Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Theon Design je britská alternativa Porsche 911 od Singer Vehicle Design

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Theon Design se specializuje na renovace klasických Porsche 911 a zároveň nabízí jejich modernizace a přestavby v podobném stylu jako Singer Vehicle Design.

Klasická Porsche 911 se vzduchem chlazenými šestiválci za zadní nápravou osazená více či méně moderní technikou jsou dnes v kurzu, což dokazují především kreace od Singer Vehicle Design nebo Kaege GmbH.

Pozornost si rozhodně zaslouží i kalifornská firma Gunther Werks nebo německá společnost DP Motorsport a v neposlední řadě i britský Theon Design.

Porsche 911 se vzduchem chlazeným šestiválcem umí u Theon Design zrenovovat do stavu, v němž před desetiletími opouštělo mateřskou automobilku. Vedle renovací tato firma se sídlem v Deddington v Oxfordshire nabízí i kompletní přestavby.

Základem pro tyto přestavby jsou podle oficiálních materiálů společnosti Theon Design vozy z let 1989 až 1994, což znamená, že jsou využívány skelety generace 964, které oproti předchozím generacím vynikají zvýšenou tuhostí a dokonalejší antikorozní ochrannou.

Povrchové panely karoserie v podobě nárazníků, blatníků, kapot a střechy mohou být vyrobeny z plechu nebo z uhlíkových vláken. Kapotu motoru pak může zdobit výsuvný spoiler, který Porsche poprvé použilo právě u generace 964.

Za zadní nápravou se pak může usadit vzduchem chlazený šestiválec původem rovněž z generace 964. V aktuální nabídce figuruje atmosférická i přeplňovaná verze o objemu 3,6 l a atmosférická provedení s objemy 3,8 a 4,0 l. Nejvyšší výkony se pohybují od 217 kW (289 k) do 303 kW (406 k). Tyto hodnoty míří k zadním kolům prostřednictvím pětistupňové nebo šestistupňové manuální převodovky.

V případě odpružení a brzdového systému mohou být použity standardní komponenty, které jsou automobilkou Porsche doporučeny pro generaci 964 a Theon Design vedle nich nabízí i plně stavitelné tlumiče Öhlins a keramické brzdové kotouče.

V interiéru záleží prakticky jen na budoucím majiteli, jestli si zvolí spartánské provedení, které díky zaměření na dosažení co nejnižší hmotnosti postrádá i elektrické ovládání oken a audio systém nebo dá přednost komfortnějšímu provedení, v němž tyto prvky výbavy nechybí.

Podle dostupných informací začínají ceny Porsche 911 přestavěných u Theon Design na částce 155.000 britských liber (zhruba 4.605.000 Kč) za provedení s atmosférickým motorem o objemu 3,6 l.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Martin911Turbo
4. 7. 2018 15:11
Lightspeed classic
Ve výčtu Singer variací vám chybí německý Lightspeed classic, který má zastoupení i na Slovensku
Jejich 911 byla na velkém sraze k 70 letům výročí Porsche na Slovenském hradě