Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-Benz Viano CDI 3.0 V6 – Kočár pro šest

Aleš Jungmann
Diskuze (30)
Otestovali jsme Mercedes-Benz Viano s vrcholným šestiválcovým dieselem. Zejména nás zajímalo, jak na tom bude jeho 165 kW se spotřebou.

Pokud chcete převážet pasažéry či rodinu v komfortu, máte mnoho možností. Na trhu je velmi pestrá nabídka pohodlných a stylových dopravních prostředků, od limuzín až po velká SUV. Pokud ale potřebujete míst více než pět, situace se začíná komplikovat.

Na silnicích vídáme nespočet Transitů, Traficů či Transporterů, kteří dokáží přepravit jak cestující, tak náklad spolehlivě a díky odpovídajícímu zavazadlovému prostoru i se vším potřebným. Existují většinou i luxusnější mutace, které přinášejí například širší paletu základní i příplatkové výbavy nebo civilnější provedení interiéru.

Pokud však chcete převážet víc lidí v opravdové prémiové značce (a na světě existuje nespočet organizací, kde samotná image fotily hraje svou významnou roli), nebo zkrátka vaše rodina prostě „musí“ mít to nejlepší, volba je víceméně jasná: Viano.

Viano je král

V našem případě jde rovnou o takový malý multimanažerský dostavník: šestiválcový diesel v nejvyšší výbavě Avantgarde. Konkrétněji je to varianta s rozvorem 3.200 milimetrů o celkové délce 5.008 milimetrů a šesti samostatnými sedadly v interiéru. Sedadla jsou čalouněna béžovou kůží, jsou posuvná i vyjímatelná a mezi nimi najdeme taktéž posuvný stoleček.

mercedesbenz testy mercedesbenz testy  

Ačkoliv jsou sedadla spíše tužší, cestuje se v nich pohodlně a to zejména zásluhou velké výšky hrany sedáku nad zemí. Zde jsme naměřili 42 centimetrů, což znamená, že pohodlně opřená stehna budou mít na dlouhých sedácích i vyšší pasažéři. Polohovatelné opěrky hlav i loketní opěrky pro každé sedadlo jen dotvářejí celkově velmi vysoký standard cestování. Nechybí alespoň základní odkládací prostory, čalounění zadních dveří i boků interiéru kůží jen dokresluje příjemnou atmosféru.

Sedadla přední nabídnou výrazněji tvarované bočnice a pocitově i měkčí a celkově uvolněnější posaz. Z vozu jsme nevystupovali unavení ani po dlouhé cestě. Za příplatek jsou přední sedadla elektricky polohovatelná, zajímavější je ale fakt, že elektricky otevírány mohou být boční posuvné dveře a to nezávisle na sobě. Pokud usoudíte, že se vám nechce investovat zhruba 49 tisíc korun do elektrického ovládání obou dveří, můžete si takto vybavit pouze jednu stranu. Když už jsme u příplatků, rozhodně doporučíme parkovacího asistenta s kamerou (17 tisíc) či skvělé nezávislé topení (29 tisíc).

Z pohledu řidiče je interiér Viana někde na půli cesty k opravdové prémii. I přes snahu odlišit jej od pracovních verzí zde jistá strohost a účelnost zůstává, úplně prémiová není ani grafika monochromatického displeje mezi dobře čitelnými ukazateli. To je však už spíše věcí vkusu.

Komfort jízdy je na vysoké úrovni, podvozek byl na sedmnáctipalcových kolech jistý, boční náklony zůstávají zcela v intencích třídy a dobré je i filtrování nerovností. K jistému zavlnění zde (zvlášť v případě šikmých spár), na rozdíl od osobních automobilů, v určité míře docházet zkrátka musí. Na standardních letních devatenáctkách bude jízda městem zřejmě znatelně méně komfortní.

mercedesbenz testy mercedesbenz testy  

Šest válců, šest míst

Třílitrový šestiválcový diesel je, ruku v ruce s šestiválcovým benzinovým agregátem o objemu o půl litru větším, špičkou nabídky. Pouze s ním zrychlí Viano z klidu na 100 km/h za méně než deset sekund (9,1 s), benzinový šestiválec o výkonu 190 kW má zase udávanou vyšší maximální rychlost (217 vs. 201 km/h). Z pohledu běžného uživatele, který hledá velmi dobrou dynamiku a záleží mu i na spotřeba, však diesel patrně bude vždy lepší volbou. Zvlášť v případě, kdy je benzinový šestiválec dražší o zhruba 40 tisíc korun.

Nejsilnější diesel v nabídce dosahuje při stokilometrové rychlosti vyšších otáček než je tomu u dříve testovaného modelu se čtyřválcovým agregátem 2,2 CDI (120 kW). Konkrétně jsme odečetli rovné dva tisíce otáček, u 2,2 CDI šlo o 1.950 min-1. A to i přes významný nárůst špičkového točivého momentu z 360 na 440 Nm. Vysvětlení leží mezi zadními koly a motorem: zatímco čtyřválcové Viano jsme testovali se šestistupňovou manuální převodovkou, šestiválcové verze jsou „povinně“ vybaveny pětistupňovým automatem.

Ten pracuje plynule a spolehlivě, v tomto ohledu na sto procent splňuje požadavky na určený typ vozu, avšak mohl by svým zpřevodováním dělat vznětovému šestiválci problémy na poli spotřeby. Alespoň to jsme si před testem mysleli.

Realita je však zcela odlišná. Celková výše spotřeby se samozřejmě pohybuje o něco výš než v případě slabšího čtyřválce, u něj jsme se při klidné jízdě byli schopni držet osmilitrové hranice, zatímco u motoru CDI 3.0 jde o litrů devět. V případě dynamické jízdy s častým předjížděním se spotřeba rychle vyšvihne nad desítku a pokud jde o náročnější terén, můžete na konci výletu počítat i se spotřebou dvanáctilitrovou. To však vzhledem k velikosti a síle vozu lze stále považovat za číslo poměrně rozumné. Ustálená stokilometrová rychlost však vyústila v odběr 7,3 litrů paliva na sto kilometrů: pro srovnání, u CDI 2,2 to bylo jen o necelý litr méně!

Celková diference tak v tomto případě vyznívá jednoznačně ve prospěch kultivovaného šestiválce, stále totiž nesmíme zapomenout na přítomnost automatické převodovky.

mercedesbenz testy mercedesbenz testy  

Samotný průběh výkonu je přesně takový, jaký se dá očekávat. Přibližně kolem 1.400 otáček se motor nadechne (to již je k dispozici celých 440 Nm) a nabídne velkou porci výkonu. Ten neuvadá ani za třemi tisíci, výraznější ústup ze slávy přichází až o zhruba pět set otáček výš. Točit motor k otáčkám maximálního výkonu (3.800 min-1) nemá moc smysl, o to spíš je zbytečné nechat ručičku přiblížit červenému poli začínajícímu na 4.200 otáčkách.

Utlumení motoru je na dobré úrovni, byť při vyšších otáčkách o něm v kabině budete vědět. To je však asi jediný argument pro benzinový šestiválec, který v tom případě nabídne o poznání kulturnější zvukový doprovod.

Závěr

Obavy z vysoké spotřeby se naštěstí nepotvrdily, i šestiválcové srdce umí jezdit úsporně. Jeho o něco vyšší hmotnost je sice na předku znát, vzhledem k určení auta to však příliš nevadí. Co by však případným zájemcům vadit mohlo je nemožnost objednání pohonu všech čtyř kol. Ten je totiž k dispozici pouze pro čtyřválcové motory.

První cena vozu 931.200 Kč (Viano 2.0 CDI (100 kW), Trend K)
První cena vozu s testovanou motorizací 1.087.200 Kč (Viano 3.0 CDI (165 kW), Trend K)
Základní cena testovaného vozu 1.428.600 Kč (Viano 3.0 CDI (165 kW), Avantgarde L)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 1.798.067 Kč (Viano 3.0 CDI (165 kW), Avantgarde L)

Plusy

  • Prostor pro 6 cestujících
  • Tuhá karoserie
  • Pohodlné nastupování
  • Komfort jízdy
  • Silný motor
  • Dobrá spotřeba

Minusy

  • Obtížná manipulace s těžkými sedadly (při vyndavání)
  • Nemožnost objednat manuál
  • Nemožnost objednat pohon 4x4
Aleš Jungmann
Diskuze (30)
Mercedes-Benz Viano CDI 3.0 V6
Cena základní sestavy 1 428 600 Kč
Výbava základní sestavy ESP (včetně BAS+ABS+ASR+EBV), odpružení sportovní, odpružení vzduchové nastavitelné, volant multifunkční s palubním počítačem s možností nastavení výšky a sklonu, zásuvka 12 V vzadu v prostoru pro cestující, el. příslušenství 12 V / starter 12 V, anténa na čelním skle, ostřikovače světlometů, zpětná zrcátka vyhřívaná a el.seř. s blikačem, dekor kořenový ořech černý, převodovka automatická 5 stupňová, sedadlo spolujezdce vyhřívané, sedadlo řidiče vyhřívané, klimatizace "Thermotronic" plně automatická, klimatizace do prostoru pro cestující, varovné zaříz.bezp.pásů pro sedadlo řid.a spol., filtr pevných částic, osvětlení nástupního schůdku, střešní jednotka s dvěma čtecími světly, adaptivní brzdová světla, světlomety Bi-Xenonové s odbočovacím světlem, LED pro denní svícení, světla s regulací sklonu, mlhovky, airbag spolujezdce + předpínače bezp. pásů, airbag-Thorax pro sedadla řidiče a spolujezdce, airbag řidiče + napínače pásů, elektricky ovládaná větrací výklopná okénka vzadu, integrovaný servisní paket, sportovní pedály, Determální prosklení tmavé (černé sklo), linguatronic (hlasové ovl.telefonu),němčina, světelný a dešťový senzor zrcátka vnější, automaticky naklápěcí. parktronic - parkovací systém (PTS), stolek vzadu sklopný posuvný atd. Kč
Cena testované sestavy 1 798 067 Kč
Výbava testované sestavy Volant a řadící páka v kůži se dřevem (+18.270,-), sound system (+21.227,-), Comand APS s měničem (+109.793,-), nezávislé topení (+28.968,-), paket Activity (+58.886,-), paket Life (+14.603,-), sedadlo řidiče elektricky nastavitelné (+33.043), sedadlo spolujezdce elektricky nastavitelné (+33.043), elektricky ovládané pravé zadní dveře (+24.485), elektricky ovládané levé zadní dveře (+24.485), aj. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2987
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 165 / 3800
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 440 / 1400 - 2800
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 201
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10.9 / 7 / 8.4
Rozměry a hmotnosti
Objem nádrže (l): 75
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2085 / 915
Rozměr pneu: 225/55 R17
Mercedes-Benz Viano CDI 3.0 V6
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5008
b) šířka (mm): 1901
c) výška (mm): 1875
d) rozvor (mm): 3200
e) rozchod vpředu (mm): 1630
f) rozchod vzadu (mm): 1630
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1010
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1000
k) šířka vpředu (mm): 1620
l) šířka vzadu (mm): 1620
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 480
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
19. 9. 2013 10:06
displeje
Jen nechápu proč pořád kritizují ten displej na přístrojovce. Čitelnost maximální funkčnost maximální. Mám Viano (ne tedy 3.0 V6, ale 2.2 CDI s manuálem) a musím říct, že kromě pár malých drobností to auto naprosto vyhovuje všemu proč jsme ho kupovali. Místa habakuk, 7 baskeťáků se do toho vleze jako nic a na dovolený je to auto nepřekonatelný...když bych měl říct věc, která mě asi nejvíc vadí, tak je to manipulace se sedačkami, když je chci vyndat, otočit apod...ale to nedělám pořád. ;-)
Avatar - white label
24. 11. 2012 12:20
Re: zavazadla
Žádná ironie, vztahovalo se to k mé předchozí reakci: "I do auta typu Viano?"
Tedy neptal jsem se jestli kůži do auta typu Viano, ale jestli světlou kůži i do auta typu Viano. ;-)
Avatar - honza84
24. 11. 2012 11:57
Re: zavazadla
Tak to každopádně - ostatně na jízdu po městě si vybrat na dročkaření 6ti vál může jenom blázen. Chvíli sem taxikařil a můžu vám říct že ty podmínky jsou tak na hraně uživení se že popravdě nechápu ani ty střelce co taxikařej s těma VW 2,0 tdi... tam je pomalu standartem ty 1,6tdi. a do města skutečně stačej.
Avatar - Kolouš
24. 11. 2012 11:46
Re: zavazadla
smluvni prepravci a hotelovy taxi maji sice vnitrek v kuzi, ale v 99% nemaji pod kapotou 3.0V6 CDI :-) Jinak souhlas
Avatar - honza84
24. 11. 2012 11:28
Re: zavazadla
Taky bych řekl že kůže je lépe udržovatelná než látka, kor ty starší typy semiše nebo jak tomu já řikam - co mam v superbu - viz foto. to je strašně náchylný na fleky, pak se dělaly tvrdší materiály s lepšim povrchem ale pořád jenom látka.
btw podle mejch pozorovnání si tyhle typy viana kupujou z 90% přepravci osob jako smluvní přepravy, taxiky, hotelový dočky apod. a tam si klade hodně důraz na luxus - kdyby ne tak je naskládaj do transitu a ať jim třeba táhne na nohy >:D >:D