Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Mirai: Sériová verze vodíkového modelu má nové jméno (+video)

David Bureš
Diskuze (56)
Nový sedan od Toyoty je futuristický svým designem, pohonem i jménem. Mirai je totiž japonským výrazem pro budoucnost.

Toyota již delší dobu ohlašuje, že příští rok začne prodávat vodíkový model. Automobil byl zatím prezentován jako model FCV. Sériová verze dostala nové jméno, jmenuje se Mirai. O použití tohoto názvu se spekulovalo už před několika týdny.

Mirai se nejdříve začne prodávat na domácím japonském trhu, a to v dubnu 2015. Ve vybraných evropských státech a USA se vozu zákazníci dočkají během příštího léta. V přepočtu má automobil stát asi 1,38 milionu korun.

Sériový Mirai je lehkou evolucí konceptu FCV, který byl poprvé prezentován na loňském tokijském autosalonu. Již v létě Toyota představila sériovou verzi auta pro domácí japonský trh, tehdy ještě pojmenovanou FCV. Varianta pro USA se proti té japonské prakticky neliší. Design tak zůstává poněkud kontroverzní.

O pohon Miraie se postará elektromotor, který však nebude čerpat energii z konvenčních akumulátorů, ale z vodíkového palivového článku. Motor má nabízet výkon 113 kW a točivý moment 335 N.m. Na jedno natankování má být auto schopno ujet asi 482 kilometrů. Doplnění vodíku má trvat méně než pět minut, což je ve srovnání s dobíjením baterií elektromobilů obrovská úspora času.

Mirai je dlouhý 4.890 mm, široký 1.815 mm a vysoký 1.535 mm, rozvor náprav činí 2.780 mm. Velikostně se tak automobil řadí do vyšší střední třídy.

Toyota si je vědoma, že infrastruktura čerpacích vodíkových stanic zatím není široká, a proto pracuje na jejím budování. „Vize Toyoty na vodíkové společnosti není jen o postavení skvělého auta, ale také o zajištění dostupného, spolehlivého a pohodlného doplňování paliva,“ říká Jim Lentz, generální ředitel severoamerické divize Toyoty. Detaily o budování evropské sítě vodíkových stanic automobilka nicméně zatím nezveřejnila.

David Bureš
Diskuze (56)
22. 1. 2016 19:52
Hnus poblioooozní
Teda něco tak naprosto hnusného a pobliozního můžou stvořit jen a pouze asiati. A je úplně jedno, že technika je vysoké úrovni. Promiňte, ale musím jít znova zvracet. Tfuuuj.
20. 11. 2014 08:21
Re: Novodobe Espero
sorry, napsal jsem to neprehledne.
Avatar - AUDIRS6
19. 11. 2014 22:32
Re: Novodobe Espero
kurnaaa, asi si budem musiet dat uz raz za cas aj Ginkoprim - nech mi to lepsie zapaluje :-!

tak teda sorry "vole" >:D :yes:
19. 11. 2014 18:42
Re: Novodobe Espero
Ne jako ty vole. Jako ti co ti dávají mínusy.
Avatar - AUDIRS6
19. 11. 2014 17:05
Re: Novodobe Espero
Nechápu, co za lidi tady vyjadřují svůj názor. - to ako jaaaa ??? 8-s

no neviem, ono je to asi tym, ze som zvyknuty na krajsie veci...

Napr. MiG 35 sa mi vyslovene nepaci >:-[] , zato 29 M - to je krasavec :yes: