Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toshiba bude dodávat Mitsubishi baterie do elektromobilů

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Japonská automobilka Mitsubishi bude se společností Toshiba vyvíjet dobíjecí Li-Ion baterie pro elektromobily.

Japonský výrobce elektroniky Toshiba a automobilka Mitsubishi Motors budou spolupracovat v oblasti elektromobilů. Obě společnosti budou společně vyvíjet dobíjecí Li-Ion baterie určené pro elektromobily. Společnosti však také uvedly, že zatím nepadlo rozhodnutí, zda baterie budou ve vozidlech Mitsubishi skutečně využity.

Toshiba disponuje Li-Ion bateriemi SCib, které se používají k pohonu jízdních kol s elektromotorem. Tyto baterie lze dobít na 90 % jejich kapacity za méně než pět minut. Tyto baterie začne Toshiba vyrábět ve větším množství v nové továrně v prefektuře Niigata na severu Japonska. Výrobní kapacita továrny by měla do dvou let (do března 2012) dosáhnout jednoho milionu bateriových článků měsíčně. Baterie navíc naleznou využití také jako zásobárny elektrické energie v ekologických energetických sítích. Zde by se měly vyrábět i případné baterie pro vozy Mitsubishi.

Partnerství tohoto typu jsou v Japonsku celkem běžná. Konkurenční Panasonic již dodává baterie automobilce Toyota, společnost NEC má uzavřenou dohodu s automobilkou Nissan a dceřiná společnost Panasonicu Sanyo Electric spolupracuje v oblasti baterií s koncernem Volkswagen a japonskými automobilkami Honda a Toyota.

Mitsubishi již provozuje společně se společností GS Yuasa podnik Lithium Energy Japan, který Mitsubishi dodává baterie pro elektromobil i-MiEV. Automobilka však hodlá rozšířit modelovou řadu elektromobilů, proto se rozhodla zajistit si další dodávky baterií.

Toshiba již v oblasti elektromobilů spolupracuje s německým koncernem Volkswagen. Vyvíjejí spolu novou generaci elektromobilů (Volkswagen a Toshiba budou společně vyvíjet nové elektrické hnací jednotky ).

Dan Vořechovský
Diskuze (0)