Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota chce s Yarisem do WRC

Michal Fokt
Diskuze (0)
Toyota chystá na letošní rok pro model Yaris několik novinek. Kromě drobných vylepšení v rámci modelového roku 2014 také bude dokončen základní vývoj závodního speciálu pro vrcholnou rallyeovou soutěž WRC.

Toyota měla od poloviny sedmdesátých let minulého století hodně dobrý zvuk, zejména v éře, kdy se po tratích proháněly speciály na bázi kupé Celica. Na tento fenomén koncem devadesátých let navázala Corolla, jejíž účinkování ale skončilo už v roce 1999. Po patnácti letech pasivity se však největší automobilka světa, které v tomto odvětví motorsportu posbírala čtyři jezdecké a tři konstruktérské tituly, hodlá na vrchol rallyeového závodění vrátit.

Nebude to ale s Corollou, Aurisem ani třeba GT 86, dnešní doba přeje malým autům a WRC speciál bude odvozen od subkompaktu Yaris, konkrétně se bude vycházet z již existující závodní verze Yaris R1. Vývoj auta s pohonem všech kol a přeplňovaným motorem 1,6 l v Kolíně nad Rýnem v TMG údajně už začal a auto se začne testovat v průběhu příštího roku. Podle toho, jak budou výsledky vypadat, bude rozhodnuto, zda k dokončení projektu a vstupu do WRC dojde nebo nikoli. Japonci jsou velmi opatrní, po debaklu ve formuli 1 už si podobnou blamáž nechtějí zopakovat a půjdou tedy do WRC pouze v případě, že bude vůz mimořádně schopný a s ambicemi na nejvyšší příčky.

Ale příprava na WRC není jedinou novinkou pro Yaris v příštím roce. V rámci modelového roku 2014 dostanou produkční auta pár drobných vylepšení. Krom bohatšího standardu některých výbav se máme těšit na vylepšení turbodiesel 1.4 D4-D, jenž bude nyní o něco úspornější, čímž se jeho emise dostanou na 99 g/km, což je ve spustě evropských zemí z hlediska různých výhod nebo naopak znevýhodnění důležitá hodnota.

Michal Fokt
Diskuze (0)