Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Kia Picanto 1,0 CVVT – Ostrý citrónek

Diskuze (36)
Nové Picanto dokáže zatopit o třídu větší konkurenci. Nevěříte?

Život nového Picanta v rubrice testy na Auto.cz začínáme základní motorizací 1,0 CVVT. Malý tříválec má potenciál získat si největší přízeň českých řidičů a to samé platí pro prostřední výbavu, představující dobrý kompromis ceny a užitné hodnoty.

Vůz s celkovou délkou jen 3,6 metru působí dospělým dojmem. Od prvního pohledu vypadá hodnotně a relativně robustně – nejspíš budete mít jako my sklon podvědomě považovat Picanto za vůz třídy B. Příslušnost k miniautům prozradí jedině úzká karoserie, která vynikne z čelního pohledu, nebo kontrast velkých světel a malých kol.

Designér Peter Schreyer nešetří nápady a Kia zase neškrtá ve výrobních nákladech za každou cenu. Mimo nejlevnějšího provedení proto vždy dostanete lakované nárazníky, zrcátka a kliky dveří. Chytře jsou rozmístěny černé plasty a gumy – na přídi mají auto opticky rozšiřovat, v ostatních partiích se jimi naopak velmi šetří.

kia testy minivozy kia testy minivozy

V době, kdy jsou přední mlhovky hlavně designován prvkem, přijde vhod přítomnost přídavných světel pro denní svícení ve spodní části nárazníku. Za příplatek je možné mít i skutečné mlhovky, denní svícení v případě LED paketu zase obstarají diody v hlavních světlometech.

Otevíráme dveře a čeká na nás překvapivě zdařilý interiér. Palubní deska v tom nejlepším slova smyslu připomíná o mnoho větší a dražší Sportage. Jednoduché tvary ozvláštňuje stříbrný dekor uprostřed a před spolujezdcem a také nekonvenčně pojatý dvouramenný volant.

Přístrojový štít rozdělený do trojice tubusů je přehledný a vždy dobře čitelný. Rádio se nachází v blízkosti řidiče, proto k jeho ovládání fakticky nepotřebujete tlačítka na volantu – stačí jen nepatrně natáhnout ruku ke dvěma otočným ovladačům.

kia testy minivozy kia testy minivozy Dalším sympatickým detailem je přihrádka před řadicí pákou. Ta může být velkou schránkou a nebo – po vysunutí dvou držáků – úložištěm pro dvě lahve s pitím a nějaké drobnosti.

Překvapující je pak funkční výbava. Standardem je trojblik, digitální hodiny, podpora MP3, automatické zhasínání světel po vypnutí motoru (ve Fiatu obvyklé již roky, jinde dodnes věc neznámá) a také palubní počítač.

Nejedná se přitom o nějaké šidítko, ale naopak plně funkční zařízení. Umí zobrazit dojezd, průměrnou spotřebu od vynulování, ale také automaticky monitoruje spotřebu od posledního tankování. Škoda jen, že se ovládá tyčinkou, ke které se musí ruka prostrčit skrz volant.

kia testy minivozy kia testy minivozy

Hlavní překvapení se ale týká prostornosti. V podélném i svislém směru může Picanto směle konkurovat autům o třídu větším. Horší je to jen s šířkou – čtyři osoby problémy mít nebudou, ale trojice pásů vzadu je vyloženě úsměvná.

O třídu větší auta připomíná i jízdní projev. Picanto hladce překonává nerovnosti, kterých jsou česká města i venkov plný. Až častý výskyt příčných nerovností jej dostane na hranici možností – malá kola, krátký rozvor a nízká hmotnost jednoduše víc nezmůžou.

Zatáčení je také silnou disciplínou nového Picanta. Ochota měnit směr, jistý kontakt všech kol s vozovkou a předvídatelnost se blíží Mazdě 2.

kia testy minivozy kia testy minivozy

Motor je celohliníkový tříválec 1,0 CVVT z konstrukční řady Kappa. Novinka v produkci korejského koncernu je vybavena variabilním časováním ventilů a dostala mnoho dílčích inovací, jejichž smyslem je snížit vnitřní tření a tím zlepšit účinnost motoru.

Agregát trpí základními neduhy typickými obecně pro všechny tříválce – poměrně dlouhým časem startování, jemnými vibracemi a pronikavým zvukem. Na otáčkoměru můžeme namalovat hranici v 3000 min-1: pod těmito otáčkami motor příliš netáhne a dokáže jen udržovat rychlost, nad nimi dokáže obstojně akcelerovat.

Výkon ale po překročení maxima točivého momentu 95 Nm při 3500 min-1 nijak výrazně negraduje. Při vytáčení je navíc potřeba dát si pozor na načasování řazení – kvůli těžkému setrvačníku padají otáčky pomalu, a proto nelze celý proces uspěchat.

Správná práce s řadicí pákou je vůbec důležitá pro dosažení optimální dynamiky. Vhodným řazením se dá držet krok s okolním provozem až do rychlosti zhruba 80 km/h. Rychlejší jízda už vyžaduje větší pozornost, hlavně pak na dálnici je potřeba levý pruh kontrolovat opravdu důkladně. To ale samozřejmě k takovému typu auta patří.

kia testy minivozy kia testy minivozy

Sympatické je, že ať motor nutíte k práci v nízkých otáčkách, nebo jej naopak častěji vytočíte, spotřeba paliva se příliš nemění. Deklarované hodnoty sice zůstaly vzdálené realitě, přesto si na apetit tříválcového Picanta nemůžeme stěžovat.

Ve městě, kde se bude malá Kia pohybovat s přehledem nejčastěji, si stabilně vystačí s 6 litry na 100 km. Mimoměstská jízda však znamená odběr z nádrže jen o litr nižší. Dostat se k továrnímu údaji 3,6 l/100 km by snad bylo možné, topografie českých silnic v kombinaci s nižším výkonem to však vylučuje.

Při našich obvyklých testech jsme v rychlosti 100 km/h odečetli spotřebu 5,2 l/100 km a otáčky motoru 3000 min-1. Dálniční tempo podvozku ani motoru už dvakrát nesedí, s rychlostí 130 km/h se ale tříválcové Picanto ještě vypořádá se ctí – vyžaduje 6,4 l/100 km a 3800 min-1. Ovšem pozor! Klimatizace v takové rychlosti už zvyšuje spotřebu o půl litru a odebírá zaznamenatelnou část výkonu.

kia testy minivozy kia testy minivozy

Pro segment, do kterého Picanto spadá, se na každý pád jedná o víc než dobré auto. Úspěchem Kie by byl již sám zdařilý design, ale dravá korejská automobilka k tomu přidává i vlastnosti, kterými se Picanto dokáže vyrovnat o třídu větším (a dražším) autům. Tak jako se dosud zdál být nejlepším minivozem Suzuki Splash, nyní bychom se nezdráhali přesunout pomyslný titul ke Kie Picanto.

TR>

První cena vozu 184.980,- Kč (1,0 CVVT Active)
První cena vozu s testovanou motorizací

TD>

184.980,- Kč (1,0 CVVT Active)
Základní cena testovaného vozu 199.980,- Kč (1,0 CVVT Edition 1)
Cena testovaného vozu vč. příplatků

TD>

218.980,- Kč (1,0 CVVT Edition 1)

Plusy

  • - vnitřní prostor
  • - zpracování interiéru
  • - bohatá funkční výbava
  • - množství nabízených výbav a rozšiřujících paketů
  • - design, barevné kombinace
  • - přiměřeně dimenzovaný výkon motoru
  • - dojezd

Minusy

  • - ovládání palubního počítače
  • - horší stabilita ve vyšších rychlostech
  • - manipulace se zadními sedadly
  • - pružnost nad 80 km/h
  • - nepříliš točivý motor
  • - slabý výkon světel
Diskuze (36)
Kia Picanto 1,0 CVVT
Cena základní sestavy 199 980 Kč
Výbava základní sestavy Nárazníky a zrcátka v barvě karoserie, lakované kliky dveří, centrální zamykání (klíčkem), otáčkoměr, palubní počítač, elektrické ovládání předních oken, posilovač řízení, výškově stavitelný volant, trojblik, čelní, boční a okenní airbagy, ABS, imobilizér. Kč
Cena testované sestavy 218 980 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (9.000,-), manuální klimatizace (10.000,-) Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 3 / 4
Zdvihový objem (ccm): 998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 51 / 6200
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 95 / 3500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 153
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 14.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.6 / 3.6 / 4.2
Emise CO2: 99
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 200 / 870
Objem nádrže (l): 35
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 920 / 420
Rozměr pneu: 165/60 R14
Kia Picanto 1,0 CVVT
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 3595
b) šířka (mm): 1595
c) výška (mm): 1480
d) rozvor (mm): 2385
e) rozchod vpředu (mm): 1415
f) rozchod vzadu (mm): 1418
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 810
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 885
k) šířka vpředu (mm): 1330
l) šířka vzadu (mm): 1320
délka sedáku vpředu (mm): 505
délka sedáku vzadu (mm): 475
výška opěradla vpředu (mm): 665
výška opěradla vzadu (mm): 600
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - avatas
14. 12. 2011 18:59
Re: Dnešní jízdní dojmy
A co takhle Suzuki Splasch 1,2 - 69 kw/ spotřeba v průměru 5,5-6l/100km. Máme v rodině,jezdí s tím kde kdo a spotřeba i výkon - fantasie ! :yes:
26. 11. 2011 20:20
spotřeba
To by mě zajímalo proč tu spotřebu při ustálené rychlosti měří cestou z kopce... 6.4 při 130kmh je mimo realitu.
Avatar - 3_diamanty
26. 11. 2011 16:43
Re: Dnešní jízdní dojmy
a to si este nesiel v 1.2ke co ma 63 kw a 120Nm to bude ina pecka ;-)

je jasne ze nic lepsie medzi mini nenajdes, bravo kia :yes:
Avatar - 3_diamanty
26. 11. 2011 15:01
suhlas s kolegom vyssie - picanto je kral triedy
jednoznacne po kazdej stranke ci uz priestoru, komfortu, dospelost,i kvality spracovania aj dynamiky a ponuky motorov niet lepsej volby medzi mina autami ;-)

picanto :yes:

za nim je panda a za pandou trojicka: up citigo mii

picanto je dokonale miniauto ktore splni naroky aj narocnejsieho zakaznika a pri sadnuti si za volant ma clovek pocit ze je v aute o triedu vyssom co sa v Upe nemoze stat, tam je to strohe ako v trabante a hole jak na nuda plazi

24. 8. 2011 20:17
Dnešní jízdní dojmy
Jel jsem 5dv.Picantem 1.0 51 KW Edition 1.Standartní výbava 14,kola,přední okna v elektrice,6x airbag-prodejce počítal i zadní hlavové,já je beru jako jedny.Zrcátka na švihadla,navíc metla a manuální klima.Podvozek stabilní,dobře filtruje nerovnosti.Vevnitř místo jak ve FI.Odhlučnéní velmi dobré,motor do 80 jezdí krásně,netřeba ho točit.Bohužel na dálnici jsem nejel,tak nebylo víc možné vyzkoušet.Volant se vrací oproti fabii rychleji,ale rychlost je akorát.Brzdy příjemný nástup,žádné jedovaté brzdy,odpovídá to FI.Tohle byla verze s bubny.Jde si připlatit za zadní kotouče.Motor příjemné překvapil,jak pružností,tak tichostí.Klima s motorem spolupracuje dobře,nezaznamenal jsem pokles výkonu.Řazení šlo krásně,šlo řadit jenom prstama.Ještě lepší řazení než v Ceedu.Bylo to jak ve FI.Funkce komfortní blikání standartně.
Spokojenost s autem velmi dobrá,nerad jsem ho vracel.Musím pochválit prodejce,znalosti o motoru a celkově i o nových modelech Kia velmi dobrá.Komunikace mailem taky super.Hodnocení auta i prodejce za 1.