPherson vpředu a dvojitým lichoběžníkovým zavěšením vzadu se totiž Kie náramně povedl a se silnějším motorem by si nepochybně hravě poradil. Auto v oblouku krásně sedí i bez zběsilé práce kontroly stabilizace a skvěle tlumí nerovnosti. Jinými slovy se chová přesně tak, jak si u podobně střiženého vozu představujeme.

Karoserie se přehnaně nenaklání a od podvozku se neozývají žádné hlučné rázy, i větší výtluky auto vyfiltruje naprosto s přehledem – snad jen větší příčné nerovnosti dá najevo. Auto jsme zkoušeli s příplatkovým elektronicky řízeným podvozkem (s automatickým brzděním a adaptivním tempomatem za 55.000 Kč), větší rozdíly mezi výchozím a sportovním nastavením jsme ale nezaznamenali.

Kia Optima – srovnání s konkurencí
ModelKia OptimaHyundai i40Opel InsigniaŠkoda Superb
Motor1.7 CRDi1.7 CRDi1.6 CRDi2.0 TDI
Zdvihový objem [cm3]1685168515981968
Válce/ventily4/44/44/44/4
Největší výkon [kW/min]104/4000104/4000100/3500-4000110/3500-4000
Točivý moment [N.m/min]340/1750-2500340/1750-2500320/2000-2250340/1750-3000
Převodovka7DS7DS6A6DS
Max. rychlost [km/h]203203205218
Zrychlení 0-100 km/h [s]11,010,810,98,9
Komb. spotřeba [l/100 km]4,44,94,94,5
Základní cena [Kč]739.980724.990656.900720.900

Jestliže agilita v zatáčkách potěší, s přesuny po dálnici je na tom Optima hůře. O slabém motoru již byla řeč, zmínit je potřeba také aerodynamický hluk. Zatímco od podběhů je klid, od předních sloupků se ozývá aerodynamický svist, který bychom od manažerského vozu rozhodně nečekali.

Optimu jsme testovali ve vrcholné výbavě Premium, která za cenu 869.900 korun nabízí opravdu širokou výbavu. Bi-xenonové světlomety svým světelným výkonem vcelku potěšily (ale nijak výrazně nenadchly), parkovací kamera svým nízkým rozlišením moc ne. Navíc není ničím krytá, a tak v zimních podmínkách byla takřka pořád zakrytá nečistotami. Adaptivní tempomat pak začal zpomalovat daleko před vozem jedoucím před vámi, mnohem dříve, než by bylo potřeba. Podobně opatrné bylo i hlídání mrtvých úhlů.

Závěr


Závěr

Předchozí Kia Optima byla takovou šedou myší, nebyla špatným automobilem, jen prostě ničím nedokázala vyloženě nadchnout. V tom víceméně pokračuje i nástupce, který ale bez mrknutí auta můžeme nazvat korejským Passatem. Jedná se o komplexně povedené dílo, které v žádné z disciplín nepropadá, zároveň ale ničím vyloženě neohromí. Prostě taková volba z rozumu než z lásky.

Přesvědčit zákazníky Passatu, aby přesedli do Optimy, přitom pro Kiu nebude lehký úkol. Jednak kvůli jedinému nabízenému motoru (navíc relativně slabému) a zatím chybějícímu kombíku. Proto se bojíme, že Optima bude na českých silnicích i nadále spíše alternativní záležitostí. Rozhodně ale nad ní stojí zauvažovat, prostorná kabina nebo pohodlný podvozek umějí zaujmout.

kia testy strednitrida kia testy strednitrida  

Nejlevnější verze modelu684.980 Kč (1.7 CRDi/104 kW Comfort)
Základ s testovaným motorem739.980 Kč (1.7 CRDi/104 kW 7DCT Comfort)
Testovaný vůz869.980 Kč (1.7 CRDi/104 kW 7DCT Premium)
Testovaný vůz s výbavou962.980 Kč (1.7 CRDi/104 kW 7DCT Premium)

Plusy

  • Povedené vnější tvary
  • Úsporný motor
  • Naladění podvozku
  • Velká palivová nádrž
  • Prostor pro kolena vzadu

Minusy

  • Průměrný zavazadelník
  • Slabý motor
  • Aerodynamický hluk
  • Málo místa uvnitř ve svislém směru


Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (318)
Kia Optima 1.7 CRDi (104 kW)
Cena základní sestavy 869 980 Kč
Výbava základní sestavy Elektricky sklopná a nastavitelná vyhřívaná zrcátka, bi-xenonové světlomety, diodové mlhovky, 18palcová litá kola, duální automatická klimatizace, elektricky ovládaná boční okna, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, posilovač řízení s proměnlivým účinkem, bezklíčový vstup, multimediální systém a navigace s osmipalcovou obrazovkou, hudební systém Harman Kardon s 10 reproduktory o výkonu 590 W, multifunkční kožený volant, tempomat, palubní počítač, elektricky nastavitelná přední sedadla, vyhřívaná a ventilovaná přední sedadla, vyhřívaná zadní sedadla a volant, kožené čalounění, hliníkové pedály, ukazatel rychlostních limitů, sledování mrtvých úhlů, aktivní asistent pro jízdu v pruzích, automatické přepínání dálkových světel, sedm airbagů, parkovací čidla vpředu a vzadu. Kč
Cena testované sestavy 962 980 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (+18.000,-), paket Parking – inteligentní parkovací asistent, kamerový systém sledující okolí vozu (+20.000,-), paket Tech – systém automatického brzdění, adaptivní tlumiče, adaptivní tempomat (+55.000,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1685
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 104 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 340 / 1750 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 203
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.1 / 4.1 / 4.4
Emise CO2: 116
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 510 / 0
Objem nádrže (l): 70
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1530 / 475
Rozměr pneu: 235/40 R18
Kia Optima 1.7 CRDi (104 kW)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4855
b) šířka (mm): 1860
c) výška (mm): 1462
d) rozvor (mm): 2805
e) rozchod vpředu (mm): 1597
f) rozchod vzadu (mm): 1604
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 910 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 640 / 870
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950
k) šířka vpředu (mm): 1560
l) šířka vzadu (mm): 1520
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 610
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
6. 1. 2017 20:50
Re: Střednětřídní středoevropská liga
Mám ji objednanou, už se těším, jak na mne budou koukat Octaváci, Superbáci a Passaťáci jako na exota >:D
6. 1. 2017 20:46
Re: Proč ne Passat/Superb?
Mám ji objednanou, operák za 7550 i s pojištěním, to jde ;-)
5. 2. 2016 23:24
Re: Interiér
jenže u Supa nebo Pašíka je 1,6 základ tak tady je 1,7 vrchol. A věř tomu, že většina si raději zvolí 110kW z dvoulitru než 104kW z 1,7.
Avatar - chetoos
5. 2. 2016 09:22
Zvolil bych ji
Nejsem nějaký patriot a tudíž bych neuvažoval o Passatu či Mondeu. Tyto auta má každý, neboť my češi jsme takoví, že předražené škodovky a Passaty a Mondea budeme kupovat do konce života. Však kolik luxusních aut od značek Lexus či Volvo vídáte. je jich zlomek. Myslím, že nová Optima má možnost zahýbat prodejními čísly víc než kdy předtím. Minulá generace trpěla malým výběrem motorů a jednou karoserií. Vždyť sesterský Hyundai I40 udělal díru do světa. Nyní má Kia na výběr i pro Evropu tolik toužený naftový motor a přijde i verze kombi, což tento model hodně zviditelní. Já osobně bych si ji koupil. Moc se mi líbí a v našich končinách je to něco jiného.
4. 2. 2016 10:42
Re: Interiér
Jak se psalo různě jinde, tohle je naftový motor se solidním průběhem a slušnou pružností, takže předjet kamion opravdu není problém. Problém je to, že není na výběr ze silnějších motorů a to by se mělo časem změnit.