Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota GT 86 Cabrio má ještě šanci, přednost má ale malé SUV

Michal Fokt
Diskuze (0)
Toyota zjemňuje původní informace o tom, že plány na otevřenou verzi GT 86 padly, jisté ovšem je, že takové auto nemá momentálně prioritu.

Je vcelku snadné nabýt dojmu, že dnešní synonymum automobilovou nudu Toyota prožívá skutečnou renesanci. Už si můžete koupit maximálně zábavnou zadokolku GT 86, oficiálně je potvrzen návrat sportovní Supry, spekuluje se o další zadokolce, menší než GT 86 a otevřené Hachiroku už nám jako koncept bylo představeno.

Jako studená sprcha tedy teď logicky zapůsobila informace, že Toyota neshledala projekt FT-86 Open rentabilní a v dalších třech letech, tedy de facto po dobu životnosti současné generace GT 86, se výroba nechystá. Teď však byly tyto zvěsti poněkud zjemněny. V USA proběhla celounijní dealerská konference, na které bylo řečeno, že o osudu FT-86 Open ještě nebylo rozhodnuto.

Takové prohlášení rozhodně nezabolí tolik, jako jednoznačné zamítnutí, případné schválení pochopitelně potěší a na nerealizaci budou příznivci značky psychicky připraveni. Jisté je jen to, že takové auto teď nepovažuje Toyota za důležité. Prioritu má ovšem jiný vůz, jenž ve výčtu, uvedeném ve výše prolinkovaném článku, nezazněl.

Toyota chce posílit svou pozici v segmentu malých SUV. Tam je sice v současnosti zastoupena crossoverem Urban Cruiser, ale tohle auto jí velkou radost nedělá. Vcelku zajímavému projektu už na samém počátku zkomplikoval život crashtest Euro NCAP, kde získala silně podprůměrné tříhvězdičkové hodnocení a i následné prodeje jsou velmi slabé, z českého trhu byl vůz úplně stažen.

Jeho nástupce by tedy měl být z úplně jiného těsta, patrně bude orientován méně městsky a více do stylu SUV, protože s ním Toyota vyrazí dobývat i trh v USA.

Michal Fokt
Diskuze (0)