Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius 2016 je tady: Větší rozměry a výrazný design

Ondřej Chamilla
Diskuze (186)
V Las Vegas byla v noci představena čtvrtá generace Toyoty Prius. Automobilka slibuje, že model překoná představy o hybridu a přinese nový standard v "zábavné jízdní dynamice."

Když v roce 1997 přišla na trh Toyota Prius, vůz se stal nejen světově prvním masově vyráběným hybridem na světě, ale rovněž novou automobilovou ikonou, miláčkem hollywoodských celebrit a vozem, který reálně přinesl mezi běžné dostupné automobily nové technologie.

Dnes se po osmnácti letech představuje již čtvrtá generace dobře zavedeného vozu, kterého bylo vyrobeno přes 3,5 milionu kusů. Novinka je prvním autem Toyoty, využívající globální platformu „Toyota New Global Architecture“, zkráceně TNGA. Máme očekávat nejen nové nápravy, vzadu s dvojitým lichoběžníkem, ale i velmi nízké těžiště vozu, což má znamenat pohodlnější a zároveň zábavnější jízdu.

Výrazný design není překvapením, s tím se počítalo již předem, stejně ale mohou tvary ovlivněné vodíkovým automobilem Toyota Mirai šokovat. Přísně aerodynamické linie jsou kombinovány s divoce tvarovanými světly a rozděleným zadním oknem. Uvnitř je vše podstatné opět uprostřed, před řidičem zůstal jen volant. Budíky v podobě digitálního displeje se nacházejí nad centrální obrazovkou a výdechy ventilace.

Z hlediska čísel je karoserie o 60% tužší, úspora paliva dosahuje v porovnání s předchůdcem 10% a v tepelné účinnosti se Prius zlepšil dokonce o 40%. Některé části hybridního pohonu jsou nyní lehčí a menší, očekávejte také nově vyvinuté NiMH baterie, které se rychleji dobíjejí a jsou odolnější.

Nová Toyota Prius je o 60 mm delší, 15 mm širší a 20 mm nižší ve srovnání s minulým modelem, což mimo jiné znamená větší vnitřní prostor pro posádku a zavazadla. Na délku hybrid měří 4540 mm. Očekávat máme také celou řadu asistenčních systémů včetně adaptivního tempomatu, varování před kolizí či automatického brzdění před překážkou. Vůz bude dostupný v sedmi barvách včetně nové červené a v Japonsku se začne prodávat již koncem tohoto roku. O motoru se oficiální zpráva Toyoty nezmiňuje, očekává se však tradiční kombinace elektromotoru a posílené atmosférické osmnáctistovky.

Ondřej Chamilla
Diskuze (186)
11. 9. 2015 13:53
...za mě teda...
Uchylný tvary,nepochopitelně rozložena palubovka,samy displej a nesmysly kolem,,prostě strašnej otřesnej paskvil..FUJ.........Na co se to vůbec vyrábí a plýtvá se energií???To je hrozný,,,
10. 9. 2015 18:52
Re: Ano!
stůl hliník sklo. jen řešíme jestli bílé sklo, nebo transparentní. My vybrali židle kouřové, záleží na barvě jaké budeš mít židle ;-)
Avatar - _Karel_
10. 9. 2015 17:10
Re: Ano!
Hele, fakt hezký, ale jakej k tomu stůl? Sklo? (taky to teď řeším).
Avatar - praděda7
10. 9. 2015 15:35
Re: Ano!
OK! Good luck with your chairs......... :yes:
10. 9. 2015 15:30
Re: Ano!
Jo pérování mají nezaměnitelný ;-)
Některý plasťáky mají polštáře na suchý zip, ale to se mi nelíbí.