Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toto je nejmenší český náklaďák. Jmenuje se Zebra! Co umí česká multikára?

Matouš Jelínek
Diskuze (33)
Že jsou české náklaďáky jen tatry, liazky a avie? Ani omylem!

Je to už 583 let, kdy se na kopci mezi Hřiby a Lipskou horou na Kolínsku strhl boj mezi desetitisíci revolučních husitů a katolíky, který později vstoupil do dějin jako bitva u Lipan.

Událost dnes připomíná kamenná mohyla vojevůdce Prokopa Holého. My jsme však na toto místo s dech beroucím výhledem do dáli nepřijeli rozjímat nad náboženskými konflikty. O kousek dál totiž Martin Dukay, údržbář nedaleké obce Vitice, do kontejneru za malým náklaďáčkem hází větve. A právě kvůli oranžovému vozidlu, velikostí připomínajícímu multikáru, jsme se sem vydali.

České kořeny

Autíčko, správným označením víceúčelový nosič nástaveb, má jméno Zebra. Zajímavěji však působí informace, že je kompletně vyvinuto i vyrobeno v Česku. „Jsme pravděpodobně nejmenší automobilkou v ČR,“ říká s úsměvem ředitel společnosti Petr Řihák. Vývoj sahá do počátku devadesátých let, kdy se na trhu objevil předchůdce pod jménem Magma.

Zásadní změna se však odehrála v roce 2014. Tehdy došlo k výraznému přepracování a novému zahájení výroby. „Změnila se konstrukce náprav, diferenciálů a řízení, také přibyla větší spojka a chlazené kotoučové brzdy se zátěžovým regulátorem a ABS. Přepracování se dotklo i designu kabiny, novinkou jsou odpružené sedačky, denní svícení s technologií full LED a bihalogeny,“ vypočítává některé změny technický školitel Tomáš Přívozník, když auto obcházíme.

Všeuměl

Startujeme motor a dálkovým ovladačem natahujeme kontejner. O vše se stará hydraulická ruka. Právě ta bývá nejčastější aplikací. Jenže zebra toho

díky třícestné hydraulice se standardizovanými koncovkami a možností instalovat nástavby zvládne mnohem víc. „V zimě můžete sypat, plužit nebo zametat sníh. V létě se pak dá nasadit třeba sekačka nebo vysavač s myčkou na čištění chodníků. Možností jsou desítky,“ vysvětluje Řihák.

To už se ale dostáváme do kabiny. Je strohá, zároveň ale působí absolutně nezničitelně. Trochu nám připomíná před časem testovaný pandur – vše je na očích a zároveň se opravdu nemusíte bát, že by při drsném zacházení něco odpadlo. I čistění nekomplikovaných ploch bude zjevně hračka.

Ten výhled…!

Když řidič opět nahazuje motor, kabinou prostupuje pod námi sedící motor. „Pohonná jednotka pochází od VM Motori. Jde o průmyslový agregát, který se využívá třeba v lodích nebo jako stabilní v různých strojích. Jedna jeho varianta se dodává i do jeepů. Pro naši aplikaci je však upraven na větší odolnost,“ popisuje Tomáš Přívozník. Automobilka nyní bude ještě nějaký čas doprodávat zásoby s emisní třídou Euro 5. „Už máme ale připravenu verzi s třílitrovým motorem Iveco, splňujícím Euro 6. Ta se však neobejde bez úprav emisí pomocí močoviny,“ dodává Přívozník.

Usedáme za volant a na kousku louky můžeme zebru vyzkoušet. První dojmy? Ten výhled…! Tenké sloupky kabiny nezakryjí téměř nic, nízká palubní deska také ne, navíc zde máme rozměrné průzory v bočních dveřích. Kličkování v terénu ulehčí i kupodivu lehké řízení. Mile nás překvapilo také velmi přesné řazení a celkově malé ovládací síly.

„Pohyb ve ztížených podmínkách usnadňuje rovněž pohon všech kol. Padesátitisícový příplatek žádají prakticky všichni zákazníci. Plíživý chod rychlostí 0,6 kilometru v hodině i uzávěrka zadního diferenciálu jsou sériovou výbavou,“ vypočítává Přívozník.

Cválá

Náš vyhrazený čas pomalu končí – nemůžeme přece zdržovat obecního řidiče s nabitým programem. Vydáváme se proto zpátky do Vitic – už na sedačce spolujezdce. Na rovince se malý náklaďák pohodlně rozjíždí na maximálních osmdesát. Auto na masivních tuhých nápravách lehce poskakuje, motor hřímá, nic nesnesitelného to ale není. Více nás překvapuje, že kabina nevydává žádné nežádoucí zvuky. Vrzat a drnčet občas

zvládají i drahé osobáky. A u vozidla, které vzniká v Pardubickém kraji v malé sériové výrobě, bychom to snad i tolerovali.

Dojíždíme do místa určení a musíme uznat, že produkt nejmenší tuzemské automobilky nás fortelností, ale i dotaženými detaily zaujal. Na závěr se proto ptáme na cenu. Ta činí 1,6 milionu korun bez daně. „Čtenáři si asi řeknou, jak je možné, že to stojí jako pěkný mercedes. Jenže kolik takovým mercedesem odvozíte odpadků?“ porovnává Řihák. A jaké výzvy před firmou stojí? „Příští rok bychom chtěli zvýšit produkci z letošních třiceti na padesát aut, vyloučena nejsou ani alternativní paliva. Ale nechte se překvapit!“ loučí se s námi zástupce Zebry.

S béčkem a bez daně

Auto je kvůli dokladům a jednoduchosti obsluhy homologováno jak N1, pro řízení tedy stačí průkaz skupiny B. „Je ale samozřejmě možné homologovat jej na pět tun - jedinou úpravu představují silnější zadní listová pera. Následně je ale nutné nainstalovat tachograf a obsluha musí mít kartu řidiče i profesní průkaz,“ vysvětluje technický školitel Zebry Tomáš Přívozník. Většina aut je podle něj prodána v kategorii samojízdný pracovní stroj s váhou do 3,5 tuny. „Je to stejná skupina jako třeba buldozery. Také stačí béčko. Zajímavé je, že vozidlům této kategorie odpadá povinnost technické kontroly a nemusí platit ani silniční daň. Vždyť naše auta více pracují, než jezdí,“ dodává Přívozník.

Základní technické údaje
Motor VM Motori 05D/8
Typ přeplňovaný vznětový čtyřválec
Zdvihový objem (cm3) 2970
Výkon (kW při ot./min) 72/2600
Toč. moment (N.m. při ot./min) 270/1350
Převodovka M5 s redukcí
Pohon stálý zadních, přiřaditelný všech kol
Vnější rozměry, rozvor (mm) 2250/2600 (prodloužená verze)
Celková hmotnost (kg) 3500
Minimální rychlost (km/h) 0,6
Maximální rychlost (km/h) 80
Hydraulika tříokruhová proporciální 5-90 l/min při 18,5 MPa
Základní cena (Kč bez DPH) 1 600 000

Matouš Jelínek
Diskuze (33)
29. 8. 2017 20:29
komentář
Pracoval jsem v Zebře 9měsíců,bylo tam kupa schopných a kvalitních lidí,ale díky arogantnímu jednání obou společníků a doprošování se o peníze skončili.myslel jsem si že se budu podílet na něčem fakt dobrém,ale musel by to řídít někdo jiný.
29. 8. 2017 19:19
Re: Uživateli Welder74 prosím o info
Aha, Vy jste technik z Prahy a o zázemí a kvalitě výroby ve VM nic nevíte. Tak to potom jo. To potom platí to samé co o manekýnech s bílou šálou kolem krku.

Ale chápu, také by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo pod placené PR psal negativy. Ale to je holt KARMA! A pokud by někdo chtěl pořádnou recenzi, tak ať si zavolá do AVE Kladno. Tak ještě jednou - Hodně štěstí! :-)
Avatar - KubikCv
29. 8. 2017 00:29
Re: Uživateli Welder74 prosím o info
se ti ta reklama moc nepovedla >:D tak snad nekrachnete >:D
Avatar - KubikCv
29. 8. 2017 00:26
Re: ZEBRA GROUP více info
Manželka obsluhy kotle...Choť topiče >:D
28. 8. 2017 23:05
Re: Uživateli Welder74 prosím o info
Pro upřesnění, jsem zaměstnancem u fy. Zebra od 5/2016 tzn. když se začínalo vyrábět v Nipassu a jsem jejich 2. zaměstnanec v pořadí od rozběhu (jsem v Praze), takže asi vím více než Vy... Navíc pokud mne neznáte a nepoznáváte ani podle fotek v tomto článku, tak to není moje chyba a Vy se zatím pořád schováváte za přezdívkou.
Několik Vašich nepravd o tomto voze z článku: toto vozidlo není poslední vyrobené, ale v dubnu předané zákazníkovi a pro článek použité kvůli dostupnosti z redakce a nese na sobě poslední inovace, tudíž nejvhodnější pro prezentaci.
Souhlasím s Vámi, že nebylo dobré vyrábět v Nipassu, že tam nebylo prostě dobré prostředí, ale jinak já jsem šťastný zaměstnanec a hledím dopředu a věřím, že po vysvobození z Vys. Mýta v lepší zítřky.
Každopádně také souhlasím, že v určitých částech pokulhávala kvalita zpracování a nebyl na to ze strany fy. Nipass brán zřetel, protože se majitel Zebry nechal opíjet rohlíkem, že to není jejich chybou...