Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle jsou kandidáti na evropské Auto roku 2017. Vyhraje Kodiaq, NSX, nebo Mirai?

David Bureš
Diskuze (28)
Tři zástupce mezi nominovanými na titul evropského Auta roku 2017 má Audi a Toyota, po dvou zástupcích hlásí Fiat, Ford, Kia, Porsche nebo Renault.

Organizátoři ankety evropské Auto roku 2017 oznámili, mezi kterými kandidáty bude vybírán vítězný automobil nadcházejícího ročníku. České fanoušky nepochybně potěší fakt, že mezi kandidáty je i mladoboleslavský zástupce, Škoda Kodiaq. Ten je rovněž nominován na titul Světové auto roku 2017.

Škoda Kodiaq se však bude muset popasovat s těžkými soupeři. Kandidáti jsou opravdu různorodí, nechybí mezi nimi ani supersport ve formě Hondy NSX, sporťák v podobě Fiatu 124 Spider, ryze elektrické SUV Tesla Model X nebo třeba Hyundai Ioniq, který bude k dispozici jako hybrid, plug-in hybrid i elektromobil.

Tipovat favority je ve všech anketách ošemetné, přesto to uděláme. Kodiaq určitě bez šance není, za favority ale považujeme spíše jiné vozy. Pokud by se vybíralo pouze na základě inovací, jasným vítězem by byla Toyota Mirai s unikátním vodíkovým pohonem. Porotce jistě může zaujmout i Fiat Tipo, levný kompakt pro masy. Navázat na někdejší vítězství předchůdců by mohly i Renault Mégane nebo třeba Nissan Micra. A co nějaký crossover jako zástupce aktuálních trendů? Hlásí se Toyota CH-R, Renault Scénic nebo Kia Niro...

Více už budeme vědět za týden, v pondělí 28. listopadu, kdy se výběr kandidátů smrskne na sedm finalistů. Samotný vítěz pak bude oznámen v předvečer ženevského autosalonu 2017, a to 6. března 2017.

O vítězném autě rozhoduje odborná porota skládající se z 58 novinářů z různých koutů Evropy. Nechybí mezi nimi ani jeden český zástupce.

Evropské Auto roku 2017: Seznam nominovaných
Model
Alfa Romeo Giulia
Audi A5
Audi Q2
Audi Q5
Citroën C3
Fiat Tipo
Fiat/Abarth 124
Ford Edge
Ford Ka+
Honda NSX
Hyundai Ioniq
Jaguar F-Pace
Kia Niro
Kia Sportage
Maserati Levante
Mercedes-Benz E
Nissan Micra
Peugeot 3008
Porsche 718 Boxster/Cayman
Porsche Panamera
Renault Mégane
Renault Scénic
Seat Ateca
Škoda Kodiaq
Suzuki Baleno
Tesla Model X
Toyota C-HR
Toyota Mirai
Toyota Prius
Volkswagen Tiguan
Volvo S90/V90

David Bureš
Diskuze (28)
Avatar - O5kar
22. 11. 2016 11:39
Proč by měl vyhrát zrovna Kodiaq?
Vždyť na tom autě není v podstatě nic nového ani revolučního. Je to jenom nový model koncernové automobilky, složený z toho, co už jinde funguje.Tvar karosérie, není žádná revoluce. Podle mého soudu revoluci předvádí třeba Peugeot se svou 3008 a 5008. Revolucí je už i takový nový Renault Megane.
22. 11. 2016 10:07
Re: Giulia, jedině Giulia!
No jo, ale víš jak se v posledních letech hlasuje. Já vidím jako hlavní kandidáty Teslu a Volvo, vzhledem k tomu, jak porota COTY v posledních letech uvažuje. Teslu, protože je elektrická a Volvo, pro jeho přístup k velkým autům, tzn. odhození víceválců a jejich nahrazení hybridy.
22. 11. 2016 10:04
Re: Fiat?
Hele, já si taky myslím, že by f124 neměl cenu COTY získat právě proto, že výrazně vychází z modelu, který už o tu cenu soutěžil. Ale na druhou stranu si zase myslím, že je to dostatečně svébytný model na to, aby do toho hlasování byl zařazenej.
Avatar - Emel
22. 11. 2016 08:53
Re: Giulia, jedině Giulia!
Niro, Ioniq, Mirai - tam nevidím moc potenciál hnout trhem.

Prius - ten už trhem hýbe, ale zase nová generace je pro mě spíš zklamání.
Avatar - Emel
22. 11. 2016 08:46
Re: Fiat?
Made in Hiroshima... :-)