Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka: Oprava kabelů bude stát miliardu korun, říká ČKD Praha DIZ

Jan Mička
Diskuze (57)
Zaplavené kabely tunelu Blanka se budou muset vyměnit. Podle ČKD Praha DIZ vyjdou minimálně na miliardu korun.

Situace okolo tunelu Blanka se vyostřila poté, co se do celé věci zapojila pražská primátorka Adriana Krnáčová se svými hanlivými výroky na účet zhotovitelů stavby. Prozatímní jednání se společností ČKD Praha DIZ, která má v tunelu Blanka na starosti technologickou část, nic nepřineslo a místo toho házejí jednotlivé účinkující firmy vinu jedna na druhou.

Zaplavené kabely se budou muset vyměnit a to rozhodně nebude zadarmo. Podle dopisu ČKD Praha DIZ, který má k dispozici server Lidovky.cz, vyjde oprava minimálně na jednu miliardu korun. Společnost se hájí tím, že radnici na problém upozorňovala skoro třicetkrát, ta se k nim ale nepostavila odpovídajícím způsobem. Praha prý ani neplnila smluvní podmínky a výstavba komplexu probíhala v nevyhovujících podmínkách.

Podle ČKD Praha DIZ jsou na cestě další problémy, které mohou ovlivnit bezpečnost provozu tunelu. Jedná se především o nesprávnou funkci signalizačních kabelů, kabelů ve spojovacích chodbách a dokonce i ve strojovnách. Jak se ale ukazuje, problémy nepřestanou ani ve chvíli, kdy se uvedou všechny zaplavené kabely do provozuschopného stavu. Voda totiž začala prosakovat také tubusem tunelu a protéká spárami viditelných vnitřních obkladů.

Informace zazněla v rozhovor Martina Veselovského (Aktuálně TV) s bývalou šéfkou kontroly ŘSD Miloslavou Pošvářovou. Podle expertky selhala kontrola stavby, jinak by nemohlo dojít jak k zaplavení kabelů, tak špatně provedené rubové izolaci tubusu. Pošvářová se domnívá, že opravy pouze v místech, kde prosakuje voda spárami vnitřních obkladů, ničemu nepomohou – po lokání sanaci by se totiž problém objevil někde jinde.

Jan Mička
Diskuze (57)
13. 3. 2015 07:37
Re: Ošklivá, zlá pomluva
Znáš to, makalo se, honili se termíny a zastavit stavbu (navíc převážně v podzemí) kvůli možným vydatným srážkám, to není jen tak, tohle by na triku nechtěl mít nikdo. Ale chápu rozčarování lidí, ještě když jsou krmeni neúplnými a zavádějícími zprávami z novin.
12. 3. 2015 17:55
Jméno Blanka
Tomu tunelu v Praze neměli dávat ženský jméno. Se pak nemůžou divit, že je vodspoda mokrá, furt rozdělaná a nikdo neví, kdy bude konečně hotová.
Avatar - Pekelná Micinka
12. 3. 2015 15:18
Re: K tomu se dá říct už jenom jedno:
Vole >:-[] Já se jen obávám, že až vyřeší kabely zjistí, že mají špatný [odkaz]
12. 3. 2015 14:49
Re: Ošklivá, zlá pomluva
Ale jenom trošku. Pri zajištění bezpečnosti stavby, kde hrozí škoda v řádu miliard korun(nakonec si myslim, že bude hodně nižší) by nemělo být počasí takový problém. Jde o to, že např. server yr.no je tak přesný, že podle něj jedeme s přesností řádově na 95 pct. Což je lepší, než věštění z kávové sedliny...
12. 3. 2015 14:36
Re: Ošklivá, zlá pomluva
Trochu se spleteš. Škoda totiž (předpokládám) vznikla v "montážním" stádiu, kdy není možné mít utěsněné všechny poklopy a kabelové přechodky a pod., jestli během prací přilítl mrak a spláchnul to tam, na to se připravit předem moc nedá. Jestli ovšem v předstihu hlásili v předpovědi vydatné deště a přechod fronty, na to už by se zareagovat dalo. Tyto podrobnosti ovšem já neznám.